30 Ιουλίου 2019

Γιατί έσπρωξε ο άνδρας ταξιδιώτες στις ράγες του τρένου;

Είναι το ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει σήμερα ο φερόμενος ως δράστης. Η συχνότητα του φαινομένου τελευταία στη Γερμανία θέτει σοβαρό θέμα ασφάλειας στις αποβάθρες των σιδηροδρομικών σταθμών. Ζητείται αστυνομική παρουσία. 
Από τη Deutsche Welle

Η αποβάθρα 7 του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Φραγκφούρτης είναι ερημική. Οι επιβάτες απαγορεύεται να την χρησιμοποιήσουν. Από χθες το απόγευμα, περαστικοί αφήνουν αποσβολωμένοι λουλούδια και κεριά. Αυτό που συνέβη δεν το χωρά ανθρώπου νους. Ένας άγνωστος έσπρωξε μια μητέρα με το 8χρονο παιδί της στις ράγες, την ώρα που διέρχονταν ταχεία αμαξοστοιχία. Ο μηχανοδηγός αιφνιδιάστηκε και ήταν αργά για να αποτρέψει το μοιραίο. Η μητέρα κατάφερε να αποτραβηχτεί την τελευταία στιγμή, όχι όμως το παιδί της.

Έλληνας αυτόπτης μάρτυρας στη DW

Ένας από τους δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες του αδιανόητου εγκλήματος ήταν και ο Γιώργος Αγγελόπουλος. Ο έλληνας μετανάστης εργάζεται εδώ και τρεις σχεδόν δεκαετίες στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (DB) και εκείνη την ώρα περίμενε σε διπλανή αποβάθρα το τρένο του. «Τον είδα να σπρώχνει το παιδί στο τρένο», είπε στη Deutsche Welle.

«Το ίδιο έκανε και με τη μητέρα του». Όπως διηγείται, αμέσως μετά ο δράστης τράπηκε σε φυγή ωστόσο άλλοι επιβάτες έτρεξαν πίσω του και κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν. «Ορισμένοι άρχισαν να τον χτυπούν, αλλά μέσα σε δευτερόλεπτα κατέφθασε και η αστυνομία», λέει φανερά συγκλονισμένος ο Γιώργος Αγγελόπουλος. Και προσθέτει, «κάποια στιγμή δεν άντεξα, λύγισα και έβαλα τα κλάματα». 

Ερημιά στην αποβάθρα 7. Ερωστήσεις ζητούν απαντήσεις

«Καταδιώχθηκε από περαστικούς»

Είναι το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό μέσα σε δέκα ημέρες. Μια 34χρονη μητέρα έχασε η ζωή της σε σιδηροδρομικό σταθμό της Ρηνανίας Βεστφαλίας με τον ίδιο τραγικό τρόπο. Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουνν τα αίτια αυτής της νέας αποτρόπαιης πράξης. Η εκπρόσωπος της αστυνομίας της Φραγκφούρτης Ιζαμπέλ Νόιμαν προσπαθεί να δώσει απαντήσεις. «Ενδείξεις για τα αίτια της πράξης δεν έχουμε, ο άνδρας ανακρίνεται από την αστυνομία. Είναι 40 χρονών και κατάγεται από την Ερυθραία, διαμένει όμως στην Ελβετία. Αμέσως μετά την πράξη του επιχείρησε να διαφύγει αλλά περαστικοί τον είδαν, ορισμένοι τον καταδίωξαν και τελικά με τη βοήθεια της αστυνομίας συνελήφθη στην περιοχή του σταθμού» τονίζει η Ιζαμπέλ Νόιμαν.

Το νέο τραγικό περιστατικό προκαλεί μεγάλη ανησυχία και θέτει υπαρκτό πλέον θέμα ασφάλειας των ταξιδιωτών στις αποβάθρες των σιδηροδρομικών σταθμών. Πολιτικοί από όλα τα κόμματα ζητούν να αυξηθεί η παρουσία των αστυνομικών και να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενώ εκπρόσωποι του εθνολαϊκιστικού ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD» το πήραν ως ευκαιρία για να στηλιτεύσουν τη γερμανική πολιτική απέναντι στους ξένους.

Συναγερμός στο υπουργείο Εσωτερικών

Περαστικοί που ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους τηλεοπτικών σταθμών δήλωσαν ότι θα είναι στο εξής πιο προσεκτικοί, όταν περιμένουν το τραίνο. «Θα προσέχω στο εξής ώστε να μην περιμένω το τραίνο στην άκρη της αποβάθρας άλλα όσο γίνεται πιο πίσω και να μην υπάρχει κανείς πίσω μου» λέει μια γυναίκα. «Θα γίνω πιο προσεκτική και θα μιλήσω γι αυτό με το παιδί μου» .

Η συχνότητα των περιστατικών τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει συναγερμό στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Χθες ο αρμόδιος υπουργός Χορστ Ζεεχόφερ διέκοψε τις διακοπές του και πήγε στη Φραγκφούρτη για να ενημερωθεί σχετικά από την αστυνομία. Εντός της ημέρας έχει συναντήσεις στο Βερολίνο με εκπροσώπους των αρχών ασφαλείας και στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη τύπου γύρω από τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Ο φερόμενος ως δράστης έχει κρατήσει μέχρι στιγμής κλειστό το στόμα του. Το πρωί επρόκειτο να οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα.

Ειρήνη Αναστασοπούλου / ARD, dpa, FAZ

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου