29 Απριλίου 2019

Πανηγυρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ για τη νίκη των Σοσιαλιστών στην Ισπανία!

Πάντα βρίσκουν ένα λόγο να πανηγυρίσουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τώρα στην περίπτωση των Ισπανικων εκλογών. Αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Ισπανικων εκλογών, όπου θριάμβεσαν οι Σοσιαλιστές, ενώ το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ποδέμος, καταποντίστηκε (όπως και το δεξιό κομμα), ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε με ανάρτησή του στο twitter να θριαμβολογήσει μιλώντας για "μήνυμα ελπίδας".

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε στο twitter:

Alexis Tsipras‏ @atsipras
Η επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία και η κατάρρευση του δεξιού PP είναι μήνυμα ελπίδας. Ας μη βιάζονται κάποιοι να προκαταλάβουν την επικράτηση της δεξιάς στην Ευρώπη.

Και συμπλήρωσε:
Alexis Tsipras‏ @atsipras
Σοσιαλιστές και Ποδέμος, μπορεί να μην έχουν απόλυτη πλειοψηφία, αλλά η αύξηση του συνόλου των εδρών τους, βάζει ανάχωμα στην ανησυχητική άνοδο της Ακροδεξιάς και προεξοφλεί τη συνέχεια της προοδευτικής διακυβέρνησης στην Ισπανία. 

Παράλληλα βέβαια, όπως αυτό ήταν φυσικό, για "μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας" μίλησε και το Κίνημα Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά έγραψε στο twitter:
Fofi Gennimata‏ @FofiGennimata
Συγχαρητήρια @sanchezcastejon η νίκη σου είναι έμπνευση για όλους μας. Η νίκη των Σοσιαλιστών στις εκλογές στην Ισπανία αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για την προοδευτική Αλλαγή στην Ευρώπη.

Και μεταξύ άλλων πρόσθεσε:
Fofi Gennimata‏ @FofiGennimata
Ως ο κύριος αντίπαλος απέναντι στην Ακροδεξιά, αλλά και το λαϊκισμό, όπως των συμμάχων του κ. Τσίπρα που χθες υπέστησαν δεινή ήττα. (3/3). 

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Αλ.Τσίπρα για τις ισπανικές εκλογές, ο γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτης Μαλέλης, προέβη με μια δόση ειρωνίας στο εξής σχόλιο: «Έτσι που πάει, θα δηλώσει την ικανοποίηση του για τη νίκη του Κινήματος Αλλαγής»! 

Το ΚΚΕ, ταυτίζοντας σε σχόλιό του ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αναφέρει: «Όταν για τη νίκη του σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας, το οποίο ευθύνεται μαζί με το δεξιό κόμμα για τα προβλήματα του ισπανικού λαού, πανηγυρίζουν ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για "νίκη της προόδου", αντιλαμβάνονται όλοι πόσο ΠΑΣΟΚ έχει γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πόσο διασύρεται η έννοια της προόδου από τέτοιες δυνάμεις» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για τις εκλογές στην Ισπανία. 


«Αποτελούν εμπαιγμό και μεγάλη υποκρισία οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος εμφανιζόμενος ως πιο ακραίος και από τους πιο δεξιούς και αντιδραστικούς σοσιαλδημοκράτες, μίλησε για "νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία", αγνοώντας την καθίζηση των Podemos και αναγορεύοντας ως δήθεν προοδευτική δύναμη το Σοσιαλ-φιλελεύθερο κόμμα του Σάντσεθ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Λαικής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Και πρόσθεσε: «Ο Αλ. Τσίπρας, αφού με τη μετάλλαξή του διέσυρε την Αριστερά στην Ευρώπη, κατά τρόπο που δεν μπορούσε να το πράξει και ο πιο αδίστακτος εγκάθετος της αντίδρασης στον αριστερό-προοδευτικό χώρο, επιχειρεί τώρα να επιβιώσει με συνεχείς μεταμφιέσεις ανάλογα με τις περιστάσεις και τα ακροατήρια». 

Τα αποτελέσματα των Ισπανικων εκλογών 

Ο αδιαμφισβήτητος νικητής των χθεσινών εκλογών στην Ισπανία είναι το σοσιαλιστικό PSOE, που φθάνει το 30% και εκλέγει 123 βουλευτές (σχεδόν 40 περισσότερους σε σύγκριση με το 2016). «Αποδείξαμε στον κόσμο ότι μπορούμε να νικήσουμε την αντίδραση και την εξαπάτηση», δήλωσε ο νικητής των ισπανικών εκλογών Πέδρο Σάντσεθ ευχαριστώντας τα 7,4 εκατομμύρια ψηφοφόρων που έφεραν το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην πρώτη θέση.
Ο μεγάλος ηττημένος είναι το δεξιό Partido Popular, που κατέγραψε τη χειρότερη εκλογική του επίδοση στην ιστορία του (16,7% και 66 βουλευτές, χάνοντας 61 έδρες), κινδυνεύοντας να χάσει για λίγο και την δεύτερη θέση από τους Πολίτες (Ciudadanos) που είναι στην τρίτη θέση και με ποσοστό 15,9% εκλέγουν 57 βουλευτές.
Το Unidas Podemos του Πάβλο Ιγκλέσιας ακολουθεί στην 4η θέση (λαμβάνει 14,3% και εκλέγει 42 βουλευτές), χάνοντας όμως περίπου 30 βουλευτές εν σχέσει με τις εκλογές του 2016 αλλά και την 3η θέση. Είναι πρόφανές ότι η άνοδος των Σοσιαλιστών κατέστη δυνατή μόνο λόγω της αιμορραγίας που υπέστη ο σχηματισμός των Podemos.
Η ακροδεξιά Vox (με 10,3% και 24 έδρες) εισέρχεται στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά από την εποχή του Φράνκο. Σημαντικά είναι τα ποσοστά αλλά και έδρες που λαμβάνουν και τα αυτονομιστικά κόμματα των Καταλανών και των Βάσκων. 
Η Ισπανική Βουλή αριθμεί 350 βουλευτές. 

Takis Ant για το afirimeno.com

Πηγές: Με στοιχεία από 
twitter.com, kathimerini.gr, iskra.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου