28 Απριλίου 2019

Γέφυρα ή αρμός η Ελλάδα για την Κίνα;

Η Ελλάδα γέφυρα και όχι σύνορο της Δύσης με την Ανατολή δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Κίνα. Η Ελλάδα μπορεί να είναι ο αρμός ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός. Στις δηλώσεις υπάρχει μια λεπτή διαφορά!

Φωτογραφία: ο Έλληνας και ο Κινέζος πρωθυπουργός.

 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην Αυγή αλλά και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τίτλο "Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα γέφυρα και όχι σύνορο της Δύσης με την Ανατολή", κατά πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα για τη συμμετοχή του στις εργασίες του 2ου φόρουμ της Πρωτοβουλίας για τον σύγχρονο «Δρόμο του Μεταξιού» (Belt and Road Initiative), ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Παρασκευή μεταξύ πολλών άλλων είπε: 

«Η χώρα μου σήμερα εκμεταλλεύεται και θέλει να αξιοποιήσει τη μοναδική γεωπολιτική της θέση στο αντάμωμα τριών ηπείρων, καθώς και τον ρόλο της ως δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια στους τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού. Θέλουμε η γειτονιά μας, η Νοτιανατολική Μεσόγειος , αλλά και τα Βαλκάνια να μην είναι το σύνορο ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή. Αλλά να είναι η γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή. Να γίνει η περιοχή μας παγκόσμιος κόμβος μεταφορών, ενέργειας και εμπορίου. Η κινεζική επένδυση, η επένδυση της Κινέζικης Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια»

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός, Li Keqiang», χαρακτήρισε την ως τον αρμό ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ γίνεται εκτενής αναφορά από τον κινεζικό Τύπο στην επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Κίνα: 
 
Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην Κίνα, και τη συμμετοχή του στις εργασίες του 2ου φόρουμ υψηλού επιπέδου της Πρωτοβουλίας για τον σύγχρονο «Δρόμο του Μεταξιού» (Belt and Road Initiative) αλλά και στις διμερείς συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας, αλλά και ανώτατο στέλεχος του πολιτικού γραφείου του ΚΚΚ, αναφέρονται (το Σάββατο) δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η Κίνα και η Ελλάδα, δύο αρχαίοι πολιτισμοί, έχουν αποδοτική συνεργασία, σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού, ισότιμης μεταχείρισης και αμοιβαίας γνώσης. Έχοντας ευνοϊκή θέση, η Ελλάδα μπορεί να είναι ο αρμός ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία», δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός, επισημαίνεται στα δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου.

Γέφυρα λοιπόν ή αρμός η Ελλάδα; Γιατί υπάρχει μια λεπτή αλλά ουσιαστική διαφορά στις τοποθετήσεις των δυο πρωθυπουργών... Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Βικιλεξικό "αρμός" είναι το σημείο στο οποίο εφάπτονται δυο ή περισσότερες επιφάνειες ή το κενό, σχισμή, που δημιουργείται μεταξύ δυο επιφανειών που έχουν συνενωθεί.

Takis Ant για το afirimeno.com

Πηγές: avgi.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου