13 Μαΐου 2013

Τσίπρας στον ΣΕΒ: Στην υγιή επιχειρηματικότητα θα σταθούμε αρωγοί

"Ανάπτυξη ίσον δημοκρατία συν επενδύσεις" είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ. 
Ως η επόμενη κυβέρνηση του τόπου, έχουμε στόχο να διευκολύνουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία των παραγωγικών επενδύσεων και όχι την πειρατική πρωτοβουλία που έρχεται να λεηλατήσει τους λιγοστούς πόρους μιας ασθενούς οικονομίας, ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ .

Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Άσκησε κριτική στον ΣΕΒ για την απουσία του από τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ δεσμεύθηκε να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, όπως και τις συλλογικές συμβάσεις.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση "θα ακυρώσει το μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο". Στόχος του είναι μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος της ευρωπεριφέρειας, αντίστοιχη εκείνης του 1953 στο Λονδίνο, που διέγραψε το 60% του γερμανικού χρέους, με μορατόριουμ αποπληρωμής του εναπομείναντος χρέους και με ρήτρα ανάπτυξης.

Μίλησε επίσης, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη καταπολέμηση της ανεργίας με δημόσιες επενδύσεις ταχείας απόδοσης, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος δεν είναι να εκτοπιστούν οι ιδιωτικές, αλλά για να ενθαρρυνθούν.

«Ως η επόμενη κυβέρνηση του τόπου, έχουμε στόχο να διευκολύνουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία των παραγωγικών επενδύσεων. Την ιδιωτική πρωτοβουλία όμως που αναλαμβάνει επιχειρηματικό ρίσκο.

» Όχι την πειρατική πρωτοβουλία που έρχεται να λεηλατήσει τους λιγοστούς πόρους μιας ασθενούς οικονομίας. Την ιδιωτική πρωτοβουλία των παραγωγικών επενδύσεων που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και υψηλή προστιθέμενη αξία στην οικονομία, με σεβασμό στους εργασιακούς και περιβαλλοντικούς νόμους. Σας διαβεβαιώνουμε, λοιπόν, ότι θα σταθούμε αρωγοί στην υγιή επιχειρηματικότητα» υπογράμμισε.

Τάχθηκε κατά των ιδιωτικοποιήσεων στους τομείς του νερού και του ηλεκτρισμού, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στο θέμα της 
συνεκμετάλλευσης της ΑΟΖ από κοινού με τους δανειστές μας. «Η Ελλάδα δεν είναι οικόπεδο προς πώληση».«Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε χώρα - αποικία χρέους» (Σημ. από τις ωραίες "ατάκες" του κ. Τσίπρα).

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διεύρυνσης των θεσμών κοινωνικής προστασίας, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

Η προσφώνηση του Δ. Δασκαλόπουλου

«Το αίτημα της αλλαγής σήμερα δεν είναι μονοπώλιο κανενός φορέα. Είναι υπόθεση της Δεξιάς αν πράγματι θέλει να εκσυγχρονιστεί και είναι υπόθεση της Αριστεράς αν πράγματι φιλοδοξεί να κυβερνήσει». Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, προσφωνώντας τον Αλ.Τσίπρα.

Ο κ. Δασκαλόπουλος επικαλέστηκε ρήσεις του Μαρξ: ότι η παραγωγή και η βιομηχανία αποτελούν εκδήλωση των πιο ουσιαστικών δυνάμεων του ανθρώπου.
Και ότι «δεν είμαστε φιλόσοφοι ώστε να αρκεστούμε να ερμηνεύουμε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος, πρέπει να τον μετασχηματίσουμε».

Χαρακτήρισε χρήσιμο και ευπρόσδεκτο τον ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως είπε, χρειαζόμαστε ανατρεπτικές λύσεις.

Τόνισε δε ότι δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα, αλλά επιβάλλεται να μπορούμε να συζητούμε για όλα.

Διερωτήθηκε όμως, ο κ. Δασκαλόπουλος, γιατί η Αριστερά προασπίζεται την ύπαρξη άχρηστων πρακτικά φορέων, που μόνο την κομματική σκοπιμότητα άλλων εξυπηρετούν. Και επισήμανε ότι η αποδοτικότητα, που δεν αποτελεί πολιτική και κοινωνική αξία στην παραδοσιακή αντίληψη της Αριστεράς, είναι το κατ΄ εξοχήν ζητούμενο σε μια ανταγωνιστική οικονομία.

_____________
Πηγή: από το http://www.tanea.gr Δευτέρα 13 Μαΐου 2013


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου