2 Σεπτεμβρίου 2018

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να κάνει το Κατάρ νησί!

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στη διαρκή 14μηνη διαμάχη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ είναι το σχέδιο της πρώτης να διαχωρίσει φυσικά τη χερσόνησο του Κατάρ από την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, μετατρέποντάς την σε νησί, με την την κατασκευή ενός καναλιού κατά μήκος των συνόρων τους.

Ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος είπε την Παρασκευή, ότι το βασίλειο προχώρησε με ένα σχέδιο, το οποίο προβλέπει το σκάψιμο ενός καναλιού που ουσιαστικά θα μετατρέψει τη γειτονική χερσόνησο του Κατάρ σε νησί. «Περιμένω ανυπόμονα για λεπτομέρειες σχετικά με την υλοποίηση του έργου της Νήσου Salwa, ένα σπουδαίο ιστορικό έργο που θα αλλάξει τη γεωγραφία της περιοχής», δήλωσε στο Twitter ο Saud al-Qahtani, ανώτερος σύμβουλος του Crown Prince Mohammed bin Salman.

Ήδη από τον Απρίλιο, ο φιλοκυβερνητικός ιστότοπος ειδήσεων Sabq είχε αναφερθεί στα κυβερνητικά σχέδια για την κατασκευή ενός καναλιού μήκους 60 χιλιομέτρων και πλάτους 200 μέτρων που θα εκτείνεται κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής των συνόρων της Σαουδικής Αραβίας με το Κατάρ. 


Μέρος του καναλιού, το οποίο θα κοστίσει μέχρι 2,8 δισ. ριάλια (750 εκατ. δολάρια), θα προοριζόταν για εγκατάσταση πυρηνικών αποβλήτων, ανέφερε. Πέντε ανώνυμες εταιρείες, που εξειδικεύονται στην εκσκαφή καναλιών, είχαν προσκληθεί να υποβάλουν προσφορά για το έργο.

Σημειώνεται ότι από τον Ιούνιο του 2017 η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος, έκοψαν διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς με το Κατάρ κατηγορώντας ότι διατηρεί στενές σχέσεις με το Ιράν και ότι δίνει άσυλο και προστασία σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Το Κατάρ, από την πλευρά του, απορρίπτει όλες αυτές τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι όλα γίνονται για να προσβάλουν τα κυριαρχικά του δικαιώματα.

Πάντως, οι εμπλεκόμενες χώρες λέφτά -χάρη στο πετρέλαιο- έχουν, έτσι και τη γεωγραφία του πλανήτη μπορούν να αλλάξουν!

Πηγές: Στοιχεία από protothema.gr και efsyn.gr 
Στη φωτογραφία επάνω αριστερά η Ντοχα, πρωτεύουσα του Κατάρ






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου