25 Μαΐου 2013

Ρομπάι: Θέμα υψίστης προτεραιότητας η ανεργία στους νέους

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, σε ανοιχτή επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα, υπογραμμίζει ότι το θέμα της ανεργίας στους νέους είναι ένα από τα πιο επιτακτικά προς επίλυση ζητήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) των 27.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου θα είναι μία ευκαιρία για την αύξηση των προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα γύρω από έναν κοινό στόχο: να στείλουμε πίσω στον εργασιακό χώρο ή στην εκπαίδευση τους νέους» σημειώνει, προσθέτοντας: «Πρέπει να τους δώσουμε εγγυήσεις ότι τέσσερις μήνες μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο, είτε θα κάνουν πρακτική, είτε θα σπουδάζουν ή θα εργάζονται».

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι τονίζει ακόμη ότι χρειάζεται να γίνουν προπαρασκευαστικές εργασίες ώστε τα σχέδια για την βοήθεια των νέων να είναι «πλήρως λειτουργικά» μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί της ΕΕ είχαν συμφωνήσει στις αρχές του χρόνου στη λήψη μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι άτομα κάτω των 25 ετών θα δέχονται κάποια εργασιακή πρόταση ή θα εκπαιδεύονται στον εργασιακό χώρο στο πλαίσιο μία πρωτοβουλίας ύψους 6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους.

Ας ελπίσουμε ότι όλα τα παραπάνω δεν θα παραμείνουν ευχολόγια μόνο. Οι έρευνες προειδοποιούν για «χαμένες γενιές» ανέργων. Ο κίνδυνος κοινωνικών ταραχών είναι πλέον ορατός.

Επισημαίνει, ότι τα επίπεδα της ανεργίας διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα της ΕΕ. Συνολικά για την ΕΕ το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται σε 10,9%, ενώ στην Ευρωζώνη των 17 χωρών-μελών ανήλθε τον Μάρτιο σε ποσοστό ρεκόρ 12,1%, από τον εργαζόμενο πληθυσμό, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία. Στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 7,6%.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στην Αυστρία (4,7%), στη Γερμανία ανέρχεται σε 5,4% και στο Λουξεμβούργο σε 5,7%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ελλάδα 27,2%, στην Ισπανία 26,7% και στην Πορτογαλία 17,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που εκδόθηκαν στα τέλη Απριλίου.
__________________
Πηγή: http://www.tovima.gr και http://www.ert.gr 25 Μαΐου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου