23 Ιουλίου 2019

Ιβάν Σαββίδης: «Ο ρώσος βασιλιάς της Θεσσαλονίκης»

Εκτενές αφιέρωμα-πορτρέτο του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη φιλοξενεί στην έντυπη έκδοσή της η ελβετική Neue Zürcher Zeitung υπό τον τίτλο «Ο ρώσος βασιλιάς της Θεσσαλονίκης».

Αναφερόμενο στην πρόσφατη ιστορική επιτυχία του ΠΑΟΚ και την κατάκτηση του νταμπλ η εφημερίδα επισημαίνει: 

«Η επιτυχία οφείλεται στους παίκτες και τον προπονητή, αλλά κυρίως σε έναν ρώσο ολιγάρχη με ελληνικές ρίζες: στον Ιβάν Σαββίδη. Από τη στιγμή που ο δισεκατομμυριούχος αγόρασε την ομάδα πριν από επτά χρόνια, σώζοντάς την από την πτώχευση, ο ΠΑΟΚ και ως ένα βαθμό και η Θεσσαλονίκη καταγράφουν πλέον ανοδική πορεία. Διότι ο Σαββίδης δεν επενδύει χρήματα μόνον στην ομάδα και σε ακριβές μεταγραφές»

«Υπό την ιδιοκτησία του βρίσκονται εν τω μεταξύ και το Macedonia Palace, το περίφημο πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης, ο όμιλος Σουρωτή, ορισμένα μίντια και από τον Μάρτιο του 2018 και μερίδια του λιμένα Θεσσαλονίκης. Ο Σαββίδης είναι με διαφορά ο σημαντικότερος μεμονωμένος επενδυτής στη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική πόλη». 


Στοχευμένη ενίσχυση δημοτικότητας;

Σύμφωνα με την ΝΖΖ, όσον αφορά τους λόγους της πλούσιας επενδυτικής δράσης του Ιβάν Σαββίδη στην Θεσσαλονίκη, οι απόψεις διίστανται. 

«[…] Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διάσωση του παραδοσιακού ποδοσφαιρικού ομίλου απαντά στην ευρέως διαδεδομένη σε κύκλους υπερπλουσίων επιθυμία να τους ανήκει μια ομάδα. Πέραν αυτού ο Σαββίδης μάλλον ενίσχυσε με τον τρόπο αυτό στοχευμένα και τη δημοτικότητά του, διευρύνοντας κατά συνέπεια την αποδοχή της περαιτέρω δραστηριοποίησής του στην πόλη. Τοπικοί παράγοντες κάνουν λόγο για μια στρατηγική επένδυση. Πράγματι, σπανίως ακούει κανείς κάτι κακό για τον μυστηριώδη ευεργέτη ο οποίος δεν δίνει σχεδόν ποτέ συνεντεύξεις και ο οποίος ζει το μεγαλύτερο διάστημα στη Ρωσία». 

Στη συνέχεια και παραπέμποντας στην ιστορία του ΠΑΟΚ και την ίδρυση του συλλόγου από πρόσφυγες η εφημερίδα εξηγεί ότι η στήριξη στο πρόσωπο του Σαββίδη στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά κατά πολύ τα στενά αθλητικά-ποδοσφαιρικά όρια. 

«[…] Ότι αυτό διανοίγει και δυνατότητες πολιτικής επιρροής είναι λογικό. Ενώ οι μεγάλες οικογένειες των εφοπλιστών προσεγγίζουν κατά κανόνα τα παραδοσιακά κόμματα, ο Σαββίδης […] ήταν για μεγάλο διάστημα κοντά στο νέο πρόσωπο της πολιτικής, τον Αλέξη Τσίπρα. Μια νομοθετική ρύθμιση που απάλλασσε τη ΣΕΚΑΠ από πρόστιμα θεωρήθηκε από πολλούς συγκεκαλυμμένη στήριξη του Σαββίδη από την τότε κυβέρνηση Τσίπρα. 

Η σχέση τους όμως επιδεινώθηκε λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών […]. H Ρωσία είχε ταχθεί κατά τη μετονομασίας των βόρειων γειτόνων της Ελλάδας σε Βόρεια Μακεδονία […]. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βόρεια Μακεδονία υπήρχαν υποψίες ότι ο Σαββίδης στήριξε αντιπάλους της συμφωνίας. Ο ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος από τη Ρωσία έχει ταχθεί επανειλημμένως υπέρ μιας στενής συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Μόσχας. Εάν εκφράζεται στη Θεσσαλονίκη ενίοτε μια μικρή δυσαρέσκεια για την εντεινόμενη επιρροή του ρώσου επιχειρηματία, τότε γίνεται σε αυτά ακριβώς τα συμφραζόμενα. Παρότι πολλοί Έλληνες διάκεινται φιλικά στη Ρωσία για θρησκευτικούς-πολιτισμικούς λόγους, πολλοί διερωτώνται σιωπηλά πόσο υγιής μπορεί να είναι για την πόλη η εξέχουσα θέση ενός γνωστού θαυμαστή του Πούτιν. Κανείς όμως δεν θέλει να τοποθετηθεί δημοσίως, ειδικά οι πολιτικοί».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου