17 Μαρτίου 2023

Δημοσκοπήσεις Metron Analysis και Pulse: Κλείνει η ψαλίδα

Σε δυο ακόμη δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία στα Τέμπη, της Metron Analysis για το Mega και της Pulse για τον ΣΚΑΪ, καταγράφεται η μεγάλη πτώση της ΝΔ, χωρίς όμως να αυξάνουν τη δύναμή τους ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ μεγάλοι κερδισμένοι αναδεικνύονται τα μικρά κόμματα αλλά και η γκρίζα ζώνη! Προφανώς το κυβερνών κόμμα «πληρώνει» την οργή του κόσμου για τα όσα έγιναν και οδήγησαν στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να καρπωθεί τις απώλειες της ΝΔ. Αλλά και έτσι η ψαλίδα μεταξύ των δυο κλείνει.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega:
Έγινε μεταξύ 7 και 13 Μαρτίου σε 1.201 άτομα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 26,3%, χάνοντας περίπου 4 μονάδες σε σύγκριση με την έρευνα του Φεβρουαρίου (ήταν στο 30,2%). Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστό 20,5%, από 22,5% τον Φεβρουάριο, χάνει δηλαδή 2 ποσοστιαίες μονάδες. Η διαφορά των δύο βρίσκεται στις 5,8 μονάδες. Στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ με 9,2%, από 10% στην περασμένη έρευνα, επομένως και το τρίτο κόμμα χάνει ποσοστά, σε μια έκφραση αποδοκιμασίας γενικότερα του πολιτικού συστήματος.

Στη συνέχεια το ΚΚΕ με 5,9% και σταθερά ποσοστά, Ακολουθούν με αυξημένα ποσοστά η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 4% από 2,9% ένα μήνα πριν και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, με 3,5% από 2,9%. Διπλασιασμό ποσοστών, από 1,8% στο 3,6% δίνει η έρευνα στο ακροδεξιό κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη «Ελληνες – Εθνικό κόμμα». Τέλος η έρευνα μετρά με ποσοστό 1% την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ τα λοιπά κόμματα είναι στο 4%.

Αναφορικά με την αδιευκρίνιστη ψήφο, αυτούς που δηλώνουν «αναποφάσιστοι ή «δεν απαντώ», αυτή βρίσκεται στο 11,8%, ενώ 5,9% λένε ότι δεν θα ψηφίσουν και 4,3% δηλώνουν άκυρο – λευκό . 
Η λεγόμενη «αντισυστημική ψήφος», όπως φαίνεται, κατευθύνεται προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, με ισχυροποίηση Βελόπουλου και Κασιδιάρη, αλλά και αριστρότερα του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΜέΡΑ 25 και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου δηλώνει γενικά απογοητευμένο από το πολιτικό σύστημα.

Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία ανεβαίνει στο 33,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26,3% με την μεταξύ τους διαφορά να ανέρχεται στις 7,4 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 11,8%, το ΚΚΕ στο 7,5%, η Ελληνική Λύση στο 5,2%, το ΜέΡΑ 25 στο 4,5%, οι Ελληνες – Εθνικό Κόμμα στο 4,6% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1,2%.


Τα ποσοστά στην παράσταση νίκης παραμένουν υπέρ της Νέας Δημοκρατίας με 60% (-11 μονάδες από τον Φεβρουάριο), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πάει στο 22% (+4 μονάδες). Καταλλήλοτερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 32% (πτώση 7 μονάδων σε ένα μήνα), ενώ την απαξίωση πληρώνει και ο Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται στο 16% (με πτώση 3 μονάδων από τον Φεβρουάριο). Αλλωστε… καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο…. κανένας με ποσοστό 36%.

Στην έρευνα της Metron έγιναν ερωτήσεις και για την πορεία της χώρας. Ένα εντυπωσιακό ποσοστό 68%, ανεβασμένο κατά 15 μονάδες, λέει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση ενώ μόλις το 26% δηλώνει προς τη σωστή (ήταν 39% τον Φεβρουάριο). Υπάρχει πλέον διάχυτη η απογοήτευση των πολιτών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την ώρα παραμένει η οικονομία με 21% (από 30%) ενώ στο 19% (από 38%) είναι η ακρίβεια. Ενδεχομένως η υποχώρηση του πληθωρισμού, οι επιδοτήσεις και οι όποιες προσπάθειες έγιναν για συγκράτηση των τιμών να συνέβαλαν στη μείωση αυτού του ποσοστού.

Το τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών σε ποσοστό 15% αφορά τους "πολιτικούς – πολιτικό σύστημα", από μόλις 5% τον Φεβρουάριο. Την μεγάλη διαφοροποίηση προφανώς έφερε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και οι διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος. Και είναι ίσως το πιο σημαντικό εύρημα της έρευνας που επιβεβαιώνει την απαξίωση του πολιτικού συστήματος στο οποίο οι πολίτες «χρεώνουν» τα κακώς κείμενα που οδήγησαν στην τραγωδία.

Η διαφθορά επίσης, από 2% ανεβαίνει στο 8%, και αυτό είναι πρόβλημα που αγγίζει περισσότερο την κυβέρνηση η οποία έχει χρεωθεί πολλά σκάνδαλα τον τελευταίο καιρό. Τέλος εμφανίζεται ως πρόβλημα και μάλιστα με ποσοστό 6% η Ανασφάλεια/Ανεπάρκεια της κυβέρνησης.

Πολιτικές ευθύνες για τα Τέμπη: Οι πολίτες ερωτήθηκαν για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το δυστύχημα και ήταν ξεκάθαροι. Υπάρχουν σε ποσοστό 94% ενώ μόλις 5% λέει ότι δεν υπάρχουν. Η απάντηση αυτή έρχεται δε να ακυρώσει τη στρατηγική που ακολούθησε αρχικά η κυβέρνηση ότι για όλα φταίει ο σταθμάρχης και ότι ήταν ένα τραγικό ανθρώπινο λάθος.

Ως προς το ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για την τραγωδία, 8 στους 10 πολίτες λένε όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, ενώ το 19%, δηλαδή 2 στους 10 χρεώνουν την ευθύνη στη σημερινή κυβέρνηση.


Δημοσκόπηση της Pulse για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Στην πρώτη δημοσκόπηση της Pulse για την τηλεόραση του Σκάι μετά την τραγωδία των Τεμπών αποτυπώνεται η οργή των πολιτών για τα όσα συνέβησαν, αλλά και τα όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια για την κατάσταση των σιδηροδρόμων. Έτσι, η ΝΔ καταγράφει απώλειες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, με αποτέλεσμα το κ
λείσιμο της «ψαλίδας» ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην παράσταση νίκης,

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, η Ν.Δ λαμβάνει ποσοστό 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 26%. Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 10% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4% και το ΜέΡΑ25 με 3,5%. Στο όριο της εισόδου στη Βουλή είναι το κόμμα Κασιδιάρη, με 3%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 13%.

Τα μετεκλογικά σενάρια: Για την επομένη των εκλογών, το 27% θα προτιμούσε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ. και ένα επιπλέον 10% μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε το 14%, ενώ σε μεγαλύτερο ποσοστό, 16%, μετρήθηκαν εκείνοι που θα επιθυμούσαν κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 6% υποστηρίζει την προοπτική μεγάλου συνασπισμού με Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και τη συμμετοχή άλλων κομμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί προβάδισμα ως καταλληλότερος πρωθυπουργός με 35% έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα. Κανέναν από τους δύο δεν θεωρεί κατάλληλο το 34%. Παράλληλα, οι πολίτες θεωρούν πιο πιθανή την εκλογική επικράτηση της Ν.Δ., που στην παράσταση νίκης έχει προβάδισμα με 48% έναντι 27% του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το δυστύχημα των Τεμπών: Πρόκειται για την πρώτη μέτρηση της Pulse μετά το δυστύχημα των Τεμπών και το 51% θεωρεί ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση των σιδηροδρόμων έχουν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις. Το 28% θεωρεί υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ., το 4% την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το 12% και τις δύο κυβερνήσεις.

Πηγές: tanea.gr ,  skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου