12 Μαΐου 2024

Βόρεια Μακεδονία: Η νέα πρόεδρος αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία» στην ορκωμοσία της

Ορκίστηκε, το μεσημέρι, πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Η κ. Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Σημειώνεται ότι είχε υπάρξει σχετική οδηγία από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις». «Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ».

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς τα Σκόπια, στον απόηχο του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών. «Παρακολουθώ με προβληματισμό κάποιες από τις δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO και θα περιμένω την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για να δω πώς θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του. Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δέχθηκα, όμως, τη συμφωνία στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι, παρά τη διαφωνία μου, οφείλω να τη σεβαστώ. Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας», είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Να είναι άραγε ένα πατριωτικό «νταηλίκι» της 
κ. Σιλιάνοφσκα, μιας πανεπιστημιακού με άγνοια, όπως φαίνεται, της πολιτικής και της γεωπολιτικής, την οποία το ωστικό κύμα από την κατάρρευση των σοσιαλιστών έστειλε στο ύπατο αξίωμα ή έχει και την οδηγία του κόμματος της, όπως δήλωνε προεκλογικά, να αψηφήσει τις βέβαιες αντιδράσεις της Αθήνας και πιθανότατα και των δυτικών συμμάχων, που ξέρουν ότι στην ευαίσθητη βαλκανική υπάρχει πλέον ένα κράτος αναγνωρισμένο ως Βόρεια Μακεδονία; Αν ισχύει το δεύτερο θα φανεί σύντομα κατά την ορκωμοσία της κυβέρνησης και τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Μιτσόσκι.

Εξξάλλου, σε λίγο η Βόρεια Μακεδονία θα κληθεί να εγκρίνει τις συνταγματικές τροποποιήσεις που αξιώνει η Βουλγαρία και έχει συναινέσει και η Ευρώπη, ώστε να κατοχυρωθεί στο εσωτερικό βουλγαρική μειονότητα, απόφαση με την οποία η ίδια και το κόμμα της έχουν δηλώσει ότι διαφωνούν. Θα λειτουργήσει, και πάλι με την «ψυχή», εν γνώσει της ότι εάν δεν υλοποιηθούν η ένταξη στην ΕΕ απομακρύνεται;

Όπως και να έχει το θέμα το μήνυμα που εξέπεμψε σήμερα η νέα πρόεδρος στα Σκόπια, μόνο ως καλός οιωνός δεν μπορεί να εκληφθεί και η νέα ηγεσία θα πρέπει να είναι έτοιμη εισπράξει και τον «λογαριασμό».

Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία εξωτερικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΥΕΔ) τονίζει ότι «η Ε.Ε εκφράζει λύπη της για το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα δεν χρησιμοποίησε το Συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας σήμερα». «Η Ε.Ε υπενθυμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού των υφιστάμενων, νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν είχε προβεί σε αντίστοιχη αντίδραση. Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «για να συνεχίσει η Βόρεια Μακεδονία την επιτυχή πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας να συνεχίσει η χώρα την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

(upd) Την επόμενη ημέρα (13.5.2024):

Σιλιάνοφσκα: «Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία»

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα επέμεινε μέσω του γραφείου Τύπου της ότι έχει «το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία». Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της χθεσινής ορκωμοσίας της η νέα πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στο συνταγματικό όνομα της χώρας αλλά την αποκάλεσε.

«Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της προέδρου.

Στη συνέχεια, ωστόσο, σημειώνεται ότι η Σιλιάνοφσκα «θα τηρήσει τη χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας». «Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το σύνταγμα».

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου