24 Μαρτίου 2023

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση 3% στις 24.3.2023

Bουτιά 6% οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρασύροντας σε πτώση 3% τον Γενικό Δείκτη,
με τις αναταράξεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες να μαίνονται. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε σήμερα η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα.

Ειδικότερα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,97% στις 1.021,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 94,17 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 3,44% στις 2.464,63 μονάδες, ενώ στο -1,96% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.514,21 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με σημαντικές απώλειες 5,78% στις 736,22 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας τώρα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με μικρά κέρδη 0,10%, ενώ και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σχεδόν στα ίδια επίπεδα, με κέρδη μόλις 0,02%.

Στις ευρωαγορές, οι οποίες βιώνουν για ακόμα μία φορά το τελευταίο διάστημα ισχυρούς τριγμούς, η τραπεζική κρίση δείχνει να έχει διάρκεια. Στον απόηχο και των νέων αυξήσεων επιτοκίων που ανακοίνωσαν Fed, BoE και ΕΚΤ, οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις του τίτλου της Deutsche Bank (κατέγραψε βουτιά 11%), αλλά και άλλων τραπεζών. Την Παρασκευή ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1,66% και ο γαλλικός CAC 40 επίσης πτώση 1,74%.

ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ στις 24.3.2023

Η βαρύτητα και η ένταση των φαινομένων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αυτονόμηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών να επισκιάζεται, επί του παρόντος, από την κατάσταση που επικρατεί διεθνώς. Παράλληλα, υπάρχει στη χώρα μας και το λεγόμενο πολιτικό ρίσκο. Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν πλέον σαν σημείο αναφοράς το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, στο οποίο όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθούν οι εκλογές με απλή αναλογική.

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 6,03%, με την Εθνική, την Eurobank και την Πειραιώς να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 5%. Στο -4,26% έκλεισε η Jumbo, με τις ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Motor Oil να κλείνουν με πτώση άνω του 3%. Οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντη ξεπέρασαν το 2%, ενώ εκείνες σε Λάμδα, Aegean, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛλάκτωρ, ΔΕΗ και Autohellas το 1%. Η Quest έκλεισε στο -0,50% και η Coca Cola στο -0,28%.

afirimeno.com
με στοιχεία από capital.gr, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου