21 Απριλίου 2019

Σρι Λάνκα: Πάνω από τους 200 οι νεκροί από τις επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία


Σήμερα, Κυριακή του Πάσχα για τους καθολικούς, η Σρι Λάνκα επλήγη από σειρά επιθέσεων σε χριστιανικές εκκλησίες και ξενοδοχεία που έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 200 θανάτους ενώ ο αριθμός των τραυματιών υπολογίζεται σε 450.

Στους 207 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τις οκτώ συνολικά εκρήξεις σε χριστιανικές εκκλησίες και ξενοδοχεία στην Σρι Λάνκα, όπου εορταζόταν το Πάσχα των Καθολικών, ενώ ο αριθμός των τραυματιών υπολογίζεται σε 450, εκ των οποίων κάποιοι σε κρίσιμη κατάσταση, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας και πηγές των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τις αρχές μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και εννέα ξένοι πολίτες.


Μεταξύ των εκκλησιών που επλήγησαν είναι ο Άγιος Σεβαστιανός στην Καταουαπιτίγια, βορειως του Κολόμπο, ο Άγιος Αντώνιος στο Κολόμπο, καθώς και μια εκκλησία της Μπατικαλόα, στα ανατολικά. Επίσης στο Κολόμπο επλήγησαν τρία ξενοδοχεια, τα Shangri-La, Kingsbury Hotel και Cinnamon Grand Colombo, χωρίς να έχει γίνει σαφές εάν υπάρχουν θύματα σε αυτά. 

Ένας καμικάζι σκότωσε τρεις αστυνομικούς στη Σρι Λάνκα πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος σε ένα κτίριο στην Ορουγκονταουάτα, ένα βόρειο προάστιο της πρωτεύουσας Κολόμπο, ανακοίνωσε η αστυνομία. 


Ο πρωθυπουργός της χώρας καταδίκασε απερίφραστα τις «θρασύδειλες επιθέσεις». «Καταδικάζω απερίφραστα τις θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον του λαού μας σήμερα. Καλώ όλους τους Σριλανκέζους να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί σε τούτους τους τραγικούς καιρούς», σημειώνει στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter o πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, σε μία χώρα που σπαρασσόταν για δεκαετίες από εμφύλιες διαμάχες, όταν κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία των Ταμίλ οι βοβμιστικές επιθέσεις βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη.

Στη Σρι Λάνκα, επί 21 εκατ. κατοίκων, οι χριστιανοί ανέρχονται σε 1,2 εκατ., που αντιστοιχούν στο 7% του πληθυσμού. Το 70% της χώρας ασπάζεται τον Βουδισμό, το 12% τον Ινδουϊσμό και το 10% είναι Μουσουλμάνοι. 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου