10 Φεβρουαρίου 2013

Η Φρίκη του Πολέμου σε Εικόνες - Vietnam

Ο πόλεμος του Βιετνάμ, σε 4 ιστορικές φωτογραφίες. 

Συγκλονιστικές στιγμές τρόμου και φρίκης γνώρισε η ανθρωπότητα στον βρώμικο πόλεμο του Βιετνάμ, μεταξύ των ετών 1965 έως 1973. Ίσως ήταν
η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ανατολής κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Τυπικά η μάχη ήταν μεταξύ του Δημοκρατικού Στρατού του Βιετνάμ (Βόρειο Βιετνάμ) και της Δημοκρατίας του Βιετνάμ (Νότιο Βιετνάμ). Στην ουσία όμως ήταν ένας πόλεμος μέσω αντιπροσώπων μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, αποφεύγοντας έτσι οι τότε υπερδυνάμεις την απευθείας σύγκρουση μεταξύ τους, που ίσως οδηγούσε σε πυρηνική καταστροφή. Ο βρώμικος αυτός πόλεμος σε 4 ιστορικές φωτογραφίες: 


1.Πληγωμένοι πεζοναύτες.

Οκτώβριος του 1966. Ένας πληγωμένος αμερικάνος πεζοναύτης (με τον επίδεσμο στο κεφάλι), τρέχει ασυγκράτητος προς τον χτυπημένο (στο έδαφος) σύντροφό του. 
Φωτογραφία από τον Larry Burrows, φωτογράφο του LIFE.

2."Εν ψυχρώ εκτέλεση Βιετκόνγκ".
Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Νοτίου Βιετνάμ, στρατηγός Νγκουγιέν Νγκοκ Λόαν, τη στιγμή που εκτελεί εν ψυχρώ τον Βιετκόνγκ (νοτιοβιετναμέζο κομμουνιστή) Νκουγιέν Βαν Λεμ. Μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες εκείνου του πολέμου, που φούντωσε το αντιπολεμικό κίνημα όχι μόνο στην Αμερική αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. 
Η φωτογραφία τραβήχτηκε την 1η Φεβρουαρίου 1968 (45 χρόνια πριν) στη Σαϊγκόν από τον φωτογράφο Έντι Άνταμς του Associated Press, ο οποίος τον επόμενο χρόνο τιμήθηκε με το βραβείο Pulitzer. Σε μια επιστολή του ο Έντι Άνταμς προς το περιοδικό TIME τότε έγραφε: «Ο στρατηγός σκότωσε ένα Βιετκόνγκ κι εγώ τον σκότωσα με τη φωτογραφική μου μηχανή...»

3.My Lai Massacre. 
Μαζική σφαγή αμάχων στο χωριό Μάι Λάι (My Lai) στο Νότιο Βιετνάμ στις 16 Μαρτίου 1968, από τους αμερικάνους στρατιώτες του "Charlie". Τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες, παιδιά, βρέφη και ηλικιωμένοι. Σε αρκετές γυναίκες είχε προηγηθεί ομαδικός βιασμός και τα πτώματά τους βρέθηκαν ακρωτηριασμένα. Η φωτογραφία είναι του Ronald L. Haeberle
Το περιστατικό, όταν έγινε γνωστό, προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Από τους 26 αμερικανούς στρατιώτες που είχαν αρχικά διωχθεί ποινικά, μόνον ένας (ο ανθυπολοχαγός William Calley) καταδικάστηκε ως ένοχος.

 4.Το "Κορίτσι - napalm". 
Ήταν 8 Ιουνίου 1972, όταν ένα στρατιωτικό αεροπλάνο επιτιθέμενο κατά των Βιετκόνγκ έριξε βόμβες ναπάλμ στο βιετναμέζικο χωριό Trang Brang. Έντρομη η εννιάχρονη Κιμ (Kim Phuk) τρέχει ουρλιάζοντας στο δρόμο γυμνή μαζί με τα άλλα παιδιά, να αποφύγουν τις αμερικάνικες βόμβες ναπάλμ. 
Ο 21χρονος Βιετναμέζος φωτογράφος του Associated Press, Huynh Cong “Nick” Ut, συνέλαβε στον φωτογραφικό του φακό το στιγμιότυπο. Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου και σόκαρε τον πλανήτη. Χάρις σ’ αυτήν ο φωτογράφος Nick Ut κέρδισε το βραβείο Pulitzer. 
Πρόσφατα η Κιμ, που μετά από αγώνα κατόρθωσε να επιβιώσει, έλεγε: «Πέρασα τη ζωή μου προσπαθώντας να ξεφύγω από κείνο το κοριτσάκι της φωτογραφίας, αλλά φαίνεται ότι εκείνη η φωτογραφία θα μ’ ακολουθεί πάντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου