8 Απριλίου 2019

Στέφανος Μάνος: Κανείς δεν εμπιστεύεται την Ελλάδα

Ο Στέφανος Μάνος στοχάζεται για το παρόν και το μέλλον σε μια συζήτηση με την "Καθημερινή" που δεν μπορούσε παρά να περιέχει τις αιρετικές του θέσεις και απόψεις. Αλλωστε, για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορηθεί είναι ότι συμμετέχει στη λεγόμενη «σιωπή των μεγαλοαστών».

Ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη με όσα, μεταξύ άλλων, λέει για Τσίπρα, Μητσοτάκη, μεγαλοαστούς, αλλά και τη συμφωνία των Πρεσπών, στη συνέχεια:

– Τι γνώμη έχετε για την κυβέρνηση Τσίπρα;
– Είναι μια άθλια κυβέρνηση.

– Δεν σας εντυπωσιάζει η ευστάθειά της για πάνω από τέσσερα χρόνια;
– Η ευστάθειά της δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι κανείς δεν εμπιστεύεται την Ελλάδα. Πεντακόσιες χιλιάδες νέοι άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα και δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν. Μαζί με τους νέους φεύγουν και σπουδαίες επιχειρήσεις. Ο Τιτάνας άλλαξε έδρα. Το ότι αλλάζει η έδρα σημαίνει ότι αλλάζει και το ενδιαφέρον. Φεύγει ο Στασινόπουλος. Εφυγε η Coca-Cola. Γιατί φεύγουν; Γιατί δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη. Αυτό κατάφερε η κυβέρνηση Τσίπρα. Και οι προηγούμενοι βέβαια δούλεψαν γι’ αυτό. Ηρθαν οι τωρινοί και επιδείνωσαν την κατάσταση.

– Θα οδηγήσουν οι εκλογές σε μια πραγματική πολιτική αλλαγή, σε μια άλλη κατεύθυνση για τη χώρα ή θα έχουμε απλώς μια ανακύκλωση προσώπων;
– Οι ενδείξεις που έχω είναι ότι θα πάμε σε ανακύκλωση προσώπων. Παρατηρώ κούραση και απομάκρυνση του κόσμου. Μακάρι να συμβεί μια αλλαγή με τον κ. Μητσοτάκη. Ομως δεν αρκεί ο επικεφαλής, αλλά και οι άνθρωποι που τον περιστοιχίζουν. Και δεν βλέπω να υπάρχει κάποια ομάδα. Εκείνο που δεν μου αρέσει είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται στον ελληνικό λαό ότι δεν θα απολύσει κανέναν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση από αυτό. Δηλαδή τι μας λέει; Οτι θα συνεχίσουμε ως φορολογούμενοι να πληρώνουμε όλους αυτούς που δεν χρειάζονται; Δηλαδή εγώ θα πληρώνω αχρήστους;

– Εχετε πει ότι στην Ελλάδα δεν τηρούμε το άρθρο 14 του Συντάγματος που μας εξασφαλίζει ότι μπορούμε να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας.
– Ιδίως οι ισχυροί δεν το τηρούν. Ούτε τις απόψεις τους εκφράζουν, ούτε επενδύουν γιατί φοβούνται ότι το κράτος θα τους εκδικηθεί. Και έχουν δίκιο...

– Μήπως είναι υπερβολικό να λέμε ότι κινδυνεύουν οι επιχειρηματίες;
– Κινδυνεύουν από ένα κράτος και μια πολιτική τάξη που δεν σέβεται τους νόμους. Πολλοί επιχειρηματίες δεν μιλούν, αλλά αρμέγουν το κράτος όπως μπορούν. Αν μιλήσουν, θα βρουν τον μπελά τους. Δεν μιλούν και επωφελούνται όπως μπορούν. Το ίδιο συμβαίνει με τους καθηγητές πανεπιστημίου, που δεν μιλούν, βολεύονται και χώνονται παντού.

– Ζούμε τη σιωπή των αστών;
– Ζούμε τη σιωπή των μεγαλοαστών. Γιατί η χώρα δεν έχει ηγεσία. Αυτοί που καμώνονται τους ηγέτες δεν είναι ηγέτες, ούτε του εαυτού τους.

– Αναγνωρίζετε τη συμφωνία των Πρεσπών ως θετική πράξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα και του κ. Κοτζιά;
– Ναι, τη θεωρώ θετική πράξη. Ξεπεράσαμε μια εκκρεμότητα. Ισως θα ήταν καλύτερο ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς να έχτιζαν μια μεγαλύτερη ομοψυχία στην Ελλάδα γύρω από τη συμφωνία... Υπάρχει υστερία για τη μακεδονική γλώσσα, αλλά δεν υπάρχει υστερία για την ελληνική γλώσσα. Δεν μας ενδιαφέρει να προσέξουμε την ελληνική γλώσσα, που την έχουμε εγκαταλείψει, αλλά μας ενδιαφέρει μια γλώσσα που κανείς δεν μιλάει.

Και δυο λόγια για τον Στέφανο Μάνο: Βουλευτής και υπουργός σε κυβερνήσεις της ΝΔ. Το 1990 ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δρομολογεί το μετρό, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Το 1992 ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας διατυπώνει τον νόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Το 1998 υποστηρίζει τον νόμο του ΠΑΣΟΚ για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και διαγράφεται από τη Ν.Δ. Το 1999 ιδρύει τους «Φιλελευθέρους» και το 2009 τη «Δράση» από όπου παραιτείται το 2012.

Πηγή: kathimerini.gr
Η συνέντευξη στον Παύλο Παπαδόπουλο. Η εικονογράφηση της Τιτίνας Χαλματζή






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου