17 Μαΐου 2013

Αποβολή χρυσαυγίτη μετά από νέες χυδαιότητες - Φώναξαν Χάιλ Χίτλερ μέσα στη Βουλή

Νέο πανδαιμόνιο προκάλεσαν στη Βουλή οι Χρυσαυγίτες βουλευτές, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τον αντιρατσιστικό νόμο. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του κόμματος Παν. Ηλιόπουλος καταφέρθηκε με ανοίκειο τρόπο κατά του Αλέξη Τσίπρα, οδηγώντας τον προεδρεύοντα Γιάννη Δραγασάκη, κατ' αρχήν, να τον ανακαλέσει στην τάξη.

Η επίπληξη του προεδρείου πυροδότησε πεζοδρομιακού ύφους αντιδράσεις από τον βουλευτή, αναγκάζοντας τελικά τον κ. Δραγασάκη να ενεργοποιήσει τις σχετικές πειθαρχικές διατάξεις και να τον αποβάλει από την αίθουσα. Τον βουλευτή ακολούθησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής, κατά την αποχώρηση της οποίας ακούστηκε και η φράση «Χάιλ Χίτλερ».

Πιο αναλυτικά τα θλιβερά γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής:

Ο Παν. Ηλιόπουλος αξιοποίησε την προγραμματισμένη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του, προκειμένου να εξαπολύσει προσωπική επίθεση με ανοίκειους χαρακτηρισμούς εις βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Χαρακτήρισε «σούπα» την ερώτηση του κ. Τσίπρα προσθέτοντας ότι «ο μίστερ Τσίπρας κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και περιμένει να ξυπνήσει πρωθυπουργός».

«Αυτά που λέτε είναι υβριστικά και εκτός θέματος. Σας καλώ να αναπτύξετε την ερώτησή σας διαφορετικά θα ληφθούν μέτρα», τον προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Δραγασάκης. Όμως ο κ. Ηλιόπουλος επέμεινε να αναφέρεται με τη συγκεκριμένη υβριστική φράση στον κ. Τσίπρα και ο κ. Δραγασάκης κάλεσε τον φρούραρχο να έλθει στην αίθουσα.

Στο άκουσμα της πρόσκλησης του φρούραρχου, χειροκρότησαν οι βουλευτές των άλλων κομμάτων που άκουσαν όμως τον κ. Ηλιόπουλο να απευθύνεται σε αυτούς με φράσεις του τύπου «άντε ρε ξεφτίλες», «άντε ρε ξεφτιλισμένοι», «χειροκροτείστε γίδια», «αν εσείς θέλετε να παλέψετε για το δημοκρατικό τόξο, εμείς θα παλεύουμε για το ελληνικό τόξο», «καθίστε κάτω, τον εθνικισμό δεν θα τον νικήσετε».

«Σας αφαιρώ το λόγο», είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

«Να αφαιρέσετε το λόγο από τον εαυτό σας», απάντησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

«Δεν είστε σε καμία συμμορία εδώ…», είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής. «Η συμμορία είστε εσείς και το απόκομμα από το οποίο προέρχεστε», ακούστηκε να λέει ο κ. Ηλιόπουλος.

«Σας αφαιρώ το λόγο. Κλείστε το μικρόφωνο. Να μην γράφεται τίποτα. Μπορείτε να σταματήσετε; Φύγετε να μην σας διώξουμε με άλλον τρόπο», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και όταν διαπιστώθηκε ότι ο κ. Ηλιόπουλος δεν συμμορφώθηκε ο κ. Δραγασάκης σηκώθηκε από τη θέση του εφαρμόζοντας το άρθρο 79 που ορίζει ότι «πριν στερήσει το λόγο από βουλευτή, ο πρόεδρος εγείρεται από τη θέση του και καλεί τον βουλευτή να σταματήσει αμέσως τη συνεχιζόμενη ανεπίτρεπτη συμπεριφορά του. Αν δεν συμμορφωθεί, ο πρόεδρος απαγγέλλει την ποινή της στέρησης του δικαιώματος λόγου».

Με δεδομένη όμως την άρνηση του βουλευτή να υπακούσει στην εντολή του προεδρείου, ο κ. Δραγασάκης ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει το άρθρο 80 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι «σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί, κατά την κρίση του, αντί των πειθαρχικών μέτρων να διατυπώσει προς τη Βουλή πρόταση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά εναντίον βουλευτή που υπέπεσε ή επιμένει σε ανεπίτρεπτη ή ανάρμοστη συμπεριφορά».

Τον βουλευτή ακολούθησε, σε έξαλλη κατάσταση, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής, κατά την αποχώρηση της οποίας ακούστηκε μάλιστα η φράση «Χάιλ Χίτλερ». Την φράση σύμφωνα με πληροφορίες (όπως αναφέρει το ethnos.gr) εκστόμισε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς (σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή αρνείται ότι επίμαχη η φράση προήλθε από βουλευτή του κόμματος), ενώ από την άλλη πλευρά της αίθουσας κάποιοι βουλευτές του ανταπάντησαν ειρωνικά με τον ίδιο τρόπο. Αναφέρονται τα ονόματα των Σταύρου Κοντονή (σύμφωνα με ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής) και του Γιώργου Πάντζα (Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής).

______________________
Πηγές:
http://www.ethnos.gr και http://www.tovima.gr στις 15.05.2013

Επίσης μπορείτε να δείτε τα σχετικά Πρακτικά της Βουλής και στο:
http://www.tovima.gr/files/1/2013/05/17/praktikaboulhs17-5.pdf


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου