26 Φεβρουαρίου 2013

Faster than light (PC) - Review

Tο Faster than light είναι ένα από τα πιο πετυχημένα indie παιχνίδια της χρονιάς. Είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής με στοιχεία rpg, στο οποίο αναλαμβάνετε τον έλεγχο ενός διαστημόπλοιου και του πληρώματός του. Σκοπός σας είναι να καταφέρετε να διανύσετε μια μεγάλη διαδρομή στο διάστημα, αποφεύγοντας ή καταστρέφοντας στο διάβα σας τους εχθρούς σας.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία του παιχνιδιού δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, καθώς το παιχνίδι είναι προφανώς εστιασμένο στο gameplay του. Με πολύ απλά λόγια, σας καταδιώκει ένας στρατός από διαστημόπλοια και πρέπει να καταφέρετε να φτάσετε ζωντανοί σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο διάστημα. Ότι κείμενα χρειαστεί να διαβάσετε σε αυτό το παιχνίδι, αυτά θα είναι μικρά και ουσιαστικά.


GAMEPLAY

Το πλοίο σας αποτελείται από διάφορα "δωμάτια", καθένα από τα οποία επιτελεί ένα έργο - ένα για τα όπλα, ένα για την ασπίδα, ένα για το οξυγόνο κ.α. και είναι αναβαθμίσιμο με κάθε λογής αντικείμενα - διαφορετικά όπλα, περισσότερη ενέργεια, μεγαλύτερη ασπίδα κ.ο.κ. Κάθε μέλος του πληρώματός σας έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, ανάλογα με την ράτσα τους (άνθρωποι και διαφόρων ειδών εξωγήινοι) - έτσι άλλος είναι καλός στη μάχη σώμα με σώμα, άλλος στις επισκευές κ.ο.κ. Καθώς το παιχνίδι προχωρά, κάθε μέλος αποκτά πείρα (experience points) και γίνεται όλο και καλύτερο στους ρόλους που του έχετε αναθέσει. 

Για να κερδίσετε το παιχνίδι θα πρέπει να επιβιώσετε σε ένα συγκεκριμένο αριθμό από γαλαξίες, οι οποίοι με τη σειρά τους αποτελούνται από πολλά διαφορετικά συστήματα πλανητών. Κάθε σύστημα έχει πολλούς πλανήτες και σε κάθε γύρο του παιχνιδιού καλείστε να επιλέξετε σε ποιόν από τους κοντινότερους πλανήτες που θα πάτε. Εκ των προτέρων σχεδόν ποτέ δε θα ξέρετε τι θα βρείτε μπροστά σας και αυτό προσδίδει μία αγωνία στο παιχνίδι. Μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με έναν αντίπαλο, μια ευκαιρία να εξερευνήσετε κάτι ή και απολύτως τίποτα. Δυστυχώς δε θα προλάβετε ποτέ να εξερευνήσετε όλους τους πλανήτες, καθώς μετά από λίγους γύρους οι καταδιώκτες σας αρχίζουν να πλησιάζουν απειλητικά και αναγκαστικά θα πρέπει να κατευθυνθείτε γρήγορα προς την έξοδο του συστήματος.

Τις περισσότερες φορές θα βρεθείτε μπλεγμένοι σε κάποια μάχη με ένα αντίπαλο διαστημόπλοιο και εδώ βρίσκεται το βασικότερο μέρος του παιχνιδιού: Σε πραγματικό χρόνο - τον οποίο μπορείτε όμως ανά πάσα στιγμή να παγώσετε (pause) - βλέπετε από ψηλά το δικό σας και το αντίπαλο πλοίο και δίνετε εντολές. Δε θα μπω σε ιδιαίτερες λεπτομέριες, αλλά στις πολλές διαφορετικές επιλογές που μπορείτε να προσεγγίσετε μια μάχη βρίσκεται όλη η μαγεία και το βάθος του παιχνιδιού

Μέρος της γοητείας του παιχνιδιού, αλλά και κάτι το οποίο θα αποτρέψει πολλούς να το δοκιμάσουν είναι η permadeath φιλοσοφία του παιχνιδιού: Όποιο μέλος του πληρώματος πεθάνει στη μάχη έχει πεθάνει για πάντα και αν το πλοίο σας χάσει μία μάχη, τότε το παιχνίδι τελειώνει!

ΓΡΑΦΙΚΑ, ΗΧΟΣ Κ.Α.

Όσον αφορά στα γραφικά και τον ήχο, δε πρόκειται να σας ενθουσιάσουν, αλλά παρά τον εμφανή "budget" χαρακτήρα τους είναι πάντα ταιριαστά / πρακτικά. Το παιχνίδι είναι αποκλειστικά single-player.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το FTL είναι ένα παιχνίδι real-time στρατηγικής με στοιχεία rpg που θα γοητεύσει κυρίως του παλιούς gamers, που αναζητούν ποιοτικό και βαθύ old-school gameplay χωρίς εντυπωσιακά γραφικά / ήχο, αλλά ούτε τους τρομάζει η permadeath φύση (βλ. πιο πάνω) του παιχνιδιού.

Βαθμολογία: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου