12 Αυγούστου 2017

«Φωτιά και οργή» Τραμπ κατά της Βόρειας Κορέας

Η φραστική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Β.Κορέας συνεχίζεται και μάλλον κλιμακώνεται περαιτέρω.

Την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους διεμήνυσε στην Πιονγκγιάνγκ πως η Βόρεια Κορέα θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ πριν» εάν απειλήσει ποτέ ξανά τις ΗΠΑ.

Ήταν η απάντηση Τραμπ σε ανακοινώσεις της προηγούμενης ημέρας της Βόρειας Κορέας ότι είναι έτοιμη να δώσει στην Ουάσιγκτον ένα «σκληρό μάθημα» στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της. Στην ίδια ανακοίνωση η Πιονγκγιάνγκ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να θέσει το πυρηνικό της πρόγραμμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι οι δοκιμές διηπειρωτικών πυραύλων τον Ιούλιο απέδειξαν πως οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πεδίο βολής της.

Τα τελευταία 24ωρα η ρητορική ένταση όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει, αλλά και κλιμακώνεται περαιτέρω: Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για πυραυλική επίθεση στην (αμερικανικών συμφερόντων) Νήσο Γκουάμ. Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο δεν πήρε πίσω την απειλή του για "φωτιά και οργή", αλλά δήλωσε ότι η διατύπωση αυτή μάλλον δεν ήταν τόσο σκληρή όσο θα έπρεπε. 

Η βορειοκορεατική τηλεόραση δείχνει την απόσταση που χωρίζει τη χώρα από τη νήσο Γκουάμ 

Σύμφωνα με την προφανή ανάγνωση του Λευκού Οίκου, οι "υψηλοί τόνοι" είναι το ενδεδειγμένο μέσο για να κινητοποιηθεί η κινεζική διπλωματία, ασκώντας περισσότερες πιέσεις στο καθεστώς της Πιονγκ Γιανγκ, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να συμβαίνει μέχρι στιγμής. Σε ανακοίνωσή του, την Παρασκευή, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί "όλες τις πλευρές", άρα και την αμερικανική, να επιδείξουν σύνεση "στη διαπραγμάτευση, αλλά και στις δημόσιες τοποθετήσεις".

Στην ερώτηση δημοσιογράφων 
προς τον αμερικανό υπουργό 'Αμυνας Τζιμ Μάτις "Ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα του Λευκού Οίκου;" σχετικά με την κλιμακούμενη ένταση με τη Β. Κορέα, εκείνος απάντησε: "Αντιλαμβάνομαι την ερώτηση, αλλά δεν λέω στον εχθρό εκ των προτέρων τί θα κάνουμε". Για να συμπληρώσει: "Όσον αφορά την ετοιμότητά μας, είμαστε έτοιμοι". 

Στρατιωτική βάση, αλλά και νησιωτικός παράδεισος το Γκουάμ

Πάντως, οι περισσότεροι κάτοικοι της Νήσου Γκουάμ είναι συνηθισμένοι σε απειλές και λεονταρισμούς από το καθεστώς της Πιονγκ Γιανγκ. Γι αυτό δηλώνουν ότι δεν έχουν εντυπωσιαστεί από όλα αυτά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μερικοί, όπως ο πρώην υπάλληλος του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικών Τόνι Μπαμπάουτα, αξιοποιούν τη συγκυρία για να διαφημίσουν το νησί τους. Όπως επισημαίνει "μας ξέρουν ως στρατιωτική βάση για τις αμερικανικές δυνάμεις που επαγρυπνούν για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Είναι ατυχές το γεγονός ότι χρειάζονται τέτοιες κρίσεις για να μας μάθει ο κόσμος. Αλλά πέρα από την όποια ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Β.Κορέας, το Γκουάμ είναι υπέροχο μέρος. Αληθινός παράδεισος".

Πηγές: Στοιχεία από ert.gr, Deutsche Welle






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου