16 Ιουλίου 2019

Αναζητείται σχέδιο σωτηρίας για την ΔΕΗ

Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την οριστικοποίηση του «σχεδίου σωτηρίας της ΔΕΗ και των εργαζομένων της», όπως έχει χαρακτηρίσει ο υπουργός Ενέργειας τις κινήσεις για την εξυγίανση της επιχείρησης. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, θα «κλειδώσει» μέχρι τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των οποίων ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, θα μιλήσει διεξοδικά για τα προωθούμενα μέτρα. 

Σε αυτά, είναι σίγουρο πως θα περιλαμβάνεται η εντατικοποίηση της διεκδίκησης χρεών προς την επιχείρηση από στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς και η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών (η οποία εκτιμάται πως μπορεί να αποφέρει έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ)...

Προς το παρόν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από την καταγραφή των οικονομικών δεδομένων της επιχείρησης, φέρεται να έχει διαπιστώσει ταμειακή «ασφυξία» στη ΔΕΗ, για την αντιμετώπιση της οποίας είναι απολύτως αναγκαίο να υλοποιηθούν παρεμβάσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει δημοσίευμα στην "Ναυτεμπορική". Στα μέτρα άμεσης εφαρμογής, που σύμφωνα με το ΥΠΕΝ πρέπει να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, περιλαμβάνεται η απόδοση του ποσού για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας του 2011, το οποίο υπολογίστηκε πρόσφατα στα 195 εκατ. ευρώ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Εξετάζονται όμως και άλλες άμεσες ενέσεις ρευστότητας της επιχείρησης, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται ψηλά η εξόφληση των χρεών του Δημοσίου προς την επιχείρηση, οι οποίες κινούνται στα 200 εκατ. ευρώ.

Στο αμέσως επόμενο «κύμα» παρεμβάσεων, πολύ πιθανό θεωρείται να αποφασιστεί και η μείωση της έκπτωσης συνέπειας, από το 10% που είναι σήμερα. Επίσης, αν και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δέχεται εισηγήσεις για αύξηση των τιμολογίων, όπως έχει αναφέρει αρκετές φορές από την ανάληψη του υπουργείου ο κ. Χατζηδάκης, το μέτρο αυτό θα αποτελέσει ύστατη λύση και θα εφαρμοστεί μόνο στην περίπτωση που όλες οι κινήσεις που θα προηγηθούν δεν αποφέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, στο αμέσως επόμενο «κύμα» παρεμβάσεων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο και μετά, είναι βέβαιο πως θα συγκαταλέγονται και μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται μεταξύ άλλων να επιταχυνθεί το σχέδιο μείωσης του προσωπικού που περιγράφεται στο business plan της McKinsey, μέσω μέτρων όπως συνταξιοδοτήσεις και εθελούσια έξοδος. 


«Η κατάληξη του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ δείχνει την κατάσταση απαξίωσης της επιχείρησης και τους λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια». Αυτό επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέχεια της χθεσινής ενημέρωσης από τη ΔΕΗ ότι δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας στο πλαίσιο του διαγωνισμού που έληξε σήμερα. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν πως όσοι χαρακτήριζαν «πετράδια της ΔΕΗ» τις λιγνιτικές μονάδες, αποδεικνύεται ότι ήταν εκτός τόπου και χρόνου.

«Επιδιώκουμε ένα σχέδιο σωτηρίας για την επιχείρηση και το προσωπικό. H ΔΕΗ έχει φτάσει στο παρά πέντε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την καυτή πατάτα σε εμάς» δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews. Και προσθέτει ότι εκτός των άλλων στις σκέψεις της κυβέρνησης περιλαμβάνονται η ενδεχόμενη πώληση δύο υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς και ποσοστό του ΔΕΔΔΗΕ και της "ΔΕΗ Ανανεώσιμες", η μείωση των εργαζομένων κατά 6.000 και ο περιορισμός του πελατολογίου μέσω της «απομάκρυνσης» δημόσιων οργανισμών και φορέων.
.
Ξεκαθαρίζει ο κ. Χατζηδάκης πως δεν τίθεται θέμα στρατηγικού επενδυτή αυτή τη στιγμή, αφού δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδιαφέρον στην αγορά. Είναι προφανές ότι κανένας δεν θέλει να γίνει διαχειριστής των ζημιών της ΔΕΗ, οι οποίες, πέρυσι μόνο, έφτασαν τα 900 εκατ. ευρώ, αναφέρει συγκεκριμένα ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πηγές: Πληροφορίες από naftemporiki.gr και real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου