22 Μαΐου 2013

Εξαιρετικά τα νερά στο 93,3% των ελληνικών παραλιών, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έκθεση

Στο 93% των παραλιών στην Ελλάδα τα νερά έχουν "εξαιρετική" ποιότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (EEA) το 2012.

Από τις 29 χώρες που εξετάστηκαν, μόνο η Κύπρος (100%), η Μάλτα (96,6%) και η Κροατία (95,3%) παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 93% των σημείων που ελέχθησαν ικανοποιούν τα ελάχιστα στάνταρτ.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τα νερά κολύμβησης στις 27 χώρες της ΕΕ, συν την Κροατία και την Ελβετία, παρουσιάζονται σε διαδικτυακή υπηρεσία της ΕΕΑ που επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τις περιοχές όπου σκέφτονται να παραθερίσουν.

Σε οκτώ από τις χώρες αυτές, οι τιμές ποιότητας των νερών είναι εξαιρετικές, σε ποσοστά που υπερβαίνουν τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για τη Μάλτα (97%), την Κροατία (95%), την Ελλάδα (93%), τη Γερμανία (88%), την Πορτογαλία (87%), την Ιταλία (85%), τη Φινλανδία (83%) και την Ισπανία (83%). Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα ποσοστά αυτά αντιπροσωπεύουν βελτίωση των περυσινών αποτελεσμάτων, διατηρώντας τη θετική τάση που διαπιστώνεται από το 1990, οπότε άρχισε η παρακολούθηση των υδάτων κολύμβησης βάσει της σχετικής οδηγίας.

Σύμφωνα πάντως με την έκθεση για το 2012 υπάρχουν έξι σημεία στην Ελλάδα στα οποία η ποιότητα του νερού είναι «φτωχή». Τα σημεία αυτά είναι:
Μαρίνα «Πόρτο Καρράς» στη Σιθωνία
Παραλία Αγυιάς στην Πάτρα
Παραλία οικισμού Δάφνη στον Πατραϊκό Κόλπο
Ακτή Μποζαΐτικα στον Δήμο Πατρέων
Πλαζ Πρόκου - Εθνικό Στάδιο Γυθείου
Χώρα - Καμάρα στην Άνδρο

Η ταξινόμηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης σε τέσσερις κατηγορίες («εξαιρετική», «καλή», «επαρκής» και «φτωχή») βασίζεται σε δεδομένα που στέλνουν οι κυβερνήσεις για τα περιστατικά ρύπανσης, για άλλα συμβάντα που «επηρεάζουν την ποιότητα του νερού», καθώς και σε μετρήσεις δύο μικροβιολογικών παραμέτρων, των εντερόκοκκων και του κολοβακτηρίδιου E.coli.

Στην Ελλάδα ελέγχονται συνολικά 2.155 σημεία, από τα οποία τα έξι σε λίμνες.Δεδομένου ότι η έκθεση καλύπτει 22.184 σημεία ελέγχου στην Ευρώπη, η έκθεση υπολογίζει ότι η Ελλάδα αντιστοιχεί στο 10,3% του συνόλου των υδάτων κολύμβησης.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω κατάταξη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος δεν έχει σχέση με το σήμα της Γαλάζιας Σημαίας, μια πιστοποίηση που δίνει το διεθνές Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις 60 χώρες-μέλη του.

_______________
Πηγές: http://www.tovima.gr και http://www.tanea.gr 21.05.2013


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου