20 Μαρτίου 2023

Δημοσκοπήσεις: Ενισχύεται η «αντισυστημική ψήφος»

Οι πέντε πρώτες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν μετά το δυστύχημα των Τεμπών (της Marc, της GPO, της MRB, της Pulse και της Metron Analysis) αποτυπώνουν με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις την ίδια περίπου, σε γενικές γραμμές, εικόνα: Τα κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα τα τελευταία χρόνια, «πληρώνουν» την οργή του κόσμου για την τραγωδία των Τεμπών. Αντίθετα τα κόμματα που δεν συμμετείχαν σε κυβερνήσεις, αλλά και τα «αντισυστημικά», ενισχύονται. Τι σημαίνει αυτό;


Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις πρώτες, μετά την τραγωδία των Τεμπών. δημοσκοποίσεις, η ΝΔ χάνει 3 με 4 ποσοστιαίες μονάδες (περίπου το 10% του ποσοστού που είχε στην πρόθεση ψήφου). Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τις δυνάμεις του αλλά δεν κερδίζει σχεδόν τίποτα, σε κάποιες μάλιστα χάνει. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χάνει περίπου μία μονάδα (επίσης 10% του ποσοστού που είχε στην πρόθεση ψήφου). Τα μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα αν και εμφανίζουν διαφορετική εικόνα σε κάθε μία από τις εταιρείες μέτρησης της κοινής γνώμης, εντούτοις όλα, λιγότερο (ΚΚΕ) ή περισσότερο (Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25) ενισχύονται. Σημαντική είναι η ενίσχυση του εξωκοινοβουλευτικού ακροδεξιού κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη «Ελληνες – Εθνικό κόμμα». Από εκεί και πέρα, και στις πέντε έρευνες καταγράφεται σοβαρή ενίσχυση του ποσοστού της «γκρίζας ζώνης» (αναποφάσιστοι, αποχή και άκυρο/λευκό).

Όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα, «πληρώνουν» προφανώς την οργή του κόσμου για τα όσα έγιναν και οδήγησαν στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Περισσότερο το κυβερνόν τώρα κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αν και αδυνατεί να καρπωθεί τις απώλειές της, επιτυγχάνει το κλείσιμο της μεταξύ τους ψαλίδας.

Ενδεικτικά, στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, εκείνη της Metron Analysis , στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 26,3%, χάνοντας περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την έρευνα του Φεβρουαρίου που ήταν στο 30,2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστό 20,5%, από 22,5% τον Φεβρουάριο, χάνει δηλαδή 2 ποσοστιαίες μονάδες. Στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ με 9,2%, από 10% προηγουμένως. Επομένως και τα τρία κόμμα χάνουν ποσοστά, σε μια έκφραση αποδοκιμασίας των κομμάτων του κυβέρνησαν την χώρα αλλά και του πολιτικού συστήματος γενικότερα. Στη συνέχεια το ΚΚΕ με 5,9% και σταθερά ποσοστά. Ακολουθούν με αυξημένα ποσοστά η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 4% από 2,9% ένα μήνα πριν και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, με 3,5% από 2,9%. Διπλασιασμό ποσοστών, από 1,8% στο 3,6% δίνει η έρευνα στο ακροδεξιό κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. Αναφορικά με την αδιευκρίνιστη ψήφο, αυτούς που δηλώνουν «αναποφάσιστοι ή «δεν απαντώ», αυτή βρίσκεται στο 11,8%, ενώ 5,9% λένε ότι δεν θα ψηφίσουν και 4,3% δηλώνουν "άκυρο – λευκό". Η λεγόμενη «αντισυστημική ψήφος», όπως φαίνεται, κατευθύνεται προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, με ισχυροποίηση Βελόπουλου και Κασιδιάρη, αλλά και αριστρότερα του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΜέΡΑ 25, καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου δηλώνει γενικά απογοητευμένο από το πολιτικό σύστημα.

Σημαίνουν όλα αυτά ότι δοκιμάζονται οι αντοχές των κομμάτων που έχουν ασκήσει εξουσία; Όπως συνέβη το 2012 με τη μεγάλη δημοσιονομική κρίση στη χώρα; Τότε όμως ο «αντισυστημισμός» εξέφραζε την κοινωνική οργή απέναντι στο κράτος για την μεγάλη πτώση του βιοτικού του επιπέδου. Τώρα, η λαϊκή οργή αποτελεί την αντίδραση σε κάτι τραγικό που συνέβη και απαιτεί να μην ξανασυμβεί και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Υπάρχει διαφορά, που σε μεγάλο βαθμό εξηγεί γιατί, παρά την ενίσχυση σε μεγάλο βαθμό των κομμάτων που δεν συμμετείχαν σε κυβέρνηση αλλά και της «γκρίζας ζώνης», δεν έχουμε –μέχρι τώρα τουλάχιστον– σημαντική αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων.

Takis Ant / afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου