12 Ιουνίου 2014

Ελαφόνησος: Κινητοποιήσεις ενάντια στην πώληση της παραλίας Σίμου και Σαρακίνικου

Η ξακουστή δίδυμη παραλία Σίμου και Σαρακίνικου στην Ελαφόνησο, στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, με τα καταγάλανα νερά και τη χρυσή άμμο, που προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος τουριστών, Ελλήνων και ξένων, κινδυνεύει να περάσει σε χέρια ιδιωτών, παρά τις συνεχείς αντιδράσεις φορέων και κατοίκων της Ελαφονήσου.

Πρόκειται για δύο παραλίες μοναδικής ομορφιάς, που κάθε χρόνο λαμβάνουν σημαντικές διακρίσεις από τα διεθνή μέσα και τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και σημαντικής περιβαλλοντικής αξίας, καθώς οι αμμοθίνες και τα ενδημική είδη χλωρίδας που εμφανίζονται και στην ευρύτερη περιοχή της Ελαφονήσου την καθιστούν προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.

Και όμως οι παραλίες αυτές, έκτασης 175 στρεμμάτων, έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ και έχουν δημοσιοποιηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Ταμείου, με στόχο την πώληση σε ιδιώτες με το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για το χρονικό διάστημα των 50 ετών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου και επιστημονικός συνεργάτης του δήμου του νησιού κ. Στ. Δεληγιαννίδης, σε δηλώσεις του στο "Βήμα", έχει επισημάνει: «εν αγνοία μας (σ.σ.: της δημοτικής αρχής) με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, η οποία δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2013 στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (2883/14.11.2013), έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ μια έκταση 175 στρεμμάτων στην περιοχή του Σίμου και του Σαρακίνικου. Μέσα σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνονται όλοι οι αμμόλοφοι και το κεδρόδασος Juniperus oxykedrus ssp Marcocapra, που είναι από τα πιο σπάνια του Αιγαίου και της Μεσογείου».

Η δημοσιοποίηση της είδησης αυτής έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων τόσο στην τοπική κοινότητα της Ελαφονήσου όσο και από διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις.«Εχουμε μείνει άναυδοι. Πώς είναι δυνατόν να σχεδιάζουν πώς θα φτιάξουν σε μια τέτοια περιοχή που έχει κεδρόδασος με είδος προστατευόμενο άγριας πανίδας και χλωρίδας, όπου όλο το νησί είναι μια προστατευόμενη περιοχή Natura, ξενοδοχεία;» λέει ο κ. Δεληγιαννίδης, επισημαίνοντας ότι «λίγο το άρθρο 14 του Μεσοπρόθεσμου του 2011 περί "Παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας", λίγο αυτό το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περί "Οριοθέτησης, διαχείρισης και προστασίας αιγιαλού και παραλίας" μπορεί να άρει τους περιορισμούς που και το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ αναγράφει στη σελίδα του, καθώς κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί πως εν μιά νυκτί τα ακίνητα αυτά θα περάσουν στα χέρια κάποιου ιδιώτη».

Προφανώς για να κατευνάσει τις αντιδράσεις το ΤΑΙΠΕΔ με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα 19 Μαΐου διευκρινίζει πως «αφενός η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης, αφετέρου το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησής της θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ανοικτό διάλογο με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».


Όμως, την προηγούμενη Κυριακή, σύμφωνα με την "Καθημερινή", οι τοπικές αρχές καθώς και όλοι οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς και σύλλογοι του μικρού νησιού πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στον Σίμο, με μοναδικό στόχο την ανάκληση της απόφασης των 175 στρεμμάτων παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ.

«Ολος μας ο τόπος είναι αυτή η παραλία. Αυτή διαφημίζουμε, αυτή μας φέρνει επισκέπτες», λέει ο απερχόμενος δήμαρχος της Ελαφονήσου, Παν. Ψαρομμάτης αναφερόμενος στην παραλία του Σίμου. «Είναι η εικόνα της “παρθένας” Ελλάδας, την οποία δίνουμε στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσουμε να γίνουμε Μύκονος, δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε» συμπληρώνει.

«Το οικόπεδο που παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ είναι ανάμεσα στις γραμμές του παλαιού και νέου αιγιαλού. Προτίθενται να χτίσουν επάνω στο κεδρόδασος και τις αμμοθίνες», λέει ο κ. Σταύρος Δεληγιαννίδης, εκπρόσωπος του συλλόγου επιστημόνων του νησιού. «Εκτός από τη μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά που θα προκληθεί -η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura ως τόπος κοινοτικής σημασία- ο Σίμος είναι το στολίδι μας».

Ενα από τα επιχειρήματα που τίθενται από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης εξυπηρετεί ντόπιους καταπατητές, θυμίζοντας ότι μια τέτοια υπόθεση ερευνάται δικαστικά. «Οι καταπατήσεις είναι γεγονός, όμως δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελαφόνησο», λέει ο κ. Δεληγιαννίδης. «Θα μπορούσε η πολιτεία να προσπαθεί να προφυλάσσει καλύτερα την περιουσία της, αντί να την πουλά με αυτό το επιχείρημα».

Από την πλευρά του, το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται καθησυχαστικό, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οπως υποστηρίζουν στελέχη του Ταμείου η διαδικασία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου είναι απολύτως διαφανής και θα ολοκληρωθεί με διαβουλεύσεις, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεις και τις απαραίτητες εγκρίσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Από ότι φαίνεται ο αγώνας, για την αποτροπή της τελικής μεταβίβασης της έκτασης των 175 στρεμμάτων σε ιδιώτες, θα έχει διάρκεια...

Πηγές: από άρθρα στο tovima.gr και kathimerini.gr και συγκεκριμένα από:
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=598036
http://www.kathimerini.gr/771267/article/epikairothta/ellada/elafonhsos-neos-gyros-antipara8eshs-taiped---forewn


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου