27 Φεβρουαρίου 2013

Το ολλανδικό γραφείο ΟΚRA κέρδισε τον διαγωνισμό Rethink Athens για την ανασυγκρότηση του κέντρο της Αθήνας

"Μαζί με άλλες παρεμβάσεις η Αθήνα μπορεί να ξαναγεννηθεί στο μυαλό, την ψυχή μας και σε λίγα χρόνια και στην πραγματικότητα" είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός μιλώντας σήμερα Τετάρτη στην εκδήλωση που οργάνωσε το Ίδρυμα Ωνάση για την ανακοίνωση του νικητή του Ευρωπαϊκού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας Rethink Athens με άξονα τον οδό Πανεπιστημίου, όπως αναφέρει σε σημερινό άρθρο του το "tovima.gr". Απόσπασμα από το άρθρο αυτό αποτελεί η παρούσα ανάρτηση.

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην πρόταση του ολλανδικού γραφείου OKRA, είναι από τα σημαντικότερα διεθνώς, το οποίο ειδικεύεται στον σχεδιασμό του δημόσιου αστικού χώρου. Όπως ανέφερε ο διευθυντής του γραφείου κ. Μάρτιν Κνάιτ, στα πιο πρόσφατα σχέδιά τους περιλαμβάνονται το κέντρο της Βασιλείας στην Ελβετία, το λεγόμενο "τρίτο κέντρο" του Λονδίνου στο Croydon, το μητροπολιτικό κέντρο της Κοπεγχάγης, το προγραμματικό σχέδιο για το μελλοντικό κέντρο του Ρότερνταμ, οι Cutty Sark Gardens στο Λονδίνο και ο χώρος της Φλαμανδικής Εκθεσης στη Γάνδη.


Η πρόταση των Ολλανδών επιχειρεί να συμπεριλάβει τις διαφορετικές απαιτήσεις του έργου. Επιτυγχάνει να εντάξει ένα σαφές σχέδιο για την Πανεπιστημίου και τις πλατείες μέσα στο ευρύτερο σύστημα των αστικών χώρων και τοπίων που συναπαρτίζουν το κέντρο της Αθήνας. Το έργο μπορεί μάλιστα να επεκταθεί σε γειτονικούς χώρους στο εγγύς μέλλον, καταδεικνύοντας έτσι τις δυνατότητες για την ανάπλαση του συνόλου του κέντρου της πόλης. 

Η μελέτη επικεντρώνεται στη δημιουργία των συνθηκών οι οποίες θα επιτρέψουν στον πολίτη της Αθήνας να αναπτύξει φιλική σχέση με την πόλη του, κάνοντας τον άξονα Αμαλίας - Πανεπιστημίου - Ομόνοιας και Πατησίων όχι απλώς ένα σημείο διέλευσης αλλά έναν τόπο προορισμού. Στόχος της βραβευμένης μελέτης, σύμφωνα με τον κ. Κνάιτ, είναι η δημιουργία μιας παλλόμενης, πράσινης και προσιτής καρδιάς της πόλης.

Επίσης, η πρόταση δεν εφαρμόζει απλά σύγχρονες ιδέες για τον έλεγχο των περιβαλλοντικών συνθηκών, τη μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων και τον προγραμματισμό του δημόσιου χώρου. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, μπορεί να είναι μια πρόταση απλή "αλλά κάθε άλλο παρά απλοϊκή, απολύτως εφαρμόσιμη, λειτουργική, πιστή στο πνεύμα της Αθήνας αλλά κυρίως στις προοπτικές και στις δυνατότητές της, με κέντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του".

_________________________
Πηγή και ολόκληρο το άρθρο στο:
http://www.tovima.gr/vimadeco/trends/article/?aid=500389

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου