11 Φεβρουαρίου 2024

Η ιστορική διαδρομή του κερκυραϊκού ελαιώνα

Η Ενετοκρατία και ο αγώνας των αγροτών για τα δικαιώματα στο λάδι και τη γη τους
. Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Πίσω από την «κυριαρχία της ελιάς», που προσδίδει μία μοναδικότητα στο τοπίο της Κέρκυρας, υπάρχει μία διαδρομή που σημάδεψε την ιστορία του ελαιώνα και των αγροτών του νησιού και σήμερα αριθμεί, περίπου 5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα.

Τα φέουδα, οι δυσβάσταχτοι φόροι και οι επιβαλλόμενες εισφορές-δώρα , οι εξευτελιστικές τιμές στο ελαιόλαδο λόγω του μονοπωλίου των Ενετών και της έλλειψης ανταγωνισμού, η απαγόρευση εξαγωγών με βαρειές ποινές για τους παραβάτες, οι αγροτικές εξεγέρσεις, αποτελούν το περίγραμμα του αγροτικού ζητήματος που ταλάνισε από τον 17ο μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, τον Κερκυραίο ελαιοπαραγωγό.

Στην έρευνα, που έκανε η Όλγα Παχή διδάκτωρ Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, για το αγροτικό ζήτημα της Κέρκυρας, εντόπισε σημαντικά στοιχεία για την ιστορία του κερκυραϊκού ελαιώνα.

Μέχρι τον 17ο αιώνα τα κυρίαρχα προϊόντα του νησιού ήταν το αλάτι, τα βελανίδια και το κρασί. Το 1386 η Κέρκυρα προσχώρησε επίσημα στο Ενετικό Κράτος. Η ενετική κυριαρχία, διήρκεσε σχεδόν 4 αιώνες και σημάδεψε τόσο τη φυσιογνωμία του χώρου, όσο και την κουλτούρα των ανθρώπων, συνιστώντας σταθερό σημείο αναφοράς στην τοπική πολιτιστική κληρονομιά.

Το αυστηρό Ενετικό διάταγμα για την ελαιοκαλλιέργεια

Η ευρύτατη διάδοση των ελαιοδένδρων, οφείλεται στη μέριμνα της Ενετικής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, στις 25 Νοεμβρίου του 1623 η Ενετική Γερουσία εξέδωσε διάταγμα για όλες τις ενετικές κτήσεις της, από τη Δαλματία μέχρι την Κρήτη, σύμφωνα με το οποίο υποχρέωνε όλους τους νέους και παλαιούς κατοίκους της των περιοχών, σε διάστημα 2 συνεχών ετών, να καλλιεργήσουν και να μετατρέψουν τις αγριελιές σε ήμερα και καρποφόρα δένδρα. Επίσης, στα κτήματα που δεν υπήρχαν ελαιόδενδρα, οι ιδιοκτήτες ήταν υποχρεωμένοι μέσα σε δύο χρόνια να έχουν φυτέψει και καλλιεργήσει με αναλογία 8 ρίζες, σε κάθε 1200 τετραγωνικά μέτρα γης. Μάλιστα, είχε προβλεφθεί και ο τρόπος φυτέματος, ώστε να μην εμποδίζεται η παράλληλη καλλιέργεια του σιταριού...

Επιπλέον, με το συγκεκριμένο διάταγμα απαγορευόταν αυστηρά η ξύλευση των ελαιόδεντρων. Επίσης, λαμβανόταν πρόνοια για την ασφαλή μεταφορά του λαδιού στη Βενετία, ενώ απαγορευόταν και η όποια εξαγωγή σε άλλες χώρες. Ο σκοπός ήταν να πλουτίσουν οι Ενετοί έμποροι, οι οποίοι εξήγαγαν στις ξένες χώρες όλο το ελαιόλαδο που ερχόταν στη Βενετία από τις κτήσεις της. Παράλληλα, η απαγόρευση της ελεύθερης εξαγωγής και η ανυπαρξία ανταγωνισμού, είχε ως συνέπεια τον εξευτελισμό των τιμών. Οι κυρώσεις, σε περίπτωση παράβασης, ήταν αυστηρότατες... 

«Έτσι κληροδοτήθηκε στην Κέρκυρα ο σημερινός πλούτος των ελαιόδεντρων» επισημαίνει η κ. Όλγα Παχη και συνεχίζει:

« Η απογραφή του 1766, ανεβάζει τα ελαιόδενδρα σε 1.873.730, από τα οποία το 1/4 προϋπήρχε του διατάγματος του 1623, το 1/2 ήταν άμεση συνέπεια του διατάγματος και το υπόλοιπο 1/4 απαρτιζόταν από μεταγενέστερες φυτείες. Η κατά μέσον όρο παραγωγή ενός «ελαιοφόρου έτους», δηλαδή κάθε διετία, ήταν 500.000 ξέστες στην Κέρκυρα και 60.000 ξέστες στους Παξούς. Οι 500.000 ξέστες αντιστοιχούσαν σε 125.000 βαρέλια προς 52 οκάδες το βαρέλι. Κάνοντας αναγωγή στις σημερινές μονάδες μέτρησης η παραγωγή ανερχόταν στα 9.142.500 λίτρα λαδιού».

Το 1773 καθιερώνεται διπλή φορολογία στο λάδι, φόρος εξαγωγής και η δεκάτη του ελαίου. Το 1789 μία προκήρυξη των «Προβλεπτών επάνω εις τα λάδια», γραμμένη στα ελληνικά και τυπωμένη στη Βενετία, επαναλαμβάνει τις υποχρεώσεις των ελαιοπαραγωγών, ότι δηλαδή, η γη ανήκε στον ηγεμόνα, τη Βενετία, που την είχε εκχωρήσει με τη μορφή φέουδου σε ιδιώτες, Δυτικούς και Έλληνες, στην Εκκλησία, Καθολική και Ορθόδοξη, και σε μικροκαλλιεργητές.

Οι φεουδάρχες δεν καλλιεργούσαν οι ίδιοι τα κτήματά τους, αλλά τα παρέδιδαν για καλλιέργεια στους χωρικούς. Οι χωρικοί, που καλλιεργούσαν αυτά κτήματα, διακρίνονταν σε δύο κατηγορίες, στους εξαρτημένους και στους ελεύθερους, με τις εισφορές, τις υποχρεωτικές δωρεές, και τους διπλούς φόρους να γίνονται τροχοπέδη στην επιβίωση τους. Όλη αυτή η δυσάρεστη κατάσταση οδήγησε τους χωρικούς στην απελπισία, στην οικονομική εξαθλίωση και στις βίαιες αντιδράσεις. Μόνο κατά τον 17ο αιώνα, σημειώθηκαν τρεις ένοπλες εξεγέρσεις των χωρικών, οι οποίες όμως κατεστάλησαν με στρατιωτική επέμβαση...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου