13 Αυγούστου 2017

Η αντιπαράθεση ΙΣΑ - ΠΙΣ με αφορμή το ν/σ για τους Ιατρικούς Συλλόγους

Συνεχίζεται η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με αφορμή το σχέδιο νόμου για την μεταρρύθμιση της νομοθεσίας που αφορά τους Ιατρικούς Συλλόγους. 

Για "ύποπτη και συντονισμένη προσπάθεια για την αποδυνάμωση και τη φίμωσή τους, η οποία αποτυπώνεται πλέον και θεσμικά
με το Σχέδιο Νόμου για την υποτιθέμενη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας των Ιατρικών Συλλόγων" κανει λόγο ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης. Καλεί τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο "να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων" και δηλώνει ότι "δεν θα επιτρέψουμε στον κυβερνητικό συνδικαλισμό να αλώσει τον ιατρικό χώρο". 

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΙΣ, με τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Βαρνάβα, να κάνει λόγο για "ανέντιμη τακτική" από την πλευρά των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Πάτρας και Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι οι ισχυρισμοί που προβάλλουν "στρέφονται εναντίον του ΠΙΣ και είναι καινοφανείς". 


Στην αντιπαράθεση ΙΣΑ και ΠΙΣ παρεμβένει και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με το γνώριμο ύφος του, στον οποίο και απαντά ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης. 

Αναλυτικά:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Με ανακοίνωσή του λίγες μέρες πριν (στις 8 Αυγούστου), ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), "καταγγέλλει ότι επιχειρείται με πραξικοπηματικό τρόπο παρέμβαση στη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων και γίνεται προσπάθεια φίμωσης και αποδυνάμωσή τους, με το Σχέδιο Νόμου, για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί ΠΙΣ και Ιατρικών Συλλόγων που έδωσε χθες σε δημόσια διαβούλευση, αιφνιδιαστικά και άκαιρα το υπουργείο Υγείας". 
Καταγγέλλει επίσης ο ΙΣΑ "ότι αγνοήθηκε προκλητικά το αίτημά του για αναλογική εκπροσώπηση των Ιατρικών Συλλόγων στον ΠΙΣ που αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας". 
Τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ "ότι η αποδυνάμωση και η φίμωση των Ιατρικών Συλλόγων αφήνει απροστάτευτο το ιατρικό σώμα απέναντι στην αυθαιρεσία της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και μάλιστα την πλέον δύσκολη περίοδο για την επαγγελματική του επιβίωση".
Τέλος ο ΙΣΑ "καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας να δώσουν μάχη για να συνεχίσει το ιατρικό σώμα να έχει ηχηρή φωνή, ώστε να μπορεί να προασπίζει τα συμφέροντα των μελών του και τη δημόσια υγεία".

Δήλωση του προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη 

Σε δήλωσή του (στις 11 Αυγούστου 2017) ο πρόερος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, αναφορικά με το Σχέδιο Νόμου για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας των Ιατρικών Συλλόγων, αναφέρει:

«O ιατρικός κλάδος έχει υποστεί την τελευταία διετία μια λαίλαπα μέτρων που τον οδήγησε στην επιστημονική και επαγγελματική εξαθλίωση.
Οι ιδιώτες γιατροί υπέστησαν διωγμό, οι νοσοκομειακοί εμπαίζονται συστηματικά, το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό της χώρας οδηγείται στη μετανάστευση και η δημόσια υγεία καταρρέει. Πρόσφατα μάλιστα δόθηκε το τελειωτικό χτύπημα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, με τη θεσμοθέτηση ενός συστήματος ανεφάρμοστου και ιδεοληπτικού.
Την κρίσιμη αυτή ώρα, ο ιατρικός κόσμος οφείλει ενωμένος να προβάλει αντιστάσεις. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι πρέπει να ισχυροποιηθούν για να μπορούν να προβάλουν αντίσταση στην αυθαιρεσία της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε μια ύποπτη και συντονισμένη προσπάθεια για την αποδυνάμωση και τη φίμωσή τους, η οποία αποτυπώνεται πλέον και θεσμικά με το Σχέδιο Νόμου για την υποτιθέμενη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας των Ιατρικών Συλλόγων που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Καλούμε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων υπηρετώντας το ρόλο που του έχει ανατεθεί από το ιατρικό σώμα να προασπίζεται αποκλειστικά τα συμφέροντα των ιατρών και της Δημόσιας Υγείας.
Δεν θα επιτρέψουμε στον κυβερνητικό συνδικαλισμό να αλώσει τον ιατρικό χώρο. Ενωμένοι θα δώσουμε μάχη για την επαγγελματική μας επιβίωση και τη δημόσια υγεία».

Η αντίδραση του ΠΙΣ

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, με τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Βαρνάβα, να κάνει λόγο για «ανέντιμη τακτική» από την πλευρά των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Πάτρας και Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι οι ισχυρισμοί που προβάλλουν «στρέφονται εναντίον του ΠΙΣ και είναι καινοφανείς».
Ο κ. Βαρνάβας αναφέρει επίσης, ότι κανένας από τους ισχυρισμούς περί φίμωσης των συλλόγων δεν προβλήθηκε ποτέ στη Γενική Συνέλευση. «Κυρίως όμως, οι τρείς πρόεδροι δεν εισφέρουν καμιά πρόταση, ακολουθώντας τακτική γκρίνιας και φθοράς του κεντρικού εκφραστή των ιατρικών συλλόγων, του ΠΙΣ», συμπληρώνει.
Ο κ. Βαρνάβας εκτιμά ότι το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί και ο ΠΙΣ θα συνεχίσει να αναβαθμίζει το κύρος και τη λειτουργία του, συμπορευόμενος με τους άλλους εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους, τα ευρωπαϊκά όργανα και τον Παγκόσμιο Ιατρικό Σύλλογο.

«Οι “γνωστοί-άγνωστοι” αντιπολιτευόμενοι την ηγεσία του ΠΙΣ, με διάφορα σαθρά επιχειρήματα, τορπιλίζουν και πάλι την ενότητά μας, που τόσο αναγκαία είναι αυτή τη στιγμή» αναφέρει ο Α΄ αντιπρόεδρος του ΠΙΣ Κων. Γιαννακόπουλος.
«Οι φιλοδοξίες του καθένα είναι σεβαστές, μόνον όταν κινούνται μέσα σε υγιή πλαίσια και ιδιαίτερα όταν δεν βλάπτουν την ενότητα του ιατρικού κινήματος και δεν το ωθούν σε μια αποτελματωμένη εσωστρέφεια. Πιστεύουμε ακράδαντα πως κάθε προσπάθεια χειραγώγησης του ιατρικού κινήματος μέσω τέτοιων συμπεριφορών και ψευτοεπιχειρημάτων, είναι καταδικασμένη να αποτύχει, γιατί το ιατρικό σώμα έχει νουν και γνώσιν» καταλήγει ο κ. Γαιννακόπουλος.

Παρέμβαση Παύλου Πολάκη

Κάπου εδώ μπαίνει δημόσια στην αντιπαράθεση ΙΣΑ και ΠΙΣ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με το γνώριμο ύφος του, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γράφει, μεταξύ άλλων, ο κ. Πολάκης στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb:

Παυλος Πολακης
Αντί άλλης απάντησης στο "αντάρτικο"του ανεκδιήγητου ,παραθέτω ένα σχόλιο του συναδέλφου ,Κωνσταντίνου Παλάσκα για το θέμα αυτό (νοσοκομειακού γιατρού ,διευθυντή ΕΣΥ) μαζί με ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!

"Όταν το θράσος δεν έχει όρια! Αλήθεια κ.Πατουλη όταν επι Αδωνι απολυοτανε συνάδελφοί σας με οικογένειες ,υποχρεώσεις κ.λ.π. που είσαστε? Όταν χιλιάδες νεαροί συνάδελφοί σας τραβαγανε για ξενητια λόγω παντελούς προκήρυξης νέων θέσεων παρα τις τεράστιες ελλείψεις που είσαστε! Όταν μουσκευοντας τις μπλούζες μας σε βαρβαρα ξενύχτια στα Νοσοκομεία πληρωνομαστε κάθε 6( εξι) μηνες και μάλιστα πετσοκομεννες που ησουνα? Όταν κάθε άνεργος ,ανασφαλιστος ερχόμενος στα Δημοσια Νοσοκομεία πλήρωνε και το παραμικρό εσύ που ησουνα? Όταν... όταν... όταν... όταν... εσύ που ησουνα? Άκου ρε Πατουλη! (το κύριος αν σας αποκαλουσα θα ηταν τιτλος τιμής για σας) (...) Λοιπον Άκου! Είσαι ο τελευταίος που δικαιούται ,ο τελευταιος που έχει το ηθικό ανάστημα να ομιλεί! Άκου ρε! (...)"


Απάντηση Γ. Πατούλη σε Π. Πολάκη

Απαντώντας (στις 12 Αυγούστου 2017) ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στο σχόλιο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει:

«Απάντηση στον υβριστή και κωλοτούμπα της πολιτικής Παύλο Πολάκη.
Σύσσωμο το Ιατρικό Σώμα θα δώσει την απάντηση στον πρώην "σύντροφο "Π. Πολάκη που μέχρι πρόσφατα διαφήμιζε στο Facebook τις υπηρεσίες της ιδιωτικής κλινικής που δούλευε με τα λεφτά της οποίας αγόρασε το σκάφος του, την ώρα που οι γιατροί επί υπουργίας Πολάκη εξαθλιώνονται οικονομικά και επαγγελματικά και οδηγούνται στη ξενιτιά. Όση λάσπη και εάν μου ρίχνουν, θα εξακολουθήσω το αντάρτικο ενάντια στην υποκρισία και στο φασισμό και θα συνεχίσω τη μάχη για τους γιατρούς, τους ασθενείς και την Πατρίδα
».

Πηγές: Στοιχεία απο isathens.gr, naftemporiki.gr, facebook.com, gpatoulisblog.blogspot.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου