27 Απριλίου 2019

Βloomberg: Προσδοκίες για μεγαλύτερα κέρδη στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Βloomberg: Προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη από το ράλι στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Όμως, η αναμενόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard & Poors τελικά δεν ήρθε. Οι τράπεζες ενισχύονται αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν, λέει η Citi.


Το ράλι των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών μάλλον δεν έχει καν αρχίσει, με τον δείκτη να έχει αυξηθεί φέτος 26%, ξεπερνώντας 93 άλλους δείκτες τους οποίους παρακολουθεί το Bloomberg. Οι traders ασπάζονται την ισχυρότερη οικονομική μεγέθυνση από το 2007 και στοιχηματίζουν στην πολιτική μεταρρύθμιση. Σημαντικοί παίκτες της αγοράς όπως η Jefferies LLC, η Bienville Capital Management και η Piraeus Securities SA αισιοδοξούν για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών, εκτιμώντας ότι θα αντληθούν ακόμη περισσότερα κέρδη. 

Οι επενδυτές τοποθετούν αφειδώς χρήματα με ταχύτερο ρυθμό εδώ και 15 μήνες, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι εταιρείες επενδύσεων χάνουν διαρκώς χρήματα αφού το «σορτάρισμα» των ευρωπαϊκών επενδύσεων έχει γίνει το προσφιλέστερο άθλημα στον κόσμο. «Θεωρούμε πως το ράλι των ελληνικών μετοχών δεν έχει καν αρχίσει. Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος έζησε μια δεκαετία ανάπτυξης, ο κύκλος της Ελλάδας μόλις ξεκινά, μετά από δέκα χρόνια ύφεσης. Παρά τη ραγδαία βελτίωση του κλίματος, η αποτίμηση των ελληνικών μετοχών είναι από τις χαμηλότερες παγκόσμια», δήλωσε ο Γκιουλέν Θομπτσον της Bienville Capital Management LLC.

Το ράλι των ελληνικών ομολόγων, που ξεπερνούν σε αποδόσεις τα ομόλογα της ευρωζώνης, ενισχύει τις μετοχές των τραπεζών και των ακινήτων. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει πρόωρα τμήμα των δανείων του ΔΝΤ και εξετάζει σχέδια για την εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

Μετά την αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s, δεν αποκλείεται αναβάθμιση και από τον S&P Global Ratings (σημείωση: κάτι που τελικά δεν ήρθε, όπως αναφέρουμε στη συνέχεια), εξέλιξη που θα έφερνε νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο, όπως δήλωσε η Ανικα Γκούπτα της WisdomTree του Λονδίνου. «Μετά τις περυσινές απώλειες, οι ελληνικές μετοχές αναζωογονήθηκαν καθώς βελτιώνεται το κλίμα για την Ευρώπη», αναφέρει η Jefferies σε σημείωμα προς τους επενδυτές. 

Citi: Οι τράπεζες ενισχύονται αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν, αναφέρει η Citigroup σε νέα της έκθεση και για αυτόν τον λόγο διατηρεί ουδέτερη σύσταση με υψηλό ρίσκο και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Οπως επισημαίνει, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών ανέκαμψαν από τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκαν το προηγούμενο έτος λόγω της στήριξης από την ανάπτυξη της οικονομίας, τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, το ράλι στα ελληνικά ομόλογα και την ανάκαμψη της αγοράς ακίνητης περιουσίας.

Παράλληλα, η περαιτέρω βελτίωση της ρευστότητας, τα σημάδια σταθεροποίησης στα καθαρά έσοδα από τόκους στο δ΄ τρίμηνο του 2018 και η συνεχιζόμενη πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPEs) συνεχίζουν να δίνουν ώθηση στον κλάδο. 

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, τα «κλειδιά» για την περαιτέρω πορεία των ελληνικών τραπεζών είναι τέσσερα: α) Το μακροοικονομικό περιβάλλον. β) Η πορεία της αγοράς ακινήτων.γ) Οι λειτουργικές τάσεις. δ) Η ποιότητα του ενεργητικού.

Πάντως, η Citi διατηρεί την επιφυλακτικότητά της σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των καθαρών εσόδων από τόκους, καθώς το ποσοστό των επιτοκιακών εσόδων στα επισφαλή δάνεια είναι υψηλό, στο 27% με 44%. 
Παράλληλα τονίζει ότι η εφαρμογή συνολικών λύσεων για τη μείωση των NPEs θα είναι ένας θετικός καταλύτης για τον κλάδο.

S&P: Στην ίδια πιστοληπτική βαθμίδα η Ελλάδα

Δεν ήρθε τελικά η για πολλούς αναμενόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard & Poors, καθώς ο οίκος, αργά τοβράδυ της Παρασκευής, παρά τις θετικές εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, διατήρησε το επίπεδο της αξιολόγησης στο B+, αλλά και την προοπτική (outlook) ως θετική. 

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο επίπεδο του +2,8% την περίοδο 2019-2022, ενώ σημαντικά κριτήρια στην αξιολόγησή της θεωρεί την πορεία των NPEs των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τις εκλογές.

Η ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη εξαρτάται από το μέγεθος και τον ρυθμό μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τραπεζικού τομέα και της κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής μετά τις επερχόμενες γενικές εκλογές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕnaftemporiki.gr
kathimerini.gr 

Σχετική ανάρτηση: Το χρονικό των πιστοληπτικών αξιολογήσεων της Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου