9 Μαΐου 2013

Κύπρος: Νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης

"Ανάπτυξη", η λέξη κλειδί που όπως φαίνεται θα ακούγεται και στην Κύπρο (όπως συμβαίνει χρόνια τώρα και στην Ελλάδα) σε καθημερινή βάση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά, είναι πολύ πιθανό και εκεί, όσο θα μιλάμε για "ανάπτυξη", η "ύφεση" να βαθαίνει. Ώσπου τα λόγια να γίνουν πράξη. 

Όμως, η συζήτηση περί του νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης,  έχει ήδη αρχίσει στην Κύπρο, αναδεικνύοντας μια σειρά επιλογών.

Κάποιες ενδιαφέρουσες απόψεις ειδικών σχετικά με το θέμα αυτό, περιέχονται σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 7 Μαίου 2013 στο cytoday.eu (iKYPROS.com). Λαμβάνοντας υπόψη ότι η μείωση στους μισθούς και στις τιμές θα καταστήσουν την Κύπρο ανταγωνιστική και ελκυστική, η κυπριακή Κυβέρνηση καλείται να διαμορφώσει ένα «νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης», όπως είναι και ο τίτλος του συγκεκριμένου άρθρου.


Κάποια βασικά σημεία του άρθρου αυτού παραθέτουμε στη συνέχεια:

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, το νέο τοπίο αλλάζει τις ισορροπίες. «Από τη μία πλευρά θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τις θυγατρικές ξένων τραπεζών να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και από την άλλη θα είναι δύσκολο να ανταγωνιστούν την Τράπεζα Κύπρου, έναν θεσμό που θα κατέχει τεράστιο μερίδιο της αγοράς», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Καίτη Φυλακτή, καθηγήτρια Διεθνών Χρηματοοικονομικών στο Cass Business School στο Λονδίνο.

Εκτός τραπεζικού συστήματος, η Κύπρια καθηγήτρια εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος να σταματήσει να είναι ελκυστικό το μοντέλο της παροχής υπηρεσιών προς διεθνείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων ασφαλιστικών, ναυτιλιακών και νομικών υπηρεσιών. «Σημαντικός αριθμός των πυλώνων αυτού του μοντέλου που έχουν καταστήσει την Κύπρο ελκυστική εξακολουθούν να υφίστανται: θεσμική σταθερότητα, χαμηλά επίπεδα διαφθοράς και γραφειοκρατίας, εργατικό δυναμικό με υψηλή μόρφωση, σταθερό νομικό σύστημα που βασίζεται στα βρετανικά πρότυπα, καλή γεωγραφική τοποθεσία, καλή υποδομή επικοινωνιών. Μπορεί ο ευνοϊκός συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων να έχει αυξηθεί, αλλά η Κύπρος διατηρεί ένα εκτενές δίκτυο διμερών φορολογικών συνθηκών», σημειώνει.

«Θα πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση στην ενθάρρυνση άλλων υπηρεσιών, όπως ιατρικές και εκπαιδευτικές», προσθέτει η κ. 
Καίτη Φυλακτή.

«Νομίζω ότι κάτι που λείπει από τη συζήτηση, όπως και στην Ελλάδα, είναι η βιομηχανοποίηση της γεωργικής παραγωγής, δηλαδή η επεξεργασία-μεταποίηση αγροτικών προϊόντων», επισήμανε μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Βασίλης Μοναστηριώτης, ανώτερος λέκτορας Πολιτικής Οικονομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο London School of Economics. Αυτή η ελαφριά βιομηχανία θα μπορούσε να έχει παράπλευρες ωφέλειες και για άλλους τομείς, για παράδειγμα τον οικοδομικό και τις χρηματοπιστωτικές ή νομικές υπηρεσίες, προσθέτει ο ίδιος.

Ο τουρισμός πάντως είναι αναπόφευκτα ένας από τους τομείς που λαμβάνει κορυφαία θέση στη συζήτηση περί ανάπτυξης. Οι ειδικοί στο Λονδίνο επισημαίνουν μεν τον έντονο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει η Κύπρος και την ανάγκη διορθωτικών κινήσεων, όπως για παράδειγμα στο κόστος των υπηρεσιών, αλλά αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Όπως πρόσφατα έγραψε στη στήλη του ο πιο αναγνωρίσιμος δημοσιογράφος τουριστικών θεμάτων στη Βρετανία, ο Σάιμον Κάλντερ, παρά την κρίση στο νησί «ο ήλιος ακόμα λάμπει, τα βουνά θα είναι θαυμάσια και η υποδοχή από τους Κυπρίους όπως πάντα ζεστή».

Η ναυτιλία μπορεί να αναδειχθεί σε άξονα ανάπτυξης. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε την κυπριακή σημαία ακόμα περισσότερο, ιδίως στην Ελλάδα. Η Κύπρος είναι φθηνότερη από άλλες χώρες για τη νηολόγηση πλοίων», αναφέρει ο κ. Γιώργος Μούσκας, διευθυντής της ναυτιλιακής εταιρείας Zela Shipping και πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών.

Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ασφαλώς τον παράγοντα φυσικό αέριο. Οι περισσότεροι παρατηρητές τουλάχιστον στη Βρετανία πιστεύουν πως η Κύπρος έχει μπροστά της μια σπάνια οικονομική προοπτική, η οποία όμως δύσκολα μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα.

«Ακόμα δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα και τι μεγέθους κέρδη θα αρχίσει να παράγει (το φυσικό αέριο). Αν η Κύπρος πηγαίνει προς το μοντέλο της Νορβηγίας για τη διαχείριση των εσόδων, τότε αυτό σημαίνει ότι τα λεφτά δεν θα χρησιμοποιηθούν άμεσα, αλλά ως μακροπρόθεσμη εγγύηση, το οποίο είναι πολύ καλό και χρήσιμο και μπορεί να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη», είπε ο κ. Μοναστηριώτης.

Ο Κρίστοφερ Κόουτς μελετά με προσοχή τις προοπτικές που δημιουργεί στην ευρύτερη περιοχή ο εντοπισμός φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ ως αναλυτής θεμάτων ενέργειας στη Μεσόγειο. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι ο όποιος πραγματικός αντίκτυπος στην κυπριακή οικονομία απέχει ακόμα πολύ για να επηρεάσει τις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις.

«Βραχυπρόθεσμα το φυσικό αέριο πιθανότατα θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο ως εργαλείο διαπραγμάτευσης παρά ως παράγοντας άμεσης οικονομικής ανάπτυξης ή ανάκαμψης. Πριν την εγκατάσταση των αναγκαίων υποδομών για τη μεταφορά του αερίου σε μια βιώσιμη αγορά και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που θα ενθαρρύνει τις κρίσιμες ξένες επενδύσεις, η Κύπρος δεν θα πρέπει να στηριχθεί στα προσδοκώμενα έσοδα για να καλύψει τις άμεσες οικονομικές της ανάγκες», σημείωσε. Αναφέρθηκε δε στην ανάγκη αντιμετώπισης της εσωτερικής ζήτησης αλλά και του «ρευστού περιφερειακού πολιτικού περιβάλλοντος» πριν την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων εξαγωγής.

Ο διεθνής αναλυτής εκτίμησε επίσης ότι το αέριο θα αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση Αναστασιάδη ως μέσο διασφάλισης οικονομικής στήριξης από την Ευρώπη με αντάλλαγμα τη μελλοντική συνεργασία και ανάμιξη στη διαδικασία παραγωγής. «Για την ώρα το αέριο παραμένει υπό τον εγχώριο έλεγχο, αλλά δεδομένου του μεγέθους των οικονομικών προβλημάτων της χώρας δεν είναι ξεκάθαρο πόσο περισσότερο θα μπορέσει η κυβέρνηση να το κρατήσει εκτός διαπραγματεύσεων», σχολίασε ο Κρίστοφερ Κόουτς.

_____________
Πηγή (και ολόκληρο το άρθρο): http://www.cytoday.eu/index.php?id=357&nid=2359883






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου