6 Νοεμβρίου 2019

Ο Μαντλέινα Κέι αντιμέτωπη με τον σεξισμό του πεζοδρομίου στην Αθήνα

 «Λάτρεψα την Αθήνα, υπέροχη πόλη...». Το ένιωθες ότι θα ακολουθούσε ένα μεγάλο «αλλά», αμέσως μετά. «Η τελευταία μιάμιση ημέρα στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να είναι μια πολύ θετική εμπειρία, έγινε πολύ δυσάρεστη λόγω των πρωτοφανών επιπέδων παρενόχλησης στον δρόμο που έζησα», ξεκίνησε να γράφει προχθές στη σελίδα της στο Facebook η 25χρονη Βρετανίδα συγγραφέας Μαντλέινα Κέι*,
ανάρτηση που έχει ήδη διαδοθεί εκτενώς, όπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή". 

«Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να ξεχωρίσω την Ελλάδα, καθώς ο κοινωνικός μισογυνισμός που οδηγεί τους άνδρες να πιστεύουν ότι είναι κάτι σαν δικαίωμά τους να παρενοχλούν σεξουαλικά τις γυναίκες στον δρόμο είναι ενδημικό πρόβλημα, σε όλη την Ευρώπη. Η Λιουμπλιάνα, οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη επεφύλασσαν ιδιαίτερα αρνητικές εμπειρίες για μένα, αλλά η Αθήνα υπήρξε αξιοπρόσεκτα χειρότερη από οτιδήποτε έχω ζήσει έως σήμερα: Πιο επίμονο, πιο επιθετικό, πιο συχνό» προσθέτει. 

Φωτογραφία από γκραφίτι, που τράβηξε η Μαντλέινα Κέι

Οπως έγραψε, δεν ήταν μόνο τα συνηθισμένα σφυρίγματα και τα «γεια σου κοπελιά, τι κάνεις;», «Ε, μη φεύγεις, σέξι!», «Επ εσύ, πού πας; Εσένα λέω, μ’ ακούς; Είσαι πολύ όμορφη!». Είναι παρανοϊκό, αλλά αυτά τα περιμένει μια γυναίκα σχεδόν όπου βρεθεί. Την αρνητική εντύπωση για τη χώρα μας σφράγισαν τρία συγκεκριμένα περιστατικά που έλαβαν χώρα σε λιγότερο από 48 ώρες:
• Ενας άνδρας την ακολούθησε στον δρόμο για αρκετά λεπτά, περπατώντας κολλητά με αυτήν, ενοχλώντας την διαρκώς («πού πας;»).
• Ενας άλλος άνδρας σταμάτησε στον δρόμο, άρχισε να την κοιτάζει από πάνω ως κάτω απροκάλυπτα, μονολογώντας: «ω Θεέ μου, ω Θεέ μου».
• Ενας τρίτος άνδρας έσκυψε πολύ κοντά στο πρόσωπό της, στέλνοντάς της φιλάκια.

«Ετσι είναι οι άντρες», της έχουν πει, «βλέπε το σαν κοπλιμέντο». «Ομως ξέρετε πώς μας κάνει να νιώθουμε; Φοβισμένες, τρομαγμένες, θυμωμένες, ευάλωτες, ένοχες και νευρικές. Αυτό δεν είναι κοπλιμέντο», κατέληξε η 25χρονη κοπέλα, καλώντας τις γυναίκες να μη σταματούν να ζουν τις ζωές τους όπως αυτές θέλουν. 

*Μαντλέινα Κέι: 25χρονη Βρετανίδα συγγραφέας, εικονογράφος και ακτιβίστρια, νικήτρια του βραβείου Young European of the Year 2018, που απονέμει το Ιδρυμα Schwarzkopf σε νέους που εργάζονται στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου