3 Μαΐου 2024

Κωνσταντίνος Βολανάκης. Ο ζωγράφος της θάλασσας επιστρέφει στον Πειραιά

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Κωνσταντίνος Βολανάκης – Ο ζωγράφος της θάλασσας επιστρέφει στον Πειραιά», που έγιναν την Τετάρτη 24 Απριλίου από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, κόμιζαν μια δικαίωση. «Ο Βολανάκης, με την τέχνη του και τα έργα του, δεν μας έδωσε μόνο την αντίληψη που είχε για την εξάρτηση της χώρας από τη θάλασσα, αλλά στοιχεία του χαρακτήρα του. Γιατί δεν είναι μόνο η εκάστοτε κοσμοθεωρία η οποία επηρεάζει την τέχνη. Την επηρεάζουν και βαθύτερες σκέψεις, βαθύτερα αισθήματα του καλλιτέχνη, πολύ προσωπικά, δυσεξιχνίαστα», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Για την έκθεση μίλησαν η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη και ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» Παναγιώτης Λασκαρίδης. Το Ιδρυμα Λασκαρίδη άλλωστε ήταν αυτό που δάνεισε πολυτιμότατα έργα από τη συλλογή του ώστε να γίνει αυτό το αφιέρωμα.


Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, σύμφωνα με ανακοίνωσή του. έχει την τιμή και τη χαρά να διοργανώνει την έκθεση με τίτλο «Κωνσταντίνος Βολανάκης – Ο ζωγράφος της θάλασσας επιστρέφει στον Πειραιά». 


Η έκθεση αναμένεται να αποτελέσει μια ακόμη σημαντική αναφορά στο έργο του μεγάλου Έλληνα θαλασσογράφου. Θα παρουσιαστούν 52 πίνακες της συλλογής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία είναι η μεγαλύτερη συλλογή έργων του κορυφαίου Έλληνα θαλασσογράφου. Επίσης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει σημαντικές ιστορικές συνθέσεις, όπως «Η ναυμαχία της Σαλαμίνας, 1882», από τη συλλογή του Αρχηγείου Ναυτικού, «Η έξοδος του Άρεως, 1894» και «Η άφιξη της πριγκίπισσας Σοφίας στο Φάληρο 1889-1890» από τη συλλογή Ευάγγελου και Κατίγκως Αγγελάκου, καθώς και το εμβληματικό έργο «Το λιμάνι του Πειραιά από τη βασιλική προβλήτα, 1886», από τη συλλογή του Δήμου Πειραιά. Ο κύκλος των εικαστικών ιστορικών αφηγήσεων συμπληρώνεται με τις δυο μεγαλειώδεις ελαιογραφίες του Κωσταντίνου Βολανάκη της μόνιμης συλλογής του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, οι οποίες απεικονίζουν πολεμικά ναυτικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821: "Η Πυρπόληση του τούρκικου δίκροτου στην Ερεσό” και “H Ναυμαχία του Ναβαρίνου”.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιουνίου και κατά τη διάρκειά της θα οργανωθούν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για ενηλίκους και παιδιά.

Πηγές: ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ - Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος > Αρχική (hmmuseum.gr) , kathimerini.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο πατέρας της θαλασσογραφίας
Κ Βολανάκης: Εικόνες από τον αγώνα του 21 στη θάλασσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου