5 Ιουνίου 2014

Γιατί παραιτήθηκε ο Χάρης Θεοχάρης;

Παραιτήθηκε σήμερα για "προσωπικούς λόγους" από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων ο κ. Χάρης Θεοχάρης. Παρά τις επιτυχίες που κατέγραψε, μέσω της παραίτησής του υλοποιήθηκε η επιθυμία της κυβέρνησης για αλλαγή φρουράς στη συγκεκριμένη θέση, καθώς ο απελθών Γραμματέας είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών βουλευτών, όπως αναφέρει σε άρθρο της η "Καθημερινή".

Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε τον κ. Θεοχάρη για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στο υπουργείο. «Ο κ. Θεοχάρης με τις προσπάθειές του στήριξε καθοριστικά τη φορολογική μεταρρύθμιση και τους στόχους της Κυβέρνησης κατά την τελευταία διετία με ήθος, αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητα. Κλήθηκε να ανορθώσει τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση εκ του μηδενός, ξεκίνησε ριζικές μεταρρυθμίσεις θέτοντας τις βάσεις για μία σύγχρονη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της. Το σημαντικότερο, τα έκανε όλα αυτά επιδεικνύοντας σταθερά αποτελέσματα, υπερβαίνοντας συστηματικά όλους τους τεθέντες στόχους, πράγμα που αποτυπώθηκε στα θετικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού. Τον ευχαριστώ θερμά και εύχομαι καλή επιτυχία στα επόμενα βήματά του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Γιάννης Στουρνάρας.

Ο ίδιος ο κ. Χάρης Θεοχάρης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στις δηλώσεις του και ανέφερε ότι «δεν έχει κανείς το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ. Φεύγω με ψηλά το κεφάλι. Στο διάστημα που ήμουν στη Γενική Γραμματεία, έγιναν πρωτόγνωρα πράγματα για τη φορολογική διοίκηση», σημειώνοντας ότι στο διάστημα που ήταν δεν έλαβε κανένα μέτρο. Τα μέτρα όπως είπε, τα λαμβάνει η εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση. Επίσης επεσήμανε ότι δεν είναι εξιλαστήριο θύμα κανενός, τονίζοντας ότι «ας δούνε άλλοι τα πεπραγμένα τους». Σχετικά με τη μεγάλη φοροδιαφυγή, ανέφερε ο κ. Θεοχάρης ότι ήταν ένας πρωτόγνωρος αγώνας για τη δημόσια διοίκηση που με κατεστραμένες δομές, έπρεπε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανασυγκροτηθεί, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 270 έλεγχοι σε μεγάλους φοροφυγάδες από τους οποίους το δημόσιο θα εισπράξει περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την "Καθημερινή", ως «αιτία βαθιάς ανησυχίας» χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παραίτηση του γ.γ. δημοσίων εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο κ. Θεοχάρης διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στον εκσυγχρονισμό και στην ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, αυξάνοντας τα ποσοστά συλλογής εσόδων και εφαρμόζοντας βασικές νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις για τη συλλογή εσόδων και τους φόρους περιουσίας», ενώ συμπληρώνεται πως «η διοίκηση εσόδων διαδραματίζει ρόλο κλειδί στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και η εξέλιξη αυτή είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξεδόθη:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη της την παραίτηση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων της Ελλάδος, Χάρη Θεοχάρη.
Από τον ορισμό του γ.γ. δημοσίων εσόδων τον Φεβρουάριο 2013, ως επικεφαλής μιας ημιαυτόνομης διοίκησης, εντός του υπουργείου οικονομικών, ο κ. Θεοχάρης διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στον εκσυγχρονισμό και στην ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, αυξάνοντας τα ποσοστά συλλογής εσόδων και εφαρμόζοντας βασικές νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις για τη συλλογή εσόδων και τους φόρους περιουσίας. Η διοίκηση εσόδων διαδραματίζει ρόλο κλειδί στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και η εξέλιξη αυτή είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας.

Είναι ουσιώδους σημασίας να διασφαλίσει η κυβέρνηση την πλήρη συνέχεια στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διοίκησης, η καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής και η διασφάλιση αυξανόμενων δημοσίων εσόδων.

Όπως έχει δηλώσει ο αντιπρόεδρος Ρεν, πάνω από μία φορά κατά το παρελθόν, αυτό δεν είναι μόνο στοιχείο οικονομικής αποτελεσματικότητας, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μια πιο αυτόνομη διοίκηση εσόδων, όπως επίσης και για τις δεσμεύσεις με στόχο να θεσπιστούν αυστηρές διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες για τον ορισμό ανώτατων διοικητών στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Προσβλέπουμε σε μια αυστηρή, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία για τον ορισμό του διαδόχου του κ. Θεοχάρη, προκειμένου να διασφαλιστούν υψηλά πρότυπα ακεραιότητας και διαφάνειας».


Πηγές: αποσπάσματα από άρθρα στην kathimerini.gr (05.06.2014) 
Συγκεκριμένα από:
http://www.kathimerini.gr/770534/article/epikairothta/politikh/parel8on-o-xarhs-8eoxarhs 
http://www.kathimerini.gr/770581/article/epikairothta/politikh/x-8eoxarhs-den-exei-kaneis-to-anasthma-na-moy-zhthsei-na-paraith8w 
http://www.kathimerini.gr/770594/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/komision-aitia-va8ias-anhsyxias-h-paraithsh-8eoxarh






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου