16 Μαρτίου 2023

Crédit Suisse: «Σωσίβιο» 50 δισ. ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα πέταξε σήμερα «σωσίβιο» ρευστότητας 50,6 δισ. ευρώ (50 δισ. ελβετικά φράγκα) στην εμβληματική Crédit Suisse, καθώς οι μετοχές της τράπεζας κατακρημνίστηκαν με εφιαλτικό τρόπο χθες Τετάρτη, φτάνοντας να υποχωρούν ακόμη και πάνω από 30% προτού κλείσουν στο –24,24%.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008.

«Η επιπρόσθετη ρευστότητα θα υποστηρίξει τις κύριες δραστηριότητες της Crédit Suisse και των πελατών της, καθώς η Crédit Suisse λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργηθεί μια τράπεζα πιο απλή και στοχευμένη, βασισμένη στις ανάγκες των πελατών της», ανέφερε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Όταν έκλεισε χθες το χρηματιστήριο, η τράπεζα είχε κεφαλαιοποίηση 6,7 δισ. ελβετικά φράγκα (6,8 δισ. ευρώ), «ψίχουλα» για μια από τις 30 τράπεζες σε όλο τον κόσμο που θεωρούνται συστημικά σημαντικές ή αλλιώς πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν. Χθες, ο Νουριέλ Ρουμπινί έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για νέα πιθανή Τραπεζική κρίση με επίκεντρο την Credit Suisse, λέγοντας ότι “η Ελβετική Τράπεζα είναι πολύ μεγάλη για να σωθεί και πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει".

Πάντως, είναι γεγονός ότι η κρίση εμπιστοσύνης μεταφέρθηκε για τα καλά στην Ευρώπη, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και μικρότερων τραπεζών στις ΗΠΑ, με την μετοχή της Crédit Suisse να υφίσταται τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της.

Η FINMA (ο ελβετικός εποπτικός φορέας) και η ελβετική κεντρική τράπεζα θέλουν να καθησυχάσουν, να πείσουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης της αναταραχής του αμερικανικού τραπεζικού τομέα στον ελβετικό.

Η ιλιγγιώδης πτώση της Crédit Suisse άρχισε έπειτα από δηλώσεις του σημαντικότερου μετόχου της, του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, που είπε χθες ότι η Saudi National Bank (μπήκε στο κεφάλαιο της ελβετικής τράπεζας τον Νοέμβριο και κατέχει το 9,8% των μετοχών της) δεν σχεδιάζει να κάνει νέες ενέσεις ρευστότητας στην Crédit Suisse, κυρίως για ρυθμιστικούς λόγους. Δυνάμει του ελβετικού δικαίου, για να ξεπεραστεί το όριο του 10% χρειάζεται το πράσινο φως από τον FINMA, τον ελβετικό εποπτικό φορέα.

Η Crédit Suisse ιδρύθηκε το 1856 και χαρακτηρίζεται πυλώνας του ελβετικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Είναι σήμερα η δεύτερη σε μέγεθος ελβετική τράπεζα. Ωστόσο, αντιμετωπίζει προβλήματα μετά την κατάρρευση της βρετανικής χρηματοοικονομικής εταιρείας Greensill – το έναυσμα μιας σειράς σκανδάλων που την έχουν φέρει σε δύσκολη θέση. Από τον Μάρτιο του 2021, η μετοχή της Crédit Suisse έχει απολέσει το 83% της αξίας της.

«Είναι αληθινά πολύ σημαντική για να αφεθεί να βυθιστεί», σχολίαζε χθες αναλυτής της Robobank, σημειώνοντας ότι το μέγεθός της δεν έχει καμιά σχέση με αυτό της αμερικανικής
Silicon Valley Bank.

Πηγές: Στοιχεία από 
kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις:
Sell off σε Χρηματιστήριο Αθηνών και διεθνείς αγορές στις 15.3.2023
Πώς η αύξηση των επιτοκίων "τσάκισε” τη Silicon Valley Bank

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου