18 Φεβρουαρίου 2024

Οργή για την επίδειξη μόδας στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

Την οργή της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και όχι μόνο, προκάλεσε η επίδειξη μόδας που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. Κάνει λόγο για μηδενικό σεβασμό προς τα αριστουργήματα του Φειδία.

Χαρακτηριστικά, η υπουργός Πολιτισμού, σε δήλωσή της αναφέρει: «Με τη διοργάνωση επίδειξης μόδας στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει τον μηδενικό σεβασμό του προς τα αριστουργήματα του Φειδία. Οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικές αξίες που αυτό εκπέμπει. Οι συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των γλυπτών, στη Duveen Gallery, συνεχώς επιδεινώνονται. Είναι η ώρα τα κλεμμένα και κακοποιημένα γλυπτά αριστουργήματα να αστράψουν στο αττικό φως».

Ο οίκος μόδας Erdem, η επίδειξη του οποίου για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 2024-2025 περιελάμβανε γνωστά ονόματα, ανήκει στον πασίγνωστο διεθνώς Τουρκοβρετανό σχεδιαστή Ερντέμ Μοραλιόγλου.

Όπως είπε ο ίδιος ο Erdem, η έμπνευση πίσω από τη νέα του συλλογή ήταν η σοπράνο Μαρία Κάλλας και η θρυλική της εμφάνιση ως Μήδειας στη Σκάλα του Μιλάνου το 1953. «Το ντεμπούτο της θρυλικής σοπράνο Μαρίας Κάλλας ως εκδικητικής "μάγισσας" της ελληνικής μυθολογίας, ανέβηκε σε συνεργασία με τον Σικελό καλλιτέχνη, γλύπτη και σκηνογράφο Salvatore Fiume», είπε ο σχεδιαστής στην αρχή του σόου. «Η Κάλλας γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, σπούδασε στην Ελλάδα και έκανε το όνομά της στην παγκόσμια σκηνή. Ήθελα να κάνω την επίδειξη σε αυτόν τον χώρο που αποτελεί την επιτομή της ελληνικότητάς της» είπε, προσθέτοντας: «Βρήκα ενδιαφέρουσα την ιδέα ότι κάποιος ξεκίνησε από κάπου και κατέληξε κάπου αλλού».

Πηγή: iefimerida.gr

Δείτε και αυτά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου