25 Μαΐου 2013

393 γαλάζιες σημαίες στις ελληνικές παραλίες

Τριακόσιες ενενήντα τρεις ελληνικές παραλίες (μία λιγότερη από πέρυσι) βραβεύτηκαν φέτος με τη "γαλάζια σημαία", σύμβολο ποιότητας και οργάνωσης των ακτών.

Πρόκειται για το Διεθνές Πρόγραμμα Βράβευσης Ακτών (Blue Flag) τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση στην ακτή Βούλα Α΄ (South Coast) από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης που είναι ο εθνικός χειριστής του προγράμματος στη χώρα μας. Mε τις 393 γαλάζιες σημαίες η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη 2η θέση στον κόσμο ανάμεσα σε 48 χώρες.

Επίσης 9 ελληνικές μαρίνες, όπως και τα προηγούμενα τρία χρόνια, βραβεύτηκαν με τη γαλάζια σημαία.

Οι νομοί με τις περισσότερες "γαλάζιες σημαίες" στις ακτές τους είναι το Λασίθι (36), η Κέρκυρα (35) η Χαλκιδική (35), τα Δωδεκάνησα (25), τα Χανιά (20). Στην πρώτη πεντάδα των δήμων που έχουν τις περισσότερες σημαίες στις παραλίες τους είναι η Κέρκυρα (35), ο Άγιος Νικόλαος Λασιθίου (23), η Ρόδος (20), ο Αριστοτέλης Χαλκιδικής (14), η Σιθωνία Χαλκιδικής (12).

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.103 ακτές και 626 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.

To πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, που απονέμεται από το 1987. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Σημειώνεται πως η ακτή που επιθυμεί να λάβει το βραβείο “Γαλάζια Σημαία”, πρέπει να πληροί 32 συνολικά κριτήρια. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να πληρούν και αυστηρά κριτήρια που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής κλπ. Για τις μαρίνες ισχύουν 22 κριτήρια.

Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους.

______________
Πηγή: http://www.tanea.gr 25 Μαΐου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου