6 Φεβρουαρίου 2013

Σκοτώνουν τους Ελέφαντες για τους Κινέζους

Ελεφαντόδοντο, το πιο πολύτιμο δώρο στην Κίνα. Εκατοντάδες ζώα θανατώνονται για να διοχετευθούν οι χαυλιόδοντες στην μαύρη αγορά.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα είναι αρκετά πλούσιοι για να αγοράσουν κοσμήματα και στολίδια από ελεφαντόδοντο. Το γεγονός αυτό οδήγησε την παράνομη σφαγή των ελεφάντων στην Αφρική στα ύψη», γράφουν σε πρόσφατο άρθρο τους οι αμερικανικοί New York Times.

Γιατί, όπως τονίζουν πολλοί με κυνικό τρόπο, «η μεσαία τάξη της Κίνας σκοτώνει ελέφαντες κατά παραγγελία». 


Και η Αφρική αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο μιας τεράστιας σφαγής με δεκάδες χιλιάδες ελέφαντες να πέφτουν κάθε χρόνο θύματα λαθροθήρων. Όπως ανέφερε το CNN, το επίπεδο της σφαγής φτάνει την δεκαετία του 1980, όταν κατ' εκτίμηση κάθε χρόνο σκοτώνονταν 100.000 ελέφαντες.

Ειδικοί υποστηρίζουν πως το 70% του παράνομου ελεφαντόδοντου διοχετεύεται στην Κίνα, όπου το κιλό πωλείται στο αστρονομικό ποσόν των 2.300 ευρώ.

Πριν ένα μήνα, μια συμμορία δέκα λαθροκυνηγών κυνήγησε και σκότωσε μια οικογένεια 11 ελεφάντων μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Κένυας, το χειρότερο περιστατικό δολοφονίας ελεφάντων στην ιστορία της χώρας. Όχι πως στην ΝΑ Ασία τα πράγματα είναι καλύτερα: εδώ και μερικούς μήνες στη Μαλαισία τελείται μια σφαγή ελεφάντων. Ήδη βρέθηκαν νεκροί 14 ελέφαντες κι ο θάνατός τους ήταν αποτέλεσμα δηλητηρίασης από δηλητηριασμένες μπανάνες ή ανανάδες. Οι δράστες τους είχαν αφαιρέσει τους χαυλιόδοντες, οι οποίοι μάλλον κατέληξαν στην ασιατική μαύρη αγορά.

«Περίπου πέντε τόνοι ελεφαντόδοντου μπαίνουν με νόμιμο τρόπο στην κινεζική αγορά κάθε χρόνο, ωστόσο η πραγματική ποσότητα ελεφαντόδοντου είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Κι όλοι κάνουν τα στραβά μάτια, αφού η κατάσταση αυτή τους συμφέρει», τονίζει στους βρετανικούς Times ο κινέζος ερευνητής Ζάο (που δεν θέλησε να αποκαλύψει το πλήρες όνομά του). Και περιγράφει το κόλπο με το οποίο «καλύπτεται» το λαθρεμπόριο ελεφαντόδοντου στη χώρα: Στα νόμιμα μαγαζιά πώλησης ειδών από ελεφαντοστό, ο αγοραστής ρωτάται αν θέλει μια μικρή έκπτωση στο είδος που αγόρασε, με τον όρο πως δεν θα πάρει μαζί του το πιστοποιητικό γνησιότητας που υποτίθεται πως φέρει κάθε τέτοιο προϊόν. Ο αγοραστής επειδή εξοικονομεί κάποια χρήματα, δέχεται και τότε ο πωλητής κρατάει το πιστοποιητικό αυτό, το οποίο κατόπιν βάζει πάνω σε άλλα είδη, λαθραίας εισαγωγής, που θα έρθουν μελλοντικά στο κατάστημά του.

_______________________________
Πηγή: http://www.tovima.gr (απόσπασμα από άρθρο της 6.2.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου