14 Ιουλίου 2019

Απόστολος Δοξιάδης: «Μετά 10 χρόνια κρίσης, ο κόσμος θέλει ηρεμία και προκοπή»

O Απόστολος Δοξιάδης, εμφανώς ικανοποιημένος από την πολιτική αλλαγή στη χώρα, έστω κι αν δεν κρύβει τον προβληματισμό του για κάποιες από τις επιλογές, μιλώντας στην "Καθημερινή", για τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, το αποτέλεσμα των εκλογών και τις προσδοκίες των πολιτών, μεταξύ άλλων λέει:

Για τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Πιστεύω ότι το κύριο μήνυμα της νέας κυβέρνησης είναι στην αξιοκρατία ως αρχή συγκρότησης. Δεν ξαναείδαμε στη Μεταπολίτευση κυβέρνηση όπου τόσο ξεκάθαρα διαλέχτηκαν τα μέλη με κριτήριο την κατάρτιση και την ικανότητα να κάνουν τη δουλειά που τους ανατέθηκε. Φυσικά, ως ανθρώπινος θεσμός η κυβέρνηση δεν είναι και τέλεια... αλλά οι καλοί υπερτερούν συντριπτικά».

«Είναι αλήθεια, σχεδόν η μισή κυβέρνηση αποτελείται από εξωκοινοβουλευτικούς. Αλλά θυμίζω ότι αποτελεί μόνιμο αίτημα της πλειοψηφίας των πολιτών: να διαλέγονται οι καλύτεροι για τη δουλειά, όχι αυτοί που κατέχουν την τεχνική να κερδίζουν ψήφους»... «Οσο για τον μικρό αριθμό των γυναικών, δεν πιστεύω ότι συνιστά έκφραση διάκρισης: πάντα ένας πολιτικός δουλεύει ρεαλιστικά, μέσα στις υπάρχουσες λύσεις. Το να βγάλεις τη ζυγαριά, τόσοι άνδρες τόσες γυναίκες δεν είναι κριτήριο αξιοκρατίας».

Για το αποτέλεσμα των εκλογών

Δεν κρύβει ότι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ τον εξέπληξαν. «Περίμενα 25% ή λιγότερο. Δεν λογάριασα όμως τη μεγάλη ικανότητα του Τσίπρα να φανατίζει και να τρομάζει τον κόσμο, στην κατάλληλη στιγμή. Η μεταμόρφωσή του στο φινάλε της εκστρατείας, μου θύμισε τις τελευταίες μέρες πριν από το δημοψήφισμα-παρωδία, τότε που ο Τσίπρας ωρυόταν με μια ρητορική τρόμου και μίσους, έκφανση της χειρότερης μορφής λαϊκισμού. Με τον ίδιο τρόπο “τσίμπησε” και τώρα κάτι».

«Είναι τεράστια η ευθύνη του ΚΙΝΑΛ για το αποτέλεσμα, η αθλιότητα ηγεσίας και η ανυπαρξία του πολιτικού του λόγου. Με ένα σοβαρό κεντροαριστερό κόμμα, κάποιοι άνθρωποι που δεν θα ψήφιζαν ποτέ Νέα Δημοκρατία δεν θα πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Το ότι η Ν.Δ. πέτυχε άνοδο δώδεκα ποσοστιαίων μονάδων από τις τελευταίες εκλογές χωρίς ρητορική μίσους, αλλά με λόγο προγραμματικό, είναι τεράστιο επίτευγμα: σε περιβάλλον λαϊκισμού, το να παίρνεις 40% μιλώντας ρεαλιστικά για το μέλλον σημαίνει ότι κάτι αλλάζει στην κοινωνία μας, κάτι μαθαίνουμε. Το αποτέλεσμα λύνει τα χέρια στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να κάνει τη δουλειά της με ορίζοντα τετραετίας».

Και οι προσδοκίες;

«Εκ των πραγμάτων, μια νέα κυβέρνηση γεννά μεγάλες προσδοκίες, που φυσικά δεν μπορούν να υλοποιηθούν όλες. Αλλά είμαι αισιόδοξος, ότι η παρούσα θα πετύχει πολλά. Το πρώτο ήδη φαίνεται: αλλάζει το κλίμα, έρχεται ένα νέο ύφος και ήθος εξουσίας. Πιστεύω πως πρέπει γρήγορα να γίνουν κάποιες ουσιαστικές κινήσεις που να έχουν και μεγάλη συμβολική σημασία για τον κόσμο. Η μείωση των φόρων που ανακοινώθηκε, ας πούμε, ή η κατάργηση του δήθεν ασύλου στα πανεπιστήμια –στα αλήθεια, άσυλο μόνο για κακοποιά στοιχεία– θα δείξουν έμπρακτα στον κόσμο ότι αυτοί οι άνθρωποι εννοούν όσα έλεγαν προεκλογικά»...

Δεν ανησυχεί για έναν νέο κύκλο εντάσεων; «Νομίζω ότι ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης ο κόσμος έχει κουραστεί, θέλει ηρεμία και προκοπή. Οι επαγγελματίες της διαμαρτυρίας θα υπάρχουν πάντα αλλά δεν πιστεύω ότι θα βρουν ανταπόκριση. Και όσο για εκείνους που βαφτίζουν “διαμαρτυρία” τη βία, ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα τους αντιμετωπίσει όπως πρέπει: ως παραβάτες του νόμου» σημειώνει, πριν καταλήξει: «Φτάνει πια η εξιδανίκευση της αγριότητας...».

* Ο Απόστολος Δοξιάδης, μαθηματικός στις σπουδές, ασχολήθηκε με την πολιτική «μόνο στη δικτατορία και την κρίση» όπως λέει. 

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου