6 Φεβρουαρίου 2024

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, συμβουλές για παιδιά

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, 
στις 6 Φεβρουαρίου 2024,
 προωθεί την ασφαλέστερη και πιο υπεύθυνη χρήση της διαδικτυακής τεχνολογίας από παιδιά και νέους σε όλο τον κόσμο.

Με την πάροδο των ετών, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) έχει γίνει ένα γεγονός ορόσημο στο ηλεκτρονικό ημερολόγιο ασφάλειας. Ξεκίνησε το 2004 στο πλαίσιο του πρώτου σχεδίου δράσης για το ασφαλέστερο διαδίκτυο, ως πρωτοβουλία του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ σχεδίου SafeBorders. Στη συνέχεια, αναλήφθηκε από την Insafe, το δίκτυο των ασφαλέστερων κέντρων Διαδικτύου. Τώρα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου έχει αυξηθεί πέρα από την παραδοσιακή γεωγραφική ζώνη της και γιορτάζεται σε περίπου 200 χώρες και εδάφη σε όλες τις ηπείρους και φτάνει σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Συμβουλές για την ασφαλή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από παιδιά με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Τις προκλήσεις, τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες από τη χρήση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για τα παιδιά και τους εφήβους αναδεικνύει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με την ευκαιρία της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου στις 6 Φεβρουαρίου 2024.

Μετά τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπου ανήλικοι χρησιμοποιώντας εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης παραποίησαν φωτογραφίες ανήλικων κοριτσιών και τις διακινούσαν στο διαδίκτυο, και προκειμένου να μπορέσουν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν υπεύθυνα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου συμβουλεύει τους ενήλικες:

- Να μιλήσουν στα παιδιά για τα οφέλη και τους κινδύνους από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και για τους κανόνες ασφαλούς συμπεριφοράς στο διαδίκτυο, με κυριότερες τη μη κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών και τη λήψη άδειας πριν από τη δημοσίευση οτιδήποτε σχετικού με άλλους.

- Να δοκιμάσουν μαζί με τα παιδιά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης

- Να μιλήσουν στα παιδιά για παραπλανητικό ή μεροληπτικό περιεχόμενο που μπορεί να παρέχουν πολλά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης

- Να εξηγήσουν στα παιδιά ότι η αντιγραφή ενός προϊόντος τεχνητής νοημοσύνης είναι λογοκλοπή, δηλαδή απάτη, και να τα κατευθύνουν προς εκπαιδευτικά εργαλεία που τους βοηθούν να χτίσουν πάνω σε όσα μαθαίνουν στο σχολείο.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου δημιούργησε και δημοσιεύει εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές από Α' Δημοτικού και άνω, γονείς και εκπαιδευτικούς προκειμένου να οικοδομήσουν τη γνώση του τι είναι τεχνητή νοημοσύνη. Το υλικό είναι διαθέσιμο στο λινκ https://saferinternet4kids.gr/sid/sid-2024/study_material_sid_2024/

Επιπλέον, τονίζεται ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουν παιδιά, έφηβοι και γονείς που μπορούν να απευθυνθούν αν πέσουν θύματα μη συναινετικού διαμοιρασμού προσωπικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, είτε πρόκειται για πραγματικές φωτογραφίες είτε για υλικό deepfake από κάποιο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης:

- Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο 11188

- Στην Ανοιχτή Γραμμή καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο Safeline.gr που έχει ως βασική μέριμνα την αντιμετώπιση περιεχομένου που αφορά τη βία, τον ρατσισμό, την παρενόχληση ή την κακοποίηση.

- Στο StopNCII.org του οποίου η καινοτομία έγκειται στο ότι ο χρήστης δημιουργεί τη δική του υπόθεση και μέσω της τεχνολογίας hashing που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εργαλείο μπορεί να αποτρέψει την ανάρτηση συγκεκριμένων προσωπικών εικόνων/βίντεο.

- Στο ψηφιακό σύστημα αναφορών για ανήλικους https://takeitdown.ncmec.org/ όπου αν σταλεί μια προσωπική φωτογραφία, δεν μπορεί να δημοσιευθεί σε παγκόσμια μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος, μέσω της συμβουλευτικής γραμμής βοήθειας Help-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και διαδικτυακά στο www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με την υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Πηγές: europa.eu , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου