12 Αυγούστου 2017

Τραμπ: Η Ουάσιγκτον εξετάζει «στρατιωτική επιλογή» για τη Βενεζουέλα

Με μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα απείλησε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ: «Έχουμε στρατεύματα σε όλο τον κόσμο σε μέρη που βρίσκονται πολύ μακριά. Η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά και ο λαός υποφέρει και άνθρωποι πεθαίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε γήπεδο του γκολφ ιδιοκτησίας του στο Μπέντμινστερ στο Νιου Τζέρσεϊ, περιστοιχιζόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι.

«Έχουμε πολλές επιλογές για την Βενεζουέλα, ανάμεσα σε αυτές και μια πιθανή στρατιωτική επιλογή αν κριθεί αναγκαίο», σημείωσε ο Τραμπ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. «Δεν μιλάμε για αυτό, αλλά μια στρατιωτική επιχείρηση, μια στρατιωτική επιλογή, είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε», πρόσθεσε κλιμακώνοντας έτσι την ένταση στην πολιτική κρίση που μαίνεται στην χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Βενεζουέλα και χιλιάδες έχουν συλληφθεί από τον Απρίλιο, οπότε και ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. 

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγορεί τον Τραμπ

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι θέλει να απειλήσει τη σταθερότητα της Λατινικής Αμερικής με την «επιπόλαιη απειλή» μιας «στρατιωτικής επιλογής» μπροστά στην κρίση που συνταράσσει την χώρα.

«Η επιπόλαιη απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στοχεύει στο να οδηγήσει τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική σε μια σύρραξη που θα διατάρασσε, μόνιμα, τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής μας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χόρχε Αρεάσα, ο οποίος ανέγνωσε μια ανακοίνωση εξ ονόματος του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Τα κράτη μέλη της Mercosur απορρίπτουν το ενδεχόμενο χρήσης βίας

Η εμπορική ένωση κρατών της Νότιας Αμερικής Mercosur απορρίπτει το ενδεχόμενο χρήσης βίας στη Βενεζουέλα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εστάλη από το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής σήμερα, μία ημέρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε με στρατιωτική επέμβαση.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο διάλογος και η διπλωματία είναι τα μόνα αποδεκτά μέσα για την προώθηση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα.

Πηγή: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας απέρριψε «την απειλή της στρατιωτικής δράσης εκ μέρους κάθε ξένης δύναμης», δύο ημέρες μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μίλησε για το ενδεχόμενο μιας «στρατιωτικής επιλογής» με στόχο την επίλυση της κρίσης που μαστίζει την χώρα. Στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός «Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), όπου συμμετέχουν περίπου τριάντα κόμματα, απορρίπτει «τη χρήση βίας ή την απειλή άσκησης (βίας) από οποιοδήποτε κράτος, εναντίον της Βενεζουέλας». Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή