24 Απριλίου 2019

Προβληματισμός για το μέλλον της ΔΕΗ

Σημαντικές ζημιές 542 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ για το 2018. Αν συμπεριληφθούν και τα αποτελέσματα από τις διακοπτόμενες δραστηριότητες τότε οι συνολικές ζημίες εκτοξεύονται στα 903,7 εκατ. ευρώ! Η μετοχή της εταιρείας, μετά τη χθεσινή πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά 11,75%, σήμερα κάνει νέα «βουτιά»! 

Η συρρίκνωση του μεριδίου αγοράς, η εκρηκτική αύξηση στο κόστος δικαιωμάτων ρύπων και οι αυξημένες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις απαιτούν άμεσα, δραστικά μέτρα για να αποφευχθεί το βραχυκύκλωμα στη ΔΕΗ. Ηχηρό καμπανάκι, σύμφωνα με δημοσίευμα στην naftemporiki.gr, για το μέλλον της εταιρείας έρχεται να χτυπτήσει η Ernst & Young, η οποία ανέλαβε τον έλεγχο των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων, που έδειξαν βαρύτατες ζημίες.

Οι ελεγκτές της ΕΥ κάνουν λόγο για «ουσιώδη αβεβαιότητα, που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας». Αυτή όπως εξηγούν προκύπτει από το γεγονός ότι η εταιρεία και ο όμιλος στην κλειόμενη χρήση παρουσιάζουν μειωμένα έσοδα και υψηλές ζημίες προ φόρων, ενώ κατά την 31 Δεκεμβρίου 2018 οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις τους υπολείπονταν κατά 949εκατ. ευρώ και 708 εκατ. ευρώ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αντίστοιχα.

«Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης οι ανωτέρω συνθήκες οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους μαζί με άλλα θέματα όπως αυτά περιγράφονται, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους» προειδοποιεί η 
Ernst & Young στην έκθεση ελέγχου. 

Ζημίες-σοκ από τη ΔΕΗ το 2018

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα τρέχουν οι ζημίες της ΔΕΗ, αντανακλώντας το βαθύ διαρθρωτικό πρόβλημα της επιχείρησης και τις επιπτώσεις των κυβερνητικών επιλογών στην αγορά ηλεκτρισμού, και όπως όλα δείχνουν η ΔΕΗ θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα κληθεί να διαχειρισθεί η επόμενη κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η 
kathimerini.gr

Η χρήση του 2018 έκλεισε τελικά με ζημίες ύψους 542 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ, έναντι κερδών 127,6 εκατ. ευρώ το 2017. Αν μάλιστα στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ συμπεριληφθούν και οι διακοπτόμενες δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν τις προς πώληση μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης, τότε οι συνολικές ζημίες του 2018 εκτοξεύονται στα 903,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 237 εκατ. ευρώ το 2017. Μειωμένη κατά 44,55% εμφανίζεται και η λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, η οποία υποχώρησε από τα 456 εκατ. ευρώ το 2017 στα 260,1 εκατ. ευρώ το 2018. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι, όπως η ίδια η ΔΕΗ σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή της, η λειτουργική της κερδοφορία επηρεάστηκε θετικά από τη σημαντική βελτίωση κατά 198,6 εκατ. ευρώ λόγω αντιστροφής των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών (169,7 εκατ. ευρώ έναντι 28,9 εκατ. ευρώ το 2017), όπως επίσης και από τη μείωση κατά 157,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017 της χρέωσης προμηθευτών για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ.

Τα δυσμενή μεγέθη της ΔΕΗ συμπληρώνονται από τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 201,8 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 4,1%, ως αποτέλεσμα της μείωσης των μεριδίων της στη λιανική αγορά από 86,7% το 2017 σε 81,9% το 2018. 


Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χθες από τη διοίκηση της ΔΕΗ σόκαρε την αγορά ηλεκτρισμού και πυροδότησε νέα πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Παράλληλα οδήγησε σε απότομη πτώση την τιμή της μετοχής, η οποία κατέγραψε την Τρίτη απώλειες της τάξης του 11,75% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ σήμερα η μετοχή της κάνει νέα «βουτιά»

«Τρέμουμε γιατί αν σκάσει, θα συμπαρασύρει το σύμπαν» ή «πρόκειται για βόμβα που δεν αφορά μόνο την αγορά ηλεκτρισμού αλλά συνολικά την οικονομία», είναι μερικά μόνο από τα σχόλια που διατύπωσαν, σύμφωνα με την «Καθημερινή» εκπρόσωποι της ενεργειακής αγοράς.

Πολιτικές αντιδράσεις 

Για ζημίες ύψους 903,7 εκατ. ευρώ που προκαλούν «σοκ και δέος» έκανε λόγο ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και στον επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη για τη δραματική αυτή εξέλιξη, που όπως είπε μετέτρεψαν τη ΔΕΗ σε εταιρεία-ζόμπι και «το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μη σκάσει στα χέρια τους η ωρολογιακή βόμβα που οι ίδιοι πυροδότησαν».

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Ενέργειας Γιώργος Μανιάτης, τονίζοντας ότι μετέτρεψε τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία σε συστημικό κίνδυνο για κατάρρευση της εθνικής οικονομίας.

«Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ καταγράφουν μια αρνητική συγκυρία την οποία οι γνωστοί κινδυνολόγοι της αντιπολίτευσης επιχειρούν να αξιοποιήσουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην επιχείρηση», ήταν η απάντηση που έδωσε το υπουργείο Ενέργειας σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την εικόνα και να αποτινάξει από πάνω του τις βαριές ευθύνες για την πορεία της ΔΕΗ.

Τα ζητούμενα

Όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική» ζητούμενο για την εταιρεία είναι η προσαρμογή στα αυξημένα λειτουργικά κόστη που «φέρνει» η εκτίναξη των δικαιωμάτων ρύπων, με τη σχετική δαπάνη σχεδόν να υπερδιπλασιάζεται την περσινή χρονιά (αγγίζοντας τα 279,5 εκατ. από 141,6 εκατ. το 2017). 

 Παράλληλα καλείται να θέσει σε εφαρμογή «αντίμετρα» που θα περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες στη συρρίκνωση των εσόδων της από τη δρομολογημένη μείωση του μεριδίου της στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δύο παραπάνω παράγοντες, μαζί με τα αυξημένα για φέτος «βάρη» από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, «διαπερνούν» όλα τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης για την περσινή χρονιά.

Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.gr και kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου