11 Μαΐου 2013

Συμφωνία ΟΤΟΕ - Τραπεζών για την υπογραφής νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας.

Σε συμφωνία που προβλέπει μείωση κατά 9,5% στις αποδοχές των τραπεζοϋπαλλήλων (6% στους βασικούς μισθούς και 3,5% από την αναστολή της καταβολής του επιδόματος ισολογισμού) κατέληξαν η ΟΤΟΕ και οι Διοικήσεις των Τραπεζών. 
Η νέα κλαδική σύμβαση εργασίας έχει διάρκεια 2,5 ετών (μέχρι τις 31/12/2015) και προβλέπει τη διατήρηση όλων των επιδομάτων, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος γάμου. 

Η σύμβαση που θα υπογραφεί την ερχόμενη Τρίτη προβλέπει, ακόμη, ρήτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας καθώς και τη διευθέτηση του ωραρίου εργασίας μέσω βραδιών για τη λειτουργία των κεντρικών υπηρεσιών των τραπεζών έως τις 7 μ.μ.

Με τη μείωση του 6% ο εισαγωγικός μισθός χωρίς επιδόματα διαμορφώνεται στα 940 ευρώ από 1.000 ευρώ για το κύριο προσωπικό.

Για συμφωνία ιστορικής σημασίας κάνει λόγο η ΟΤΟΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ:

"Με μια συμφωνία ιστορικής σημασίας, η ΟΤΟΕ διατήρησε ανέπαφο το θεσμό της Κλαδικής Σύμβασης, με κεντρικό θέμα την προστασία της εργασίας και υπερασπίστηκε αποτελεσματικά την υπόσταση και το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος.
Στις πιο δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για τους εργαζόμενους, τη χώρα μας και το λαό μας μετά την μεταπολίτευση, η ΟΤΟΕ απέδειξε ότι μπορεί να αμύνεται, να διαπραγματεύεται, να διεκδικεί και να επιτυγχάνει νίκες ιστορικής, θεσμικής, πολιτικής και κοινωνικής σημασίας.
Αυτά τα χαρακτηριστικά έχει η συμφωνία που ολοκληρώθηκε σήμερα στη συνάντηση που έγινε με τους εκπροσώπους των Τραπεζών για τη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των Τραπεζοϋπαλλήλων, η αξία της οποίας δεν θα κριθεί ουσιαστικά σήμερα αλλά στο μέλλον.

Συγκεκριμένα η συμφωνία ΟΤΟΕ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ για την Κλαδική Σύμβαση συνοψίζεται στα εξής σημεία:
1. Διασφαλίζεται η εργασία για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο των Τραπεζών για όλη τη διάρκεια της Κλαδικής Σύμβασης.
2. Επαναπροσδιορίζονται τα κλιμάκια του Ενιαίου Μισθολογίου μειούμενα κατά 6%.
3. Αναστέλλεται η χορήγηση του επιδόματος ισολογισμού.
4. Ρυθμίζεται η λειτουργία ορισμένων Κεντρικών Υπηρεσιών σε τρεις βάρδιες από τις 8.45 έως τις 19.00, με εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων στη δεύτερη και την τρίτη βάρδια, με διατήρηση του σημερινού νόμιμου συνολικού ημερήσιου χρόνου εργασίας, ο οποίος μειώνεται κατά 1 ώρα όταν ο χρόνος ολοκλήρωσής της τρίτης βάρδιας είναι η 19.00 ενώ, ταυτόχρονα, θεσπίζονται κοινωνικά κριτήρια για τη συμμετοχή των εργαζομένων.
5. Επαναρυθμίζονται τα Στεγαστικά Δάνεια που χορηγούνται στους εργαζόμενους με την Κλαδική Σ.Σ.Ε. του 1984, ώστε να διευκολύνεται η αποπληρωμή τους από τους δανειολήπτες - εργαζόμενους των Τραπεζών.
6. Η διάρκεια της Κλαδικής Σύμβασης είναι 2,5 ετών, δηλαδή αρχίζει από 1 Ιουλίου 2013 και τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
7. Όλες οι προηγούμενες ρυθμίσεις που δεν τροποποιούνται με την παρούσα Κλαδική Σ.Σ.Ε. ΟΤΟΕ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ διατηρούνται και εξακολουθούν να ισχύουν ως έχουν με την ακροτελεύτια διάταξη της Σύμβασης.

Το περιεχόμενο αυτής της Κλαδικής Σύμβασης που είναι αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων δύο και πλέον μηνών δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο άλλων Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων του παρελθόντος.
  • Είναι περιεχόμενο μειώσεων στις μισθολογικές αποδοχές αλλά, ταυτόχρονα, και περιεχόμενο παροχών ασφάλειας στους εργαζόμενους.
  • Είναι περιεχόμενο αναγκαίων ρυθμίσεων της λειτουργίας κεντρικών υπηρεσιών αλλά, ταυτόχρονα, και περιεχόμενο διευκόλυνσης των εργαζομένων και αυτοπεποίθησης για τη διατήρηση της εργασίας τους.
  • Είναι περιεχόμενο προσαρμογών στις απαιτήσεις και στα εκβιαστικά διλήμματα των καιρών αλλά, ταυτόχρονα, και περιεχόμενο ελπίδας αισιοδοξίας και ανάσας του συνδικαλιστικού κινήματος της ΟΤΟΕ για δυόμιση ολόκληρα χρόνια.
…Και όλα αυτά αν αναλογιστεί κανείς την καταστροφική λαίλαπα των μνημονίων που ισοπέδωσε κυριολεκτικά τις συνδικαλιστικές κατακτήσεις, τα κοινωνικά δικαιώματα και το πλέγμα προστασίας της εργατικής νομοθεσίας, που οικοδομήθηκαν με σκληρούς αγώνες δεκαετίες ολόκληρες.
Για όλους αυτούς τους λόγους η συμφωνία της ΟΤΟΕ με τις Τράπεζες που ολοκληρώθηκε στη σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών και επικυρώθηκε λίγες ώρες μετά με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ΟΤΟΕ και τον κλάδο των Τραπεζοϋπαλλήλων.

Τη προσεχή Δευτέρα 13/5/2013 θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ προκειμένου να αποφασίσει την οριστική επικύρωση και αμέσως μετά (την επόμενη ημέρα) την υπογραφή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης των Τραπεζοϋπαλλήλων.

Το μεγάλο ευχαριστώ και ο έπαινος αυτής της σημαντικής πολιτικής και συνδικαλιστικής επιτυχίας της ΟΤΟΕ ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες, που στήριξαν με την αποφασιστική δύναμη της θέλησής τους (όπως εκφράστηκε στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλη την Ελλάδα) την προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας.

Η συμφωνία για τη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση της ΟΤΟΕ, δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει αισιοδοξία, υπάρχει μέλλον για όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες δίνοντας, ταυτόχρονα, μήνυμα αποφασιστικότητας, διεκδίκησης και προοπτικής για το συνδικαλιστικό κίνημα, για τους άλλους εργαζόμενους και την Ελληνική κοινωνία".
yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου