29 Ιουλίου 2019

Ανεβάζει ταχύτητα η αγορά ακινήτων

Στην αφετηρία ενός νέου ανοδικού κύκλου φαίνεται να βρίσκεται η αγορά ακινήτων, με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες από την νέα κυβέρνηση να μοιάζουν ικανά να τροφοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικοδομής, η οποία κατέρρευσε κατά τη δεκαετία της κρίσης.

Mείωσης της γραφειοκρατίας, μείωση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου, αναστολή του ΦΠΑ 24% στις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων και του φόρου υπεραξίας για τα επόμενα τρία χρόνια και καθιέρωση έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες για ενεργειακή, λειτουργική κι αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων, συνιστούν ένα θετικό «σοκ» στην κτηματαγορά.


Το πρώτο βήμα, σε επίπεδο ψυχολογίας, κυρίως για τους νυν αλλά και τους επίδοξους νέους ιδιοκτήτες, γίνεται μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά για τα επόμενα δύο χρόνια, μέτρο το οποίο συμπεριλαμβάνει και τον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σε όσους διαθέτουν ακίνητο αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η παρέμβαση που επίκειται αναφορικά με την τριετή αναστολή του ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ και εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και τις εισροές συναλλάγματος, καθώς θα επιτρέψει ουσιαστικά στους ξένους αγοραστές ακινήτων στην Ελλάδα να αγοράζουν και καινούργια (επομένως και ακριβότερα) ακίνητα. Μέχρι σήμερα, όλοι οι επενδυτές που αξιοποιούσαν το πρόγραμμα χορήγησης πενταετούς άδειας παραμονής («Χρυσή Βίζα»), αλλά και όσοι επένδυαν σε ακίνητα με σκοπό να τα εκμεταλλευθούν μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, κινούνταν σχεδόν υποχρεωτικά σε μεταχειρισμένα ακίνητα. Το ίδιο ισχύει κατά κανόνα και με τους αγοραστές εξοχικών κατοικιών. 



Ο λόγος είναι ασφαλώς το γεγονός ότι το κόστος μιας νεόδμητης κατοικίας για τον ξένο επενδυτή αυξάνεται κατά 24% λόγω της επιβολής του ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο φόρος επιβάλλεται στους αγοραστές δευτερεύουσας κατοικίας (εξοχικής ή κύριας, η πρώτη κατοικία απαλλάσσεται) και συγκεκριμένα σε ακίνητα των οποίων η άδεια οικοδομής έχει εκδοθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2006.

Στον αντίποδα, στα παλαιότερα ακίνητα επιβάλλεται μόνον ο φόρος μεταβίβασης, ο οποίος έχει υποχωρήσει πλέον στο 3% (από 10% που ήταν μέχρι και το 2013). Tο αποτέλεσμα είναι να προκύπτει διαφορά πάνω απο 20% ανάμεσα στον φόρο που επιβαρύνει τα νέα ακίνητα και τα παλαιότερα ακίνητα, οδηγώντας έτσι όλους τους υποψήφιους αγοραστές στο να προτιμήσουν τα παλαιά ακίνητα, μη επιτρέποντας έτσι στην οικοδομική δραστηριότητα να ανακάμψει. 


Είναι χαρακτηριστικό ότι αν συνυπολογιστούν και τα υπόλοιπα κόστη που συνοδεύουν την αγορά ακινήτου, όπως τα τέλη εγγραφής στο κτηματολόγιο και το υποθηκοφυλακείο, τα νομικά και συμβολαιογραφικά έξοδα και η αμοιβή του μεσίτη, το τελικό κόστος για έναν αγοραστή εκτινάσσεται σε ποσοστό άνω του 33% της αρχικής τιμής πώλησης, κατατάσσοντας την Ελλάδα ως την τρίτη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη, αναφορικά με το συνολικό κόστος που συνοδεύει μια αγοραπωλησία νεόδμητου ακινήτου. Αν μάλιστα επιβαλλόταν και ο φόρος υπεραξίας, που επιβαρύνει τον πωλητή (σήμερα οι πωλητές επιβαρύνονται μόνο με τυχόν αμοιβή μεσίτη), η κορυφή θα είχε χρώμα... γαλανόλευκο. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος υπεραξίας έχει ανασταλεί προσωρινά μέχρι το τέλος του έτους, με την κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει ότι η αναστολή αυτή θα επεκταθεί κατά τρία ακόμα χρόνια.

Σημαντική κρίνεται και η πρόσφατη απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γ. Πιτσιλή, η οποία καθιστά περιττή από 1ης Σεπτεμβρίου την επίσκεψη στην εφορία για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Βάσει αυτής, οι τελευταίοι θα μπορούν να προχωρούν σε μεταβιβάσεις, μέσω μιας απλής εκτύπωσης του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από το Διαδίκτυο, η οποία αρκεί για να τεκμηριώσει ότι δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Δεν θα απαιτείται δηλαδή πλέον η έγκριση και του τοπικού εφόρου, που οδηγούσε σε πλήθος καθυστερήσεων.

Εκτός όμως από τα νεόδμητα ακίνητα, σημαντική ώθηση αναμένεται να δοθεί στην αγορά και από το μέτρο για την παροχή έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων. Ουσιαστικά, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να προχωρά στις απαιτούμενες ενέργειες και στη συνέχεια, προσκομίζοντας τα νόμιμα παραστατικά (τιμολόγια εργασιών, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ που έχει καταβληθεί), θα μπορεί να εισπράττει πίσω το 40% ή το 50%, μέσω όμως πίστωσης του σχετικού ποσού στον λογαριασμό του στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Με τα χρήματα αυτά,θα μπορεί να εξοφλεί τις μελλοντικές του φορολογικές υποχρεώσεις, π.χ. την εφορία του, τον ΕΝΦΙΑ για το ακίνητό του, ή άλλες οφειλές του προς το Δημόσιο.


Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου