14 Αυγούστου 2017

Η μάχη με τις φλόγες στη βορειοανατολική Αττική

Ανεξέλεγκτη παραμένει για δεύτερη ημέρα η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4 το απόγευμα της Κυριακής στον Κάλαμο, με τα κύρια μέτωπα να εντοπίζονταν στις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Βαρνάβα και Καπανδριτίου, που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Το πύρινο μέτωπο έχει έκταση μεγαλύτερη των 25 χιλιομέτρων, ενώ συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις και η αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων, κάτι που καθιστά το έργο της κατάσβεσης εξαιρετικά δύσκολο. Τα εναέρια μέσα έχουν ενισχυθεί σημαντικά ώστε να περιορίσουν την μεγάλη πυρκαγιά. Στα σημεία επιχειρούν τρία αεροσκάφη και επτά πυροσβεστικά ελικόπτερα, 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και οχήματα του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας. 

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η έκταση της καμένης γης έχει ξεπεράσει τα 35.000 στρέμματα. Παρότι δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση, ο συνολικός αριθμός των σπιτιών που έχουν παραδοθεί στις φλόγες υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20. Εκκενώθηκαν μοναστήρι στο Καπανδρίτι, στρατόπεδα στην περιοχή του Βαρνάβα και δύο παιδικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή για προληπτικούς λόγους.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση "έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας" τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκύπτουν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά. 
 

Πολιτική αντιπαράθεση

Και ενώ η φωτιά μαίνεται 
στη βορειοανατολική Αττική, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, τις ίδιες ώρες στελέχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δίνουν τη δική τους ...λεκτική μάχη!

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, που βρίσκεται από χθες στο Κέντρο Επιχειρήσεων, παράλληλα βρίσκεται σε επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με μήνυμά του στο Twitter την Κυριακή ζήτησε «την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος».

«Σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα, εν όψει του τριημέρου», είδαν παράγοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, πίσω από το μπαράζ των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν.

Ανικανότητα καταλόγησε η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, με φόντο τις πυρκαγιές στον Κάλαμο Αττικής και τη Ζάκυνθο. «Ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν γεμίσει με στάχτες και αποκαΐδια. Η ανικανότητα της κυβέρνησης και προσωπικά του κατ' ευφημισμόν Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα έχει τραγικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ν.Δ. «Ας αφήσουν επιτέλους τις φθηνές δικαιολογίες και τα σενάρια συνωμοσίας και ας πράξουν τα αυτονόητα. Δηλαδή ας συντονίσουν έστω και τώρα τους φορείς που εμπλέκονται στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών» προσθέτει. 


«Η ηγεσία της Ν.Δ. ή στερείται κοινής λογικής ή κοινής αντίληψης» απαντά στη ΝΔ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, επιμένοντας πως οι πυρκαγιές είναι έργο εμπρηστών. 

«Αποφασιστική & συντονισμένη δράση, όχι θεωρίες συνωμοσίας. Να σωθούν οι άνθρωποι & οι περιουσίες τους. Αυτή είναι η ευθύνη του υπουργού» αναφέρει μέσω Twitter ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας στις παραπάνω τοποθετήσεις, το υπουργείο
 Προστασίας του Πολίτη, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «φθηνή αντιπολίτευση», καλώντας την ΝΔ «να μην παίζει με τη φωτιά» την ώρα που πυροσβέστες και συνάνθρωποί μας δίνουν μάχη με τις φλόγες, ζητώντας της να «σοβαρευτεί, τουλάχιστον, στις δύσκολες αυτές ώρες». 

"Είναι η ώρα της μεγαλύτερης δυνατής προσπάθειας, είναι η ώρα που θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του, είτε βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, είτε είναι στο επιχειρησιακό επίπεδο, είτε βρίσκεται στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας", τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Αλλά η φωτιά ανεξέλεκτη για δεύτερη μέρα εξακολουθεί να καίει τη βορειοανατολική Αττική...

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου