17 Φεβρουαρίου 2013

Mazower: H "Χρυσή Αυγή" κίνδυνος για την δημοκρατία

Οι Έλληνες δεν πρέπει να υποτιμούν την απειλή της Χρυσής Αυγής για την κοινοβουλευτική δημοκρατία, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από την απειλή της περιθωριοποιημένης άκρας αριστεράς ή ακόμα και της τρομοκρατικής οργάνωσης “17 Νοέμβρη” στο παρελθόν, προειδοποίησε λίγες μέρες πριν ο φημισμένος ιστορικός Mark Mazower, σημειώνοντας ότι το πλησιέστερο ιστορικό ανάλογο της Χρυσής Αυγής είναι η άνοδος του εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία τη δεκαετία του ’30.

Η ομιλία του έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της 18ης Ετήσιας Διάλεξης προς τιμήν του Κίμωνος Φράιαρ στο DEREE – The American College of Greece την Τρίτη (12 Φεβρουαρίου) το βράδυ. Τίτλος της διάλεξης ήταν “Μια Νέα Εποχή των Άκρων; Ιστορικές Σκέψεις για τα Πολιτικά της Τρέχουσας Κρίσης.”

Υπάρχει κοινή προσέγγιση στα πράγματα από τη “Χρυσή Αυγή” και τους ναζί είπε ο Mazower, μια και τα δύο κινήματα δίνουν έμφαση στο βιολογικό ρατσισμό – το “αίμα” – και στις βίαιες τακτικές, που τα διαφοροποιούν από άλλα ευρωπαϊκά εθνικιστικά κινήματα όπως το Εθνικό Μέτωπο του Λεπέν στη Γαλλία ή το κόμμα του Γκέοργκ Χάιντερ στην Αυστρία. Αν υποκαταστήσει κανείς τους Εβραίους με τους μετανάστες - στους οποίους δίνει ιδιαίτερη έμφαση η «Χρυσή Αυγή» - τα δύο κινήματα δεν διαφέρουν πολύ. Η Χρυσή Αυγή υπόσχεται σε ένα απελπισμένο τμήμα του λαού αποκήρυξη των χρεών του κράτους και επιστροφή στην αυτάρκεια, με ταυτόχρονη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας ή και επέκτασή της, χωρίς να εξηγεί από που μια φτωχή αυτάρκης χώρα θα βρει τα χρήματα να εξοπλιστεί ώστε να υπερασπιστεί τα σύνορά της.

Ο Mazower είπε ότι η πολιτική τάξη στην Ελλάδα εξακολουθεί να υποτιμά την απειλή της “Χρυσής Αυγής” για την κοινοβουλευτική δημοκρατία, ενώ δεν έχει παραδεχθεί την ενοχή της ούτε έχει αποδεχθεί ακόμα να μοιραστεί ένα συμβολικό μερίδιο του βάρους που ο πληθυσμός αναγκάζεται να επωμιστεί ως αποτέλεσμα των οδυνηρών συμφωνιών για τη διάσωση της χώρας από την κακοδιαχείριση των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας.

Παρ' όλα αυτά, είπε ο Μαζάουερ, οι Έλληνες δεν πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους στη δημοκρατική κληρονομιά της Μεταπολίτευσης, ενώ η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει τα ηνία ενός κοινοβουλευτικού συστήματος με φθαρμένους θεσμούς και να το βελτιώσει - κάτι το οποίο δεν έχει καταφέρει ως τώρα.

"Οι Έλληνες πρέπει να υπερασπιστούν τα θετικά επιτεύγματα της Μεταπολίτευσης", με την οποία έληξε ουσιαστικά ο εθνικός διχασμός της χώρας, είπε. Οφείλουν, αντίθετα, να προσπαθήσουν να διορθώσουν τις αδυναμίες του συστήματος αρχίζοντας με την αξιοπιστία της πολιτικής τάξης.

Ο Mazower επέκρινε την ελληνική αριστερά, η οποία φαίνεται να είναι προσκολλημένη στο επαναστατικό της παρελθόν (εν αντιθέσει με την δεξιά η οποία προσπαθεί να σβήσει το παρελθόν της), αλλά επέστησε την προσοχή στο ότι δεν πρέπει να εξισώνεται η επικινδυνότητα της βίας της άκρας δεξιάς με αυτή της άκρας αριστεράς.

“Μερικοί λένε ότι όλες οι μορφές ανομίας είναι εξίσου επικίνδυνες. Διαφωνώ!”, είπε ο Mazower και πρόσθεσε ότι καταλήψεις κτιρίων και οι διακοπή πανεπιστημιακών μαθημάτων δεν βάζουν την ελληνική δημοκρατία σε πραγματικό κίνδυνο.

Πρόσθεσε ότι οι ιστορικές προσπάθειες για να τονιστεί μια "θεμελιώδης συγγένεια" μεταξύ φασισμού και του κομμουνισμού - φέρνοντας και τους δύο κάτω από την ετικέτα του "ολοκληρωτισμού" - είναι εσφαλμένες και σήμερα χρησιμοποιούνται από συντηρητικούς πολιτικούς στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια να στριμώξουν πολιτικά τους αντιπάλους τους.

Αντί να αναλίσκεται με τις καταλήψεις των αναρχικών στην Αθήνα, οι οποίες έχουν μικρή πολιτική σημασία, η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να κατευθύνει την ενέργειά της και την προσοχή της στην μεγαλύτερη απειλή που είναι “Χρυσή Αυγή”, δήλωσε ο Mazower αναφερόμενος σε πρόσφατες επιδρομές της αστυνομίας σε διάφορα κατειλημμένα από αναρχικούς κτίρια στην Αθήνα. "Δυστυχώς το ελληνικό κράτος δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης", είπε.

__________________

Πηγές:
http://www.acg.edu/web/acgmediaandpress/2013/02/13/
DEREE – The American College of Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου