12 Φεβρουαρίου 2013

Περίεργα: Σύγχρονα κτήρια που γέρνουν - Capital Gate και Puerta de Europa

Δεν είναι μόνο ο φημισμένος Πύργος της Πίζας που εντυπωσιάζει με την κλίση του, αλλά και κάποια άλλα σύγχρονα πολυώροφα κτήρια, που γέρνουν ...ακίνδυνα.

Τα πιο γνωστά το Capital Gate στο Abu Dhabi και το Puerta de Europa στη Μαδρίτη.


Capital Gate: Ο συγκεκριμένος ουρανοξύστης με τα 160 μέτρα ύψος και τους 35 ορόφους βρίσκεται στο Άμπου Ντάμπι (Abu Dhabi) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η κλίση του προς τα δυτικά είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Πύργου της Πίζας. Το 2010 κέρδισε μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως το πλέον επικλινές υψηλό κτήριο στον κόσμο. 


Το κτήριο 
Capital Gate, που βρίσκεται στη συνοικία με τις πρεσβείες και κυβερνητικά γραφεία, απέχει 20χλμ. από το αεροδρόμιο. Εκτός των άλλων στεγάζει και το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα Hyatt Capital Gate Abu Dhabi. 


Puerta de Europa:   Η Πύλη της Ευρώπης (Puerta de Europa) είναι δυο δίδυμοι πύργοι κυρίως με γραφεία, ξενοδοχείο κλπ. Οι δυο ουρανοξύστες με τα 114 μέτρα ύψος και τους 26 ορόφους βρίσκονται στη Μαδρίτη (Ισπανία) και κατασκευάστηκαν μεταξύ 1990 και 1996. Συγκεκριμένα σχεδιάστηκαν από τους Αμερικάνους αρχιτέκτονες Philip Johnson και John Burgee, φτιάχτηκαν από την κατασκευαστική εταιρία Fomento de Construcciones y Contratas, ενώ αγοράστηκαν από την εταιρία Kuwait Investment Office. 


Το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των πύργων αυτών δεν είναι τόσο το ύψος τους, καθώς με τα 115 μέτρα τους δεν μπαίνουν καν στην λίστα των ψηλότερων κτιρίων στην Ευρώπη, αλλά η κλίση κατά 15° που τους κάνει τους πρώτους ουρανοξύστες με κλίση στον κόσμο.


Πηγή: Με πληροφορίες από taxidologio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου