7 Μαΐου 2013

Σε καναδικά χέρια το "Ελευθέριος Βενιζέλος"

Στην πώληση, σε καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο, της θυγατρικής της εταιρίας "Hochtief Airport GmbH", που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων το αεροδρόμιο της Αθήνας, της Βουδαπέστης, του Αμβούργου, του Ντίσελντορφ, του Σίδνεϊ και των Τιράνων, προχώρησε η μητρική Hochtief.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η πώληση στο καναδικό συνταξιοδοτικό fund, "Public Sector Pension Investment Board", η οποία έχει αναδρομική ισχύ από την 1 Ιανουαρίου 2013, θα αποφέρει περίπου 1,1 δισ. ευρώ στον γερμανικό κολοσσό και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.


Σημειώνεται ότι η Hoctief δεν αποχωρεί πλήρως από το "Ελ. Βενιζέλος", καθόσον από το 40% που κατέχει, προβαίνει στην πώληση του 26,6%. Διατηρεί εκτός συμφωνίας την "HOCHTIEF AirPort Capital GmbH & Co. KGaA" (στην οποία συμμετέχουν επίσης καναδικά και αυστραλιανά επενδυτικά ταμεία), μέσω της οποίας θα εξακολουθεί να ελέγχει μερίδιο 13,3%.

"Η συναλλαγή είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ ανταγωνιστικής διαδικασίας. Τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους και για την επένδυση στον τομέα κατασκευής υποδομών. Η πώληση θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική και ανταγωνιστική θέση της Hochtief" δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαρσελίνο Φερνάντες Βέρντες.

Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Πέτερ Σάσενφελντ σημείωσε, από την πλευρά του, ότι η θυγατρική περνά στα χέρια "ενός αξιόπιστου επενδυτή, ο οποίος θα συνεχίσει να στηρίζει τον κλάδο των αεροδρομίων κατά υπεύθυνο τρόπο" και πρόσθεσε ότι, με αυτό τον τρόπο, "έχει επιτευχθεί ο στόχος της Hochtief να δοθεί προοπτική στους εργαζόμενους".

Η Hochtief Airport GmbH διαχειρίζεται τη μετακίνηση περίπου 95 εκατομμυρίων επιβατών, σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα δε με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Stern, η πώλησή της σχεδιαζόταν από τη μητρική εταιρεία εδώ και καιρό, αλλά, λόγω της κρίσης, δεν είχε καταστεί ως τώρα δυνατό να επιτευχθεί το επιθυμητό τίμημα.

__________

Πηγή: http://www.ethnos.gr και http://www.tanea.gr της 7.5.2013


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου