31 Μαρτίου 2023

Απώλειες 6,6% το Χρηματιστήριο τον Μάρτιο του 2023

Βουτιά 18,3% για τις τράπεζες το Μάρτιο

Με κέρδη, αλλά με τον τζίρο καθηλωμένο, έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφήνοντας μια "γλυκόπικρη" γεύση για την ανακοπή της πορείας που χάραξε το πρώτο δίμηνο του έτους, αλλά και τη νέα περίοδο αβεβαιότητας που "εγκαινιάστηκε" μέσα στον μήνα, με την προκήρυξη των εκλογών.

Ειδικότερα, σήμερα 
Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,84% στις 1.054,59 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 91 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 24,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,63% στις 2.548,89 μονάδες, ενώ στο +0,79% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.537,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε αμετάβλητος στις 759,91 μονάδες. Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού τριμήνου. 

Αν οι σημερινοί, λίγοι, αγοραστές είχαν σαν στόχο την επιστροφή και το κλείσιμο υψηλότερα των 1050 μονάδων και τις τελευταίες “πινελιές” “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων σε επιλεγμένους τίτλους, λόγω λήξης χρηματιστηριακού τριμήνου, ασφαλώς και η προσπάθειά τους στέφθηκε από επιτυχία. Από την άλλη, η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς, ασφαλώς και δεν προβλημάτισε όσους έχουν “τραβήξει μάρκες από το τραπέζι” και έχουν επιλέξει να παρακολουθήσουν τις πολιτικές εξελίξεις με αυξημένη ρευστότητα.

Θετική ήταν η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου (ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 3,27% και ο Τραπεζικός κέρδη 3,22%), με τον μήνα όμως να κλείνει αρνητικά, μετά από πέντε μήνες συνεχούς ανόδου. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,61%, με τον FTSE 100 να έχει πτώση 7,34%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 18,28%. Ωστόσο, στο πρώτο τρίμηνο η αγορά συντήρησε το θετικό της πρόσημο, με κέρδη 13,4% (Γενικός Δείκτης), 13,2%΅(FTSE 100) και 18,6% (τραπεζικός δείκτης).

ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ το α' τρίμηνο του 2023

Ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα (η τραγωδία στα Τέμπη) που ανέδειξε τις χρόνιες παθογένειες της Ελλάδας, αλλά και μια διεθνής τραπεζική κρίση σε ΗΠΑ και Ελβετία ήταν ικανές αφορμές για την εν πολλοίς αναμενόμενη διόρθωση. Και μπορεί η τραπεζική κρίση να αποσοβήθηκε, αλλά η πολιτική αβεβαιότητα είναι εδώ και θα είναι και ο βασικός οδηγός μιας αγοράς που έχει εισέλθει σε ένα δίμηνο κατά το οποίο θα δει αρκετές φορές τους πολιτικούς συσχετισμούς να μεταβάλλονται. 

Καθώς η Χώρα έχει εισέλθει και επίσημα πλέον σε προεκλογική περίοδο, οι επενδυτές φαίνεται ότι διατηρούν στάση αναμονής, μέχρι να επικρατήσει πολιτική σταθερότητα. Παράλληλα όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι εκτιμήσεις για τα εκλογικά ποσοστά θα αποκτήσουν μεγαλύτερο έρεισμα στις εγχώριες επενδυτικές κινήσεις, δικαιολογώντας και κάποια μερική αυτονόμηση από τον διεθνή παράγοντα.

Στο ταμπλό τώρα: Σήμερα παρασκευή, η Λάμδα σημείωσε κέρδη 3,09%, με τις Motor Oil, ΔΕΗ, Πειραιώς και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 2%. Άνω του +1% έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Coca Cola, Titan, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo και Εθνική, με την Aegean να κλείνει αμετάβλητη. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Quest, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, Alpha Bank και Autohellas, με τον ΟΠΑΠ να ολοκληρώνει με -1,47% τη συνεδρίαση.

afirimeno.com
με στοιχεία από capital.gr και euro2day.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση 3% στις 24.3.2023
Sell off σε Χρηματιστήριο Αθηνών και διεθνείς αγορές στις 15.3.2023
Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση 2,5% στις 10.3.2023
Στο -3% το Χρηματιστήριο της Αθήνας στις 6.3.2023
Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη 10,40% τον Φεβρουάριο του 2023
Στο 10% τα κέρδη στο Χρηματιστήριο τον Ιανουάριο του 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου