15 Απριλίου 2019

Παναγία των Παρισίων: Ο εμβληματικός γοτθικός ναός καίγεται

(upd) Η πυρκαγιά που μαινόταν από χθες βράδυ στην Παναγία των Παρισίων «τέθηκε υπό έλεγχο», ανακοίνωσε την Τρίτη το πρωί το πυροσβεστικό σώμα της γαλλικής πρωτεύουσας, έπειτα από πολύωρη μάχη με τις φλόγες.

«Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. Έχει εν μέρει κατασβεστεί, απομένουν μόνο τοπικές εστίες να κατασβεστούν», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπύραρχος Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Παρισιού.


Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνέζ δήλωσε ότι τα αίτια δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά και πως οι έρευνες συνεχίζονται.


Νωρίτερα γράφαμε: 

Μια τεράστια πυρκαγιά κατακαίει την εμβληματική Παναγία των Παρισίων (Notre-Dame), καταστρέφοντας ένα μνημείο ορόσημο όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι φλόγες που ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα της 15ης Απριλίου, στις 18.50, στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού, εξαπλώθηκαν αστραπιαία σε όλο το ξύλινο σκελετό της εκκλησίας, έφτασαν μέχρι τη στέγη του και περιτύλιξαν το βέλος του κωδωνοστασίου, το οποίο κατέρρευσε. Μέσα σε λίγα λεπτά ακολούθησε η κατάρρευση όλης της υπόλοιπης στέγης και του ρολογιού της πρόσοψης. Πιθανή αιτία μία σπίθας από τις εργασίες συντήρησης... 

Ένα σύννεφο καπνού κάλυψε το κέντρο της πόλης και στάχτες έπεφταν σε μεγάλη έκταση. Πολλοί Παριζιάνοι παρακολουθούσαν αμίλητοι, άφωνοι, την τραγωδία. 

"Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, θλίβομαι απόψε βλέποντας να καίγεται ένα κομμάτι όλων μας", έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.


Η επόμενη ώρα είναι "κρίσιμη" για να διαπιστωθεί αν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά. Περί τους 400 πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο κι επιχειρούν. Το να πραγματοποιηθούν ρίψεις νερού με εναέρια μέσα προκειμένου να σβηστεί η φωτιά που κατακαίει την Παναγία των Παρισίων, κάτι που υπονόησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δεν αποτελεί επιλογή, επισημαίνει η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, καθώς αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς το κτίριο.


Ποιος είναι ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων

Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ 
(Notre-Dame), είναι ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλιάς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα.

Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.

Να σημειωθεί ότι στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης ενώ ο ναός αποτέλεσε την έμπνευση για τη συγγραφή του γνωστού κλασσικού μυθιστορήματος «Η Παναγιά των Παρισίων» του Βίκτωρος Ουγκώ

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, 
wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου