13 Μαρτίου 2023

Πώς η αύξηση των επιτοκίων "τσάκισε” τη Silicon Valley Bank

Ο 
James Early, σε άρθρο του στο Forbes με τίτλο «Πώς ο Τζερόμ Πάουελ "σκότωσε"  τη Silicon Valley Bank», εξηγεί πώς η αύξηση των επιτοκίων "τσάκισε” τη Silicon Valley Bank, μια τράπεζα με μεγάλο αριθμό περιουσιακών στοιχείων ευάλωτων στην αύξηση των επιτοκίων που όμως πόνταρε στην μη αύξησή τους. Ένα απόπασμα από το σχετικό δημοσίευμα στο capital.gr, στη συνέχεια: 

Πώς "σκότωσε" ο Τζερόμ Πάουελ τη Silicon Valley Bank
Του James Early / Forbes / capital.gr 

Περιληπτικά και με απλά λόγια, η σειρά των γεγονότων (σύμφωνα με τον αρθρογράφο) είναι η εξής:

– Οι καταθέσεις στη Silicon Valley Bank τριπλασιάστηκαν μέσα σε δύο χρόνια, στα 181 δισ. δολάρια (τέλη 2021) από 61 δισ. δολάρια (τέλη 2019), καθώς οι startup εταιρείες που ήταν πελάτες της είχαν συγκεντρώσει άφθονο χρήμα από Venture Capital funds.

– Η Silicon Valley Bank δεν μπορούσε να δανείσει αυτές τις καταθέσεις με γρήγορο ρυθμό, οπότε άρχισε να αναζητά εναλλακτικές για τη διοχέτευση των χρημάτων.

– Δυστυχώς, η πλειονότητα αυτών των εναλλακτικών ήταν τίτλοι μεγάλης διάρκειας (δηλ. λήξεις άνω των 10 ετών) που καλύπτονταν από ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια (MBS). Η Silicon Valley Bank τοποθέτησε το 56% του ενεργητικού της σε τίτλους σταθερού επιτοκίου, ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό,τι κάνουν συνήθως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

– Είτε συνειδητά είτε… περίπου μη συνειδητά, η Silicon Valley Bank πόνταρε ως επί το πλείστον στο να μην αυξηθούν τα επιτόκια.

– Καθώς τα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται –από σχεδόν μηδενικά επίπεδα το μονοετές θα ξεπεράσει το 5%– οι αξίες αυτών των MBS κατέρρεαν.

– Η Moody's υποβάθμισε τη Silicon Valley Bank.

– Η αγορά άρχισε να ανησυχεί για τη Silicon Valley Bank. Ο Peter Thiel και άλλα VC funds συμβούλευσαν τις εταιρείες με χαρτοφυλάκια να αποσύρουν τα χρήματά τους. Οι καταθέτες απέσυραν χρήματα ήδη από το 2022, οπότε δεν ήταν δύσκολο να πειστούν να "τραβήξουν” μεγαλύτερα ποσά.

– Για να καλύψει αυτή την εκροή χρημάτων, η Silicon Valley Bank έπρεπε να πουλήσει –ήδη– υποβαθμισμένα περιουσιακά στοιχεία ακόμα πιο φτηνά.

– (Η Silicon Valley Bank είπε στον κόσμο "είμαστε εντάξει", ενώ δεν ήταν καθόλου εντάξει, γεγονός που πιθανότατα επιδείνωσε τον πανικό).

– Η Silicon Valley Bank, με περιουσιακά στοιχεία αξίας 209 δισ. δολαρίων, κατέρρευσε. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στις ΗΠΑ. Η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ ανέλαβε διαχειριστής προκειμένου να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πελατών. Η εγγύησή της καλύπτει καταθέσεις ύψους 250.000 δολαρίων ανά καταθέτη, αλλά καθώς οι πελάτες της Silicon Valley Bank είναι ως επί το πλείστον επιχειρήσεις, στην πραγματικότητα καλύπτεται κάτω από το 3% των καταθέσεων.

Παρεμπιπτόντως, οι δανειολήπτες των αμερικανικών τραπεζών κάθονται σε 620 δισ. δολάρια συνδυασμένων μη πραγματοποιημένων ζημιών, και ως εκ τούτου ανησυχούν για ένα domino effect σε πιο μικρά, μη διαφοροποιημένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Η υπόθεση της Silicon Valley Bank είναι στην πραγματικότητα μια ιστορία επιτοκίων. Ο Τζερόμ Πάουελ δεν "σκότωσε” από πρόθεση την τράπεζα. Επί της ουσίας, ορθώς αύξησε τα επιτόκια – απλώς, η Silicon Valley Bank έπεσε θύμα αυτής της κίνησης. Όπως έγραψε και ο αρθρογράφος του Bloomberg, Matt Levine, η τράπεζα είχε μεγάλο αριθμό περιουσιακών στοιχείων και πελατών που ήταν ευάλωτα στην αύξηση των επιτοκίων. (...)

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου