7 Φεβρουαρίου 2024

Μπορεί μία ομπρέλα να προστατεύσει τη Γη;

Κάρα Μπάκλεϊ / The New York Times:

Σχέδια για ανάπτυξη γιγάντιας διαστημικής ομπρέλας, η οποία θα σκιάζει τη Γη από την ηλιακή ακτινοβολία, αντιμετωπίζοντας ορισμένες από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης, επεξεργάζονται Ισραηλινοί επιστήμονες. Το τεράστιο σκίαστρο θα κρατάει μακριά μικρό, αλλά κρίσιμο ποσοστό ηλιακής ακτινοβολίας, ικανό να μετριάσει την άνοδο της θερμοκρασίας. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι αν μπλοκάρουν το 2% της ηλιακής ακτινοβολίας, η θερμοκρασία του πλανήτη θα υποχωρήσει κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, εντός των ορίων που έχει θέσει ο ΟΗΕ.

Η ιδέα αναπτύχθηκε στις παρυφές της κλιματολογικής συζήτησης εδώ και χρόνια. Καθώς, όμως, η κλιματική κρίση οξύνεται, το ενδιαφέρον για τα ηλιακά κάτοπτρα εντείνεται...

Για να μπλοκάρει την αναγκαία ηλιακή ακτινοβολία, το σκίαστρο θα πρέπει να έχει εμβαδόν 1,6 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, όσο και η Αργεντινή, λέει ο δρ Ρόζεν. Το βάρος του θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,5 εκατ. τόνοι, πολύ βαρύ για να εκτοξευθεί στο Διάστημα.


Το σκίαστρο θα πρέπει έτσι να εκτοξευθεί σε τμήματα, που θα συναρμολογηθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η ομπρέλα στην τελική της μορφή δεν θα εμποδίζει το ηλιακό φως να φθάσει στη Γη, αλλά θα μετριάζει κάπως την έντασή του.

Υποστηρικτές του σχεδίου αναφέρουν ότι θα βοηθούσε στη σταθεροποίηση του γήινου κλίματος, ενώ ο πλανήτης αναζητάει νέες τακτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Το 1989, ο Τζέιμς Ερλι του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ των ΗΠΑ είχε προτείνει την ανάπτυξη διαστημικής ηλιακής ασπίδας στο σταθερό σημείο Λαγκράνζ μεταξύ Γης και Ηλίου, 1,5 εκατ. χλμ. από την επιφάνεια του πλανήτη μας. Στο σημείο αυτό, οι βαρυτικές έλξεις Γης και Ηλίου αλληλοεξουδετερώνονται. (...)

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου