21 Φεβρουαρίου 2013

Debate του Economist για το ελληνικό χρέος

Στο δημόσιο διάλογο (debate) με θέμα "Είναι το ελληνικό χρέος μόνο ελληνική υπόθεση;", που διοργάνωσε ο Economist (με χορηγό επικοινωνίας την "Καθημερινή") επικράτησε με συντριπτική πλειοψηφία (106 ψήφους υπέρ και 16 ψήφους κατά) η άποψη ότι το ελληνικό χρέος "δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο της Ελλάδας".

Ειδικότερα στο δημόσιο διάλογο, ο κ. Klaus-Peter Willsch (μέλος της Bundestag και ειδικός επί του προϋπολογισμού στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ) υποστήριξε πως "ΝΑΙ" η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της το χρέος της.

Αντίθετα ο κ. Graeme Maxton (οικονομολόγος - συγγραφέας και μέλος του Διεθνούς Κέντρου της Λέσχης της Ρώμης) επιχειρηματολόγησε υπέρ του "ΟΧΙ" και του ότι το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας είναι θέμα που δεν μπορεί να το διαχειριστεί η ίδια η χώρα μόνη της.

Το γεγονός ότι συντριπτική πλειοψηφία του ακροατηρίου ψήφισε υπέρ του "ΟΧΙ" οφείλεται και στην "φτωχή" επιχειρηματολογία του Γερμανού ομιλητή. Ο κ. Willsch αρκέστηκε να στηρίξει την άποψη ότι "το ελληνικό χρέος είναι αποκλειστικό θέμα της Ελλάδας" στο επιχείρημα ότι κάθε χώρα πρέπει να έχει την ευθύνη της αποπληρωμής του χρέους, που έχει η ίδια δημιουργήσει. Αφού παρέθεσε στοιχεία για την εξέλιξη των μισθών και του ΑΕΠ σε Ελλάδα και Γερμανία, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, επισημαίνοντας ότι εάν δεν είναι η κάθε χώρα υπεύθυνη για το χρέος της τότε θα υπάρξει κίνδυνος για την ίδια την Ένωση.

Από την πλευρά του, ο κ. Maxton υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είναι ικανή στην παρούσα φάση να πληρώσει μόνη το χρέος της και παρέθεσε τρεις λόγους, για τους οποίους θεωρεί ότι η χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί από μόνη το χρέος της:
1. Η Ελλάδα δημιουργεί κινδύνους για τους δανειστές παγκοσμίως. Μάλιστα, όπως ανέφερε, η Ελλάδα επηρεάζει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.
2. Η χώρα επηρεάζει την βιωσιμότητα του ίδιου του ευρώ. Ωστόσο, σημείωσε ότι κανείς δεν θα φύγει από την Ευρωζώνη και θα ήταν "αυτοκτονία" κάτι τέτοιο για την Ελλάδα, θα γύριζε τη χώρα 30 χρόνια πίσω, είπε.
3. Η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Εάν δεν παρεχόταν στήριξη στη χώρα
υπήρχαν φόβοι ότι το ίδιο θα συνέβαινε και με άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία κλπ.

Πάντως, 
ο κ. Maxton ανέφερε, ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα πείραμα για το εάν μια χώρα μπορεί να βγει κερδισμένη από μία παρατεταμένη κατάσταση λιτότητας.

______________________
Πηγή: kathimerini.gr της 20.2.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου