25 Οκτωβρίου 2012

H Ελληνική Γελοιογραφία του έπους του 1940

 Με την ευκαιρία της ιστορικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, ένα μικρό αφιέρωμα από το afirimeno blog, με ορισμένες γελοιογραφίες της εποχής εκείνης και λίγα λόγια. 

Το χιούμορ και η γελοιοποίηση του αντιπάλου, υπήρξαν τότε από τα ισχυρά όπλα στον ψυχολογικό πόλεμο, που ελάμβανε χώρα μετά την 28η Οκτωβρίου του 1940 στα μετόπισθεν της πολεμικής αναμέτρησης. 

Ότι ακολουθεί, το άντλησα από την, προ δυο χρόνων, ανάρτηση "H Ελληνική Αντιφασιστική Γελοιογραφία 1940-41" του "War of Cartoons", μια πράγματι εξαιρετική δουλειά:

"Η στρατιωτική εισβολή της φασιστικής Ιταλίας εναντίον της Ελλάδας, σχεδόν ταυτόχρονα με την απόρριψη του ιταλικού τελεσιγράφου από τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά τα ξημερώματα της 28/10/1940, προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου συσπείρωση του ελληνικού λαού, έναν πρωτοφανή πατριωτικό ξεσηκωμό. 

Ο συνδυασμός αυτός πατριωτικού οίστρου και ενθουσιασμού, ο οποίος γιγαντώθηκε μετά τις πρώτες στρατιωτικές νίκες, κατέκλυσε τις σελίδες των εφημερίδων, τις συχνότητες των ραδιοφώνων και τις θεατρικές επιθεωρήσεις".

Αφίσα "Εμπρός" του Κώστα Γραμματόπουλου:    

"Από τα είδη της προπαγάνδας που επιστρατεύτηκαν, στα πλαίσια του ψυχολογικού πολέμου, εξαιρετικά αποτελεσματική αποδείχθηκε η τέχνη της γελοιογραφίας. Οι σκιτσογράφοι των αθηναϊκών εφημερίδων έβγαλαν στην κυριολεξία το άχτι τους κατά του Ντούτσε και του ιταλικού φασισμού, χτυπώντας παράλληλα με έμμεσο τρόπο και τον εγχώριο, για τον οποίο η μεταξική λογοκρισία απαγόρευε κάθε κριτική". 

Στη συνέχεια παραθέτουμε ορισμένες γελοιογραφίες που δημοσιεύτηκαν την εποχή εκείνη της πολεμικής αναμέτρησης με τους Ιταλούς. Είναι  κυρίως του Φωκίωνα Δημητριάδη, αλλά και των Μπέζου, Ν. Καστανάκη, Νομικού και Σταμάτη Πολενάκη. 

Ο Ψευδοναπολέων, Ανώνυμου, από την "Ακρόπολι" της 30/10/1940: 

...Καλή επιτυχία Ντούτσε! Του Φωκίωνα Δημητριάδη:

Ήρχισεν η επίθεσις. Του Φωκίωνα Δημητριάδη: 

Φωτογράφηση. Του Μπέζου: 

Ανωνύμου, από το "Ελληνικόν Μέλλον" της 31/10/1940: 

Ο Προστάτης των μικρών. Του Φωκίωνα Δημητριάδη από το Ελεύθερον Βήμα της της 2.11.1940:

Γράμματα από το μέτωπο,. του Ν. Καστανάκη: 

Ιταλικό Ανακοινωθέν, του Ν. Καστανάκη: 

Έπεσε και η Κλεισούρα: 

Παρητήθη. Του Μπέζου: 

Η Μαντάμ Σουσού. Του Του Φωκίωνα Δημητριάδη: 

Απολεσθέντα, του Σταμάτη Πολενάκη:

Η διεθνής κρίσις (όνειρο βαφέως). Του Νομικού:
Εδώ ο "βαφεύς" Αδόλφος Χίτλερ σχεδιάζει στην υδρόγειο σφαίρα το σύμβολο της σβάστικας. Σαφής αναφορά στην αποτυχημένη καλλιτεχνική διαδρομή του "φύρερ" κατά τα νεανικά του χρόνια. 

____________
Πηγές:

Wikipedia και
http://war-of-cartoons.blogspot.gr/2010/10/h-1940-41.html 
http://war-of-cartoons.blogspot.gr/2010/10/h-1940-41-b.html
όπου και θα βρείτε περισσότερες γελοιογραφίες και σχόλια






16 σχόλια:

  1. Ωραία ανάρτηση! Υπήρχαν και τοτε μεγάλοι σκιτσογράφοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή