26 Απριλίου 2019

Παγκόσμια η εμμονή με την αγορά ακινήτου

 Μια κουλτούρα εμμονής με την ακίνητη περιουσία «σαρώνει» τον πλανήτη, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της HSBC “Beyond the Bricks”. O μέσος άνθρωπος ξοδεύει κατά μέσο όρο 3,5 ώρες την εβδομάδα για να αναζητά ακίνητα, να διαβάζει περιοδικά ακινήτων και να βλέπει σπίτια ηλεκτρονικά, ακόμα και όταν δεν βρίσκεται σε φάση αναζήτησης κατοικίας. Οι γονείς αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο να κοιτάζουν ακίνητα παρά στο να διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους (5,4 ώρες έναντι 1,59 ωρών αντίστοιχα).

Οι κάτοικοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των ΗΠΑ φαίνεται να έχουν τη μεγαλύτερη εμμονή παγκοσμίως, καθώς βλέπουν ακίνητα κατά μέσο όρο 6,6 και 4,95 ώρες την εβδομάδα αντίστοιχα. Αυτή η εμμονή είναι τόσο έντονη, ώστε οι κάτοικοι των συγκεκριμένων χωρών αφιερώνουν διπλάσιο χρόνο στην αναζήτηση ακινήτων από το να μιλούν στους γονείς τους. 

Επιπλέον μια κατηγορία ατόμων που χαρακτηρίζονται ως «ακραίοι κυνηγοί ακινήτων» είναι ακόμα πιο εθισμένοι στην αναζήτηση ακινήτων. Παγκοσμίως το 6,3% των ανθρώπων μπορούν να καταταχθούν στην κατηγορία αυτή. Η έρευνα της HSBC αναδεικνύει τις ιδιορρυθμίες και τις παράλογες συμπεριφορές που παρατηρούνται στην αναζήτηση κατοικίας.

Οι «ακραία εξαρτημένοι» από την αναζήτηση κατοικίας ξοδεύουν περισσότερες από 7 ώρες την εβδομάδα για να διαβάζουν ή να αναζητούν ακίνητα και σχεδόν οι μισοί από αυτούς (49%) ελέγχουν την αξία του δικού τους ακινήτου κάθε μήνα.

Οι εξαρτημένοι από την αναζήτηση κατοικίας είναι πιο πιθανό να καθυστερήσουν να κάνουν σημαντικά βήματα στη ζωή τους, προκειμένου να αποταμιεύσουν χρήματα για «το τέλειο σπίτι». Παγκοσμίως, το 19% των ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία των «ακραίως εξαρτημένων» έχουν καθυστερήσει να κάνουν παιδί προκειμένου να αγοράσουν ακίνητο, ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο του υπόλοιπου πληθυσμού. Η ίδια κατηγορία ατόμων έχει τη διπλάσια πιθανότητα να καθυστερήσει τον γάμο για να αποταμιεύσει για την αγορά του επόμενου ακινήτου. 

Ενώ όσοι αναζητούν ακίνητο φαίνεται να αποκτούν εμμονή με την ανεύρεση του τέλειου σπιτιού, η επιλογή ακινήτου γίνεται συχνά παρορμητικά, με το 38% να αποφασίζει με βάση μόνο τις πρώτες εντυπώσεις του. Οι δεισιδαιμονίες και οι παραδόσεις διαδραματίζουν επίσης κάποιο ρόλο -οι μισοί άνθρωποι στην Ταϊβάν λένε ότι το κακό Φενγκ Σούι θα τους απέτρεπε από την αγορά ακινήτου. 

Για την Ελλάδα, παρ' ότι το τελευταίο διάστημα και μετά από μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης παρατηρείται ανανεωμένο ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας, δεν υπάρχουν στοιχεία

Πηγή: euro2day.gr


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου