15 Απριλίου 2019

Κ. Μητσοτάκης σε Bloomberg: Οι αγορές έχουν ενσωματώσει την πολιτική αλλαγή στις εκλογές

Οι αγορές προβλέπουν πολιτική αλλαγή που ευνοεί τις επενδύσεις στην Ελλάδα, δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ στο Bloomberg. Και ως γνωστόν, οι αγορές προεξοφλούν τις εξελίξεις. Η Ελλάδα δεν κατέρρευσε, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, σημειώνει σε άλλο άρθρο του το Bloomberg. Η Ελλάδα επανακτά σταδιακά την εμπιστοσύνη των αγορών αναφέρει η Handelsblatt. Από τρία άρθρα, πιο αναλυτικά:

«Οι αγορές έχουν ενσωματώσει στις εκτιμήσεις τους μια πολιτική αλλαγή που ευνοεί τις επενδύσεις στην Ελλάδα και την πολιτική σταθερότητα μετά τις εθνικές εκλογές», δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg. 

Η δήλωση περιλαμβάνεται σε άρθρο γνώμης του συνιδρυτή του Bloomberg Μάθιου Γουίνκλερ, ο οποίος σημειώνει ότι οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον κ. Μητσοτάκη ως τον πιθανότερο επόμενο πρωθυπουργό της χώρας.

Εν αντιθέσει με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιγράφεται ως ο «καταλύτης» των πιο μαύρων προβλέψεων ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε το ευρώ το 2015.

Ο κ. Γούινκλερ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι οι επενδυτές έδειξαν ψυχραιμία δεδομένων των περιστάσεων το καλοκαίρι του 2015 καθώς γνώριζαν ότι οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τους Ελληνες να επιθυμούν την παραμονή στο κοινό νόμισμα.

Πηγή: kathimerini.gr 



Bloomberg: Η Ελλάδα δεν κατέρρευσε, παρά τις αντίθετες προβλέψεις

Η ελληνική ανάκαμψη είναι ένα αρχιτεκτονικό στυλ με χρήση μαρμάρινων κιόνων, γράφει το πρακτορείο Bloomberg και προσθέτει: «Επίσης, είναι μια καλή περιγραφή της υπόληψης ενός έθνους που χλευάστηκε από τους επενδυτές, όπου υπάρχουν κίονες αριθμών που μετρούν μια αναπάντεχη οικονομική ανθεκτικότητα».

Το πρακτορείο σημειώνει ότι τον περασμένο μήνα, οι διεθνείς επενδυτές "άρπαξαν" ελληνικά δεκαετή ομόλογα ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό, έκανε το χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας να είναι το πλέον περιζήτητο παγκοσμίως, ωθούμενο από την αύξηση του ΑΕΠ που υπερβαίνει τα αντίστοιχα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της ευρωζώνης (...)

Και όμως, το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα ήρθε σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους πιστωτές της, αφού προηγουμένως ορισμένοι από τους ευφυέστερους ανθρώπους είχαν προβλέψει την χρεοκοπία της και την έξοδό της από τη νομισματική ένωση. Ο πρώην πρόεδρος της Fed Αλαν Γκρίνσπαν δήλωνε στο BBC ότι «είναι ζήτημα χρόνου» να αποχωρήσει η χώρα από το ενιαίο νόμισμα και κατόπιν να διαλυθεί η ευρωζώνη. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Τζορτζ Σόρος είπε ότι η Ελλάδα «οδεύει στον χαμό της» 
(...) Εν μέσω προβλέψεων ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε το ευρώ και θα επέστρεφε στην δραχμή σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο του μέλλοντός της, ο Μάρτσελ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, διακήρυττε: «Το Grexit είναι και παραμένει η χειρότερη επιλογή για την Ελλάδα, γίνεται όμως όλο και πιθανότερο».

Καταλύτης για την καταστροφολογία ήταν ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που είχε λάβει την φαινομενικά αντιφατική εντολή να τερματίσει πέντε χρόνια λιτότητας εν μέσω ύφεσης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα τελευταία 7,2 δις ευρώ του προγράμματος στήριξης από τους αρνητικούς Ευρωπαίους πιστωτές. Όμως οι δημοσκοπήσεις δεν έδειξαν ποτέ ότι οι Έλληνες προτιμούν την επάνοδο στην δραχμή. Αυτός είναι ο λόγος που οι επενδυτές δεν συμμερίστηκαν τη νευρικότητα του υπόλοιπου κόσμου 
(...)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (απόσπασμα) 



Handelsblatt: «Ελληνικές αποδόσεις με κινδύνους»

"Όσο αυξάνεται η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα, τόσο μειώνονται οι αποδόσεις τους. Έτσι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο 3,29%", γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η Handelsblatt. "Στις αρχές του έτους το αντίστοιχο επιτόκιο βρισκόταν στο 4,4%, ενώ στο απόγειο της κρίσης τον Φεβρουάριο του 2012 άγγιζε το 40%. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η Ελλάδα επανακτά σταδιακά την εμπιστοσύνη των αγορών. (σσ: Εξάλλου και το Χρηματιστήριο Αθηνών τρέχει με κέρδη πάνω από 25%, σε επίπεδο γενικού δείκτη, από την αρχή του χρόνου).

Όμως προσοχή! προσθέτει η Handelsblatt. Η ονομαστική αξία του ομολόγου δεν λέει και πολλά για το αξιόχρεο μιας χώρας. Καθοριστικό είναι το λεγόμενο σπρεντ σε σχέση με την απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου. Το Σεπτέμβριο του 2005 το σπρεντ βρισκόταν μόλις στις 22 μονάδες βάσης. Σήμερα φθάνει τις 325 μονάδες βάσης, είναι δηλαδή σχεδόν 15 φορές μεγαλύτερο από ότι πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης».

Πηγή: Deutsche Welle 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου